מדובר בטיפול לא תרופתי ולא חודרני, ובכך ייחודו העיקרי. המטופל מתחבר למסך המחשב באמצעות חיישנים המוצמדים לקצות אצבעותיו, וצופה בתצוגה חזותית ושמיעתית רציפה בזמן אמת של מאפיינים גופניים של עצמו, מאפיינים הנבחרים בהתאם לבעיה שבגללה פנה לטיפול.
במהלך הטיפול לומד המטופל לשלוט טוב יותר על המאפיינים שנבחרו, ובכך מושגת הקלה או מחיקה הדרגתית של תלונותיו. בדרך כלל מדובר בתהליך טיפולי קצר-מועד, שברוב המקרים משיג תוצאות אחרי כעשרה טיפולים.
במהלך הטיפול מתרחשת מעין "חריטה בזיכרון", המטופל משתמש בהיזון החוזר שמקבל על מסך המחשב כדי ללמוד בדרך של ניסוי וטעייה כיצד להגיב לאירועים שונים בחיי היום יום באופן שונה משהיה מורגל עד כה.
שיטת הטיפול באמצעות ביו-פידבק מבוססת על ההנחה עתיקת היומין כי הגוף והנפש חד הם. אי לכך במקביל לשימוש בטכניקות ביופידבק קיימת חשיבות עליונה לתהליך הטיפולי המתרחש בין המטפל והמטופל.
הטיפול באמצעות ביופידבק אינו רק טיפול "טכני" המתבצע באמצעות מחשב, אלא מכלול של תהליכים המתרחשים בין המטפל (רופא או פסיכולוג) לבין המטופל.
לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום נוירופידבק - טיפול בהפרעות קשב וריכוז ADHD
פורום פסיכיאטריה
פורום חרדות, טראומות, פחדים
פורום כאבי גב, עמוד שדרה
פורום אורתופדיה
פורום רפואה משלימה
הודות להתפתחויות בתחום ההדמיה (רנטגן), בשנת 2001 הודגמו לראשונה התהליכים המתרחשים במוח במהלך הטיפול באמצעות ביופידבק.
אי לכך, כיום ניתן לטפל באמצעות ביופידבק בתופעות מגוונות יותר מאשר בעבר. במקביל, מכיוון שבמשך השנים התחום נחקר הרבה והתפרסמו עבודות רבות, המחקרים אינם עוד מצטמצמים לבדיקה של יעילות הטיפול בבעיה מסוימת, אלא מסיקות מסקנות על סמך בדיקת כמות גדולה של מחקרים הממוקדים בנושא מסוים, שיטת מחקר הנקראת מטה-אנליזה.
גם הדרישה ההולכת וגוברת לעסוק ברפואה נסמכת הראיות (EBM) מובילה את טיפולי הביופידבק להציע עזרה בבעיות נוספות שבעבר לא טופלו באמצעות ביופידבק, למשל סוכרת, פיברומיאלגיה, תפקוד מיני לקוי ובעיות לבביות.
למרות שהטיפול באמצעות ביופידבק הוכיח את עצמו בשורה ארוכה של בעיות רפואיות (כאבים, יתר לחץ דם, מעי רגיז, הפרעות קשב וריכוז, תפקוד מיני, טנטון, סוכרת, קשיי שינה, בעיות עור ועוד), כיווני המחקר ממשיכים להתחדש ונוספו שאלות מחקריות שבעבר לא היה ניתן לבצע עליהן מחקר אמין.
וידאו: על הטיפול בביופידבק
ביופידבק לטיפול בתפקוד מיני
היפנוזה – מעבר למיתוסים הוליוודיים
פוביה, חרדות ופחדים - הטיפול
ביופידבק כראי לנפש
היפנוזה - קסם או תרופה?
כך למשל, סוגיית יעילות הטיפול התרופתי מול הטיפול בביופידבק מהווה נושא מחקרי "חם". העיסוק בהשפעת הדחק (stress) על בריאותו הגופנית והנפשית של הפרט מהווה נושא לא פחות מרתק שקשור לתחום של טיפולי ביופידבק, מכיוון שהביופידבק הינו אחד הכלים היעילים בהפחתת הדחק.
אולם, למרות כל החידושים, הטיפול בהפרעות חרדה עדיין ממשיך להוות את החלק העיקרי של טיפולי ביופידבק. הפרעות כאלה שכיחות בקרב כ- 30% מהאוכלוסיה, כשעיקר הנפגעים הינם אנשים צעירים.
לחלקה השני של הכתבה אודות ביופידבק
פרטים נוספים באתר מכון ביופידבק, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר