חשוב לשים לב, כי לא מדובר על מצב בו אתם חשים באחת התחושות הללו לשבריר שנייה, אלא לפחות במהלך מספר דקות. רק אירוע של הפרעת ראיה קשה בעין אחת כתוצאה מאירוע מוחי יכול להמשך שניות בודדות. התופעות שתוארו צריכות להדליק נורה אדומה ובחשד שמדובר באירוע מוחי (שעלול גם להחמיר עם הזמן) יש להגיע לחדר המיון של בית החולים במהירות ורצוי בליווי קרוב משפחה או חבר.
למידע נוסף בנושא אירוע מוחי ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום שבץ מוחי (נוירולוגיה)
פורום צינתור, צינתור לב, צינתורים
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום רפואת משפחה
במידה והנפגע, בעקבות האירוע, אינו יכול להתבטא ובן משפחה או חבר נמצא בקרבתו ומזהה הפרעה מתאימה, מומלץ שהוא ידבר עם החולה, יתרשם מדיבורו ויבדוק אם קיימים סימני חולשה בפלג הגוף: רצוי לבקש מהחולה כי יחייך ויושיט ידיים קדימה. אחר כך יש להגיע למיון ולדווח לצוות על הממצאים.
טיפול ה-TPA - הטיפול שמסייע להחלמה מלאה
בבית החולים ייקבע האם מדובר באירוע מוחי ובאיזה סוג של אירוע מוחי באמצעות הדמיה. במידה ונשלל דימום מוחי, ברוב המקרים מדובר בסתימה של כלי דם במוח על ידי קריש דם. במצב כזה, ובמידה והחולה הגיע בזמן אל חדר המיון (עד שלוש שעות מתחילת האירוע), יינתן לו טיפול ממיס קרישים - טיפול TPA, שמטרתו להמיס את הקריש החוסם ולחדש את אספקת הדם למוח כמה שיותר מוקדם.
ככל שהטיפול ניתן מוקדם יותר כך הוא יעיל יותר. לאחר מספר שעות היעילות קטנה וגם האפשרות של סיבוך עקב דימום מוחי לאחר הטיפול גדלה. הטיפול לא מתאים לכל חולה ורק הרופא במיון יוכל לקבוע למי הוא מתאים. המחקר העיקרי שבדק את יעילות טיפול ה-TPA הראה כי הטיפול מעלה את הסיכוי להחלמה מלאה בכ-40%.
עוד על אירוע מוחי:
וידאו: הכל על שבץ מוחי
שבץ מוחי: גברים מתמודדים יותר טוב מנשים
גיל הבלות: שינה מרובה גורמת שבץ?
חדש: צינתור מוח, והקריש נלכד
מציאות מדומה תשקם נפגעי שבץ מוחי?
הזיהוי המיידי של הסימנים של אירוע מוחי מביא גם להתייחסות מהירה של הרופאים המיומנים בשטח שתפקידם לאבחן במהירות את הסיבה לאירוע המוחי ולטפל בהתאם לשם הקטנת הסיכון לאירוע מוחי נוסף. במידה ומתרחש אירוע מוחי חוזר הוא בדרך כלל קורה בסמוך לראשון והוא קשה יותר ולכן יש למהר ולתת את הטיפולים המתאימים למניעה משנית בצורת תרופות מדללות דם וכן גם את הטיפולים בגורמי הסיכון לאירוע מוחי (ראה בהמשך). לאחר אירוע מוחי קל או חולף קיים סיכון של עד 10% לאירוע מוחי משמעותי בתוך שבוע ימים בהתאם לגורמי הסיכון, ועל כן קיימת חשיבות רבה לאבחון הסיבה לאירוע הראשון. הטיפול המניעתי המיידי יכול להקטין את הסיכון לאירוע חוזר ב-80%.
אוכלוסייה בסיכון לאירוע מוחי
שכיחותו של אירוע מוחי בישראל הינה בין 12 ל-15 אלף בשנה, 75% מהחולים הם מעל גיל 65 שנה. האוכלוסייה שבסיכון כוללת חולים עם יתר לחץ דם, מעשנים, בעלי עודף שומנים בדם, חולי סוכרת ובעלי משקל ניכר. סיכון קיים גם באלו הסובלים מהפרעה בקצב הלב (פרפור עליות) ומהיצרות של עורקי התרדמה. כל האנשים הללו צריכים להיות ערניים במיוחד לסימנים המקדימים של אירוע מוחי. יש לזכור שהטיפול היעיל ביותר הוא המניעה - כלומר אבחון מוקדם, טיפול ומעקב בגורמי הסיכון שצוינו.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר