תזונה בריאה מונעת סרטן - המדריך המלא

מה הקשר בין תזונה ותחלואה במחלות סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הכליה ושאר סוגי הסרטן? חקר הקשר בין תסרטן ותזונה הינו בעייתי, אבל לד"ר גילה רוזן יש המלצות תזונתיות למניעת סרטן השד.
מאת ד"ר גילה רוזן
| 17/07/2008 |
צפיות: 17,227
התזונה נחשבת כבר שנים רבות לגורם הסביבתי החזק ביותר בהקשר להתפתחות מחלת הסרטן.

מה הסיבה לכך? כולנו חשופים, מרגע לידתנו ועד מותנו, למזון המכיל חומרים רבים (מועילים ומזיקים), והחשיפה המצטברת שלהם היא עצומה.

חקר הקשר בין תחלואה ותזונה הינו בעייתי ביותר, אך למרות הקשיים, יש גורמים אשר קיימת לגביהם הסכמה רחבה באשר להשפעתם על תחלואת הסרטן בבני אדם:

משקל הגוף ותחלואה בסרטן.. משקל עודף נמצא קשור לתחלואה מוגברת של סרטן המעי הגס (הקולון), סרטן השד, סרטן האנדומטריום (הקרום הרירי המרפד את פנים הרחם), סרטן הכליה, סרטן שלפוחית השתן ואולי גם סרטן השחלות.

לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום סרטן (אונקולוגיה)
פורום סרטן השד
פורום מחלות המעי הגס
פורום תזונה קלינית
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום רפואת משפחה

המשקל ותוחלת חיים. במחקר רחב היקף שנערך בקרב מאות אלפי אחיות בארה"ב, הודגם כי הנשים הרזות ביותר (בעלות מסת גוף נמוכה מהנורמה), בדומה לנשים השמנות, סבלו באופן מפתיע יותר מסרטן השד מנשים במשקל תקין.

מה מקור הממצאים המפתיעים? ככל הנראה, כאשר אנשים מגבילים קלוריות, הם אוכלים מזון החסר בחומרים רבים החיוניים לבריאות טובה, ומאידך, למשקל העודף יש השפעה מזיקה.

השפעת המשקל על תאים ממאירים. במקרה של סרטן השד בנשים - הסבר אפשרי הוא הקשר בין משקל גוף לרמות אסטרוגן.

ככל שהחשיפה לאסטרוגן רבה יותר, עולה הסיכון לסרטן שד. כך לכל אורך החיים - החל מהלידה (בנות שמנמנות יותר בסיכון) ובמהלך החיים מכיוון שנשים עם עודף משקל מייצרות יותר אסטרוגן.

הסבר אפשרי נוסף, קשור לרמות אינסולין, ההורמון האחראי להכנסת גלוקוז לתאים. במצב של יתר אינסולין (היפראינסולינמיה), האופייני לבעלי עודף משקל, התאים הבריאים מפתחים תנגודת לאינסולין ומקבלים פחות הזנה, בעוד התאים הממאירים נהנים מאספקת גלוקוז מוגברת ללא תנגודת לאינסולין.

המלצות למניעת סרטן על ידי תזונה

ההמלצה הגורפת היום למניעת סרטן היא שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות מגורמים המעלים רמות אינסולין, כמו עודפי פחמימות פשוטות ושומנים מסוגים מסוימים ועידוד גורמים המפחיתים משקל ואינסולין, כגון פעילות גופנית סדירה.

1. פירות, ירקות ודגנים מלאים. הגברת כמות הפירות, הירקות והדגנים המלאים בתפריט, מצמצמת את הסיכון לתחלואה במגוון סוגי סרטן, בעיקר סרטן הפה, הלוע, סרטן הוושט, סרטן הריאות, הקיבה, הקולון וסרטן פי הטבעת. כמו כן ולא פחות חשוב, אין עדויות להגברה של ממאירות משום סוג.

2. כרוב, כרובית, ברוקולי, ושום. פירות וירקות מכילים מגוון פיטוכימיקלים (החומרים הצובעים את הצמח), המסוגלים לעודד פעילות של אנזימים בגוף, המפרקים רעלנים מסוכנים.

ירקות ממשפחת המצליבים, למשל, כגון כרוב, כרובית, ברוקולי ושום. אנשים עם פעילות אנזים גבוהה יהיו מוגנים יותר בהשפעת הפירות והירקות.

פירות וירקות גם מכילים מגוון חומרים בעלי יכולת נוגדת חמצון, היכולים להילחם בגורמים מזיקים ומעודדי מחלות כמו סרטן ומחלות לב (ראו הרחבה בכתבתו של פרופ' אבירם על תזונה ים-תיכונית, במגזין זה).

3. קטניות, שיבולת שועל, קמח מלא וקליפות. כמו פירות וירקות הם גם בעלי תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים.

סיבים מסיסים, כמו למשל פקטין או סוגים שונים של גמים (על בסיס גומי, כמו גואר), המצויים בקטניות, בשיבולת שועל ובפירות, מסייעים בהפחתת רמות אינסולין ובכך תורמים למניעת סרטן, דרך דיכוי מנגנון ההיפראינסולינמיה, שהוזכר בהקשר למשקל יתר.

