טווח הגילאים הממוצע שבו חווה האישה את תופעות גיל המעבר הינו בין 45 ל-52. בתקופת גיל המעבר נפסק המחזור החודשי של האישה ופוריותה יורדת.
התקופה הקודמת למנופאוזה נקראת בשם "פרימנופאוזה". תקופה זו מאופיינת בכך שמספר הביציות של האישה פוחת ורגישות השחלות שלה יורדת.
קיימת הפרשה בלתי מספקת של אסטרוגן ופרוגסטרון, וחוסר תגובה של הזקיקים הנותרים. כתוצאה מכך, נשים רבות מבייצות באופן בלתי רגיל.
מהם הסימפטומים האופייניים לגיל המעבר? גלי חום, הזעות לילה, אינסומניה (הפרעות שינה), פלפיטציות (דפיקות לב), עייפות מוגברת, ירידה בזיכרון, יובש בנרתיק, כאבי ראש ומפרקים, עליה במשקל, ירידה במסת העצם, עליה בשכיחות מחלות לב, יובש כללי בגוף, חוסר שיווי משקל, דלקות חוזרות בשלפוחית השתן, עצבנות, דיכאון ועוד.
חשוב לזכור כי גיל המעבר אינו נחשב למחלה, אלא תהליך טבעי בחייה של כל אישה. נשים מסוימות לא יחוו כלל תופעות לוואי ואילו אחרות תסבולנה בתקופה זו מתופעות שונות בדרגות חומרה משתנות.
לשאלות על גיל המעבר והתופעות הנלוות, היכנסו לפורומים:
פורום גיל המעבר
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
פורום תזונה ודיאטה
פורום כושר גופני
פורום אוסטאופורוזיס
כיצד מתייחסת הרפואה הסינית לגיל המעבר? הטיפול המערבי המקובל הינו טיפול בתחליפי הורמונים - HRT (או Hormone Replacement Therapy). טיפול זה החל את דרכו בשנות ה-70.
לרפואה המשלימה בכלל, ולרפואה הסינית בפרט, יש פיתרונות בטוחים שיכולים להקל באופן משמעותי על נשים שחוות את הסימפטומים של גיל המעבר.
הטיפול האופטימלי באשה יתבסס על תזונה נכונה ובתמיכה והזנה של הכליות לאורך כל מעגל החיים. טיפול מניעתי הינו מאוד נדיר, ולכן בדרך כלל הטיפול מתחיל עם החמרת הסימפטומים, כאשר ישנן פורמולות צמחים המזינות את הכליות ותומכות באשה בתקופה זו.
על פי הרפואה הסינית, הכליות בין שאר תפקידיהן קשורות לשינויים שאנו עוברים עם הגיל. החלשות האנרגיה ה"יינית" וה"יאנגית" של הכליות והתמעטות ה"ג'ינג" (תמצית הכליות) הן המשפיעות העיקריות והגורמות העיקריות לתופעות המרכזיות שנשים חוות בגיל המעבר. לכך נוספים גם סינדרומים כגון חום, לחות סטגנציה ועוד.
במהלך חייה, האישה מאבדת ג'ינג בתהליך טבעי המתחיל עוד טרם לידתה. ניתן לראות הקבלה בין כמות הזקיקים בשחלה לרמת הג'ינג הכללית בגוף.
בזמן התפתחות השחלות אצל העוברית היא נושאת בגופה כששה מיליון זקיקים. מיד לאחר הלידה מספר יורד לכ-600 אלף ובזמן המחזור החודשי הראשון של הנערה נותרים בגופה כ-300 אלף זקיקים. בגיל המעבר מספרם יורד לכ-10 אלפים.
הג'ינג (תמצית הכליות) מלבד תפקידו בהזנת מערכת הרבייה, זורם במרידיאנים מיוחדים, הוא בעל יכולת השפעה על מערכת החיסון בהתמודדות עם פתוגנים חיצוניים ותומך באנרגיה הבסיסית של האדם.
אורח חיים תובעני משחק תפקיד משמעותי בהתכלותו של הג'ינג, בנוסף ללידות מרובות, קיום יחסי מין תכופים ואורח חיים פרוע.
כל אלו יתנו את אותותיהם בגיל המעבר של האישה. מכאן ניתן להבין כי הסימפטומים שנשים שונות יחוו עם הגיען לגיל המעבר מושפעים בין השאר מאורח חייה של האישה. ככל שאורח החיים שלה תובעני יותר, ותזונתה בעייתית ובלתי מאוזנת, כך הסימפטומים יהיו חמורים יותר.
כאשר פונים למטפל ברפואה סינית, הוא יאבחן בכלים של רפואה סינית את מצבה של האשה. המטפל יאבחן באמצעות דופק, לשון, אבחנת גוף והסימפטומים שהאשה מדווחת עליהם. לאחר שהוא יאבחן את מערך הסינדרומים שהאשה מושפעת ממנו הוא יוכל להתאים לה פורמולת צמחים, תכנית דיקור, המלצות לתזונה ואורח חיים.
הטיפול היעיל ביותר הוא בדרך כלל טיפול משולב של דיקור, צמחי מרפא סיניים, שינוי תזונתי ופעילות גופנית.
אז מה עליך לעשות כדי לעבור עת גיל המעבר בשלום?