בנוסף, הסיבים הבלתי מסיסים, כמו ליגנין, תאית והמיצלולוז, המצויים בסובין של הלחם (ולכן גם בלחמים מקמח מלא), בדגנים מלאים אחרים ובקליפות של ירקות כמו מלפפון, עוזרים למערכת העיכול, בכך שהם מצמצמים חשיפה של תאי המעי לרעלנים. הם גם יוצרים צואה נפחית מדוללת ומזרזים את זמן המעבר של הפסולת במעיים.

לכתבות נוספות אודות תזונה והתפתחות מחלת הסרטן:
פירות וירקות מאריכים חיים
בדקנו: איזה בשר על האש הכי טוב
תזונה: למה הסינים יותר בריאים?
צבעי המאכל - המדריך המלא
הקשר בין סרטן לבין דיאטה

4. ההמלצה הגורפת היא לצרוך לפחות חמש פירות וירקות ליום, מכל גווני הצבע ולהרבות ככל האפשר בצריכת מוצרי מזון "מלאים" שלא עברו ליטוש, כמו אורז מלא, חיטה מלאה וכיו"ב. כמובן מומלץ לצרוך מזונות אלו ממקורות מהימנים, שאינם מותירים שאריות ריסוס ואם אפשר, רצוי ממקור גידול אורגני.

5. צריכת שומן ותחלואה בסרטן. בניגוד לנושאים הקודמים, הנושא של השפעת השומן על התחלואה בסרטן עדיין שנוי במחלוקת.

לדעתי, הסיבה המרכזית לכך נעוצה בעובדה, שהמחקרים התמקדו עד לאחרונה בכמות השומן בתפריט, במקום בסוג השומן, שהוא כנראה נקודת המפתח.

6. שמן סויה, חריע, תירס וחמניות. מחקרים חדשים אשר בדקו קשר בין סוגי שומנים לסרטן השד, הראו כי לשומן רב-בלתי-רווי מסוג אומגה 6, המצוי בשמנים צמחיים כגון שמן סויה, חריע, תירס וחמניות, יש השפעה חזקה על הגברת הסיכון לתחלואה בסרטן שד.

7. מקרל, סלמון שמן קנולה ופשתן. למרות שחסרות עדיין עדויות מחקריות ישירות, ידוע כי שומנים מסוג אומגה 3 (המצויים בדגים מהים הצפוני כמו מקרל וסלמון, או בשמן קנולה ופשתן), משפרים את תגובת המערכת החיסונית, ומצמצמים את תופעת ההיפראינסולינמיה, שהוזכרה מוקדם יותר.

8. חשוב לציין כי אין עדיין המלצות גורפות בנושא. ההמלצה המקובלת כיום תומכת בהפחתה יחסית של שמנים מסוג אומגה 6 בתפריט והגברת השימוש בשמנים מסוג אומגה 3. ההמלצה בעד הקטנת סך השומן בתפריט עדיין תקפה, אם כי אין לכך עדין סימוכין מדעיים לגבי כל סוגי הסרטן.

9. בישול נכון והכנת המזון. לא ניתן להשלים מאמר הדן במניעת סרטן על ידי תזונה מבלי להתייחס גם לגורמים מזיקים, הנוצרים תוך כדי בישול והכנת המזון.

חומרי השימור של המזון, כגון ניטריטים (הנותן את הצבע הורוד לנקניקים ונקניקיות), הם חומרים בעלי פוטנציאל מסרטן גבוה.

גם מזונות ששומרו במלח מסוכנים, בעיקר לקיבה, היות ויש קשר מוכח חזק בין מליחות המזון והסיכון לסרטן רירית הקיבה.

ושיטת הבישול? ככל שמבשלים בצורה אגרסיבית יותר, נוצרים במזון יותר רעלנים מסוכנים. כך למשל, טיגון צ'יפס או שריפת טוסט יוצר רעלן שמקורו בפחמימה. בישול בשר חשוף על האש, או בשר עשוי היטב ושרוף, יוצר רעלנים מחלבון שבבשר.

10. ההמלצה הרשמית הקיימת כיום מייעצת להפחית את צריכתו של בשר אדום, לבשל פחות על האש ועד Medium בלבד, להימנע מבשר משומר ובעת הכנת צ'יפס יש להעדיף חיתוך גס על פני עדין להקטנת שטח המגע.

הצצה לעתיד. לאחר כניסתו לגוף, עובר המזון עיבוד, אשר קובע את השפעת החומרים השונים. ההשפעה לטוב ולרע, משתנה מאדם לאדם בהתאם למבנה הגנטי.

בעתיד, על סמך בדיקת דם פשוטה, תוכל הדיאטנית להמליץ לכל אחד מה בדיוק כדאי לו לאכול כדי למנוע תחלואה ולעודד בריאות.

אם לדוגמא, אתם שונאים ברוקולי והבדיקה תראה כי הוא לא מוסיף לכם בריאות - תוכלו לחיות גם בלעדיו. לעומת זאת, אם אתם חובבי מנגל והבדיקה תראה כי הוא אינו מסוכן עבורכם - תוכלו לחגוג ולנפנף כאוות נפשכם.

לכתבות נוספות בנושא בריאות, רפואה מונעת ואיכות חיים היכנסו לאתר הקריה הרפואית רמב"ם

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד
  • ד"ר אחיה אמיר
    ד"ר אחיה אמיר
    מומחה לגסטרו-ילדים מחלות כבד, תזונת ילדים ורפואת ילדים. תחומי טיפול: כאבי בטן כרוניים, עצירות כרונית, קרוהן, קוליטיס, צליאק, הליקובקטר פילור, מחלות רפלוקס ועוד. ... קרא עוד