1. אורח חיים. עליך להקפיד להפחית מתחים ולבצע פעילות גופנית סדירה וקבועה.
2. מזונות שרצוי להימנע מהם. הימנעי מאוכל חריף עם תבלינים (אפילו שום) – הוא מגביר את גלי החום. כך גם אוכל מתוק - שוקולד, גלידות וכו'. מאכלי ים גם הם לא מומלצים בגיל המעבר. סטייקים שמנוניים ושווארמה לא מומלצים משום שהם מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אוכל מטוגן, דוגמת צ'יפס בעייתי ביותר.
מומלץ להימנע ממזונות מחממים הפוגעים ביין - למשל קפה. הקפה מחד משתן, ומאידך, מגביר גלי חום. קפה מפריע ומחליש את אנרגיית היין וגורם לעצבנות, לדלדול מאגרי הסידן ולקשיי הירדמות, ולכן מומלץ להימנע ממנו ולעבור לתחליפי קפה.
המעבר לתחליפים כרוך במציאת תחליף המתאים ביותר מבחינת הטעם. בשלב ראשון ניתן לערבב את הקפה המקורי עם התחליף ובאופן הדרגתי להוריד ממנו במינון.
אסור להפסיק צריכת קפאין בפתאומיות כיוון שיופיעו כאבי ראש קשים ביותר הנגרמים עקב גמילת הגוף מהקפאין. חשוב לעשות זאת בהדרגה.
אלכוהול, קולה ואפילו ספרייט לא מומלצים. דברים נוספים שעליך להימנע מהם: פלפל חריף, פלפל שחור, חרדל, ג´ינג´ר, חזרת, הל, קינמון, שמן סויה, אגוזי מלך ועוד.
לכתבות נוספות בנושא:
בישול בריא, ללא שומנים
סבא, אתה לא בכושר
גיל המעבר: על תוספי מזון לנשים
5 טיפים לכושר בגיל הזהב
תזונה נכונה בתקופת גיל המעבר
3. מזונות מומלצים. בחרי תזונה עשירה במזון צמחי, במיוחד דגנים מלאים, קטניות למיניהן, ירקות טריים ופירות. מזונות אלה מכילים פיטוסטרולים, חומרים טבעיים בעלי השפעה מיטיבה על האיזון ההורמונאלי בגוף, כך תקבלי גם את מלאי הסיבים התזונתיים הדרושים לשם שמירה על בריאות הלב.
מאוד רצוי לצרוך דוחן, חיטה מלאה, גריסים אצות, טופו, כדי שטופו יועיל לגלי החום מדובר על כמות גדולה יחסית - כחצי חבילת טופו ביום. מוצרי סויה וזרעי פשתן הם מקורות מצויינים לפיטואסטרוגנים.
שעועית לימה, שעועית מש, שעועית ירוקה, שעועית שחורה (לכאבי גב תחתון וגלי חום) מלפפון, עגבנייה, סלק אדום, אננס, בננה, אגס, תפוח, ענבים, אבוקדו, קרמבולה ומנגו – כל אלו מומלצים לך.
מהחי אפשר להוסיף ביצה אורגנית, יוגורט עזים, יוגורט ביו וסרדינים. להעשרת סידן בגוף מומלץ להימנע ממזונות המכילים הרבה זרחן, שמגביל את ספיגת הסידן בגוף, כגון בשר, ולהרבות במאכלים מחזקי יין, שהם גם עתירי סידן, כגון: טופו, ברוקולי, כרוב, אצות, גרגר הנחלים, טחינה (מועילה גם ליציאות סדירות) וסרדינים.
אמרנט (בחנויות טבע) עשיר מאוד בסידן, מקרר, מחזק את מערכת העצבים. גריסי פנינה - לכאבי פרקים (משתן).
מומלץ ביותר - שתי כפות פשתן טחון (מכיל אומגה 3) טוב לעצירויות וגלי החום, ניתן לפזר על סלט או אורז או בכל תבשיל. זרעי הפשתן מכילים ליגנינים (סיבים תזונתיים) פיטואסטרוגנים שמאזנים את רמת האסטרוגן בגוף ומורידים את רמת הכולסטרול בדם. כאמור, ניתן לשלב את הפשתן בתבשילים שונים וניתן גם ליטול אותו יחד עם מים.
4. שתיה מומלצת. מים, מים, ועוד מים! כמו כן, לנדודי שינה אפשר לשתות כשעה לפני השינה חלב עזים או תה מרגיע כלשהו . תה קמומיל (בבונג) מצוין לשתיה לפני השינה.
במשך היום ניתן לשתות תה מרווה - זוהי חליטה מרגיעה ביותר. עוזרת לעצבנות ולדפיקות לב מואצות.
תה יסמין - מעולה לעצירות ולעיכול ומרגיע. תה ירוק - מצוין, אבל רק בשעות היום. לא רצוי לשתות אותו אחרי 16:00, כי אז הוא יפגע בשנת הלילה ויגרום לנדודי שינה.
טעם חמוץ הוא בעל השפעה מכווצת, ולכן עשוי להקל על ההזעות - המזונות המתאימים הם: אננס, אוכמניות, זיתים, יוגורט, מנגו, עגבנייה, ענבים, פטל, פרי הדר, קיווי, קרמבולה ושזיף.
לאתר של מיכל שלזינגר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר