תזונה נכונה בחג השמן

כפית שמן זית ביום הינה חיונית לכל אחד מאיתנו, אבל, חג חנוכה קרב ואיתו טיגון הסופגניות והלביבות. ומכיוון שסופגניות לא מטגנים בשמן זית, החלטנו לתת לכם את כל הטיפים לצריכת שמן נבונה ובריאה. 8 ימים שמנו נתן
מאת גלית אלדורטי
| 29/11/2007 |
צפיות: 6,606
אתם זוכרים את נס פח השמן? אז לפני שאתם מרפדים את המחבת בשמן ומתחילים לטגן במרץ, עדיף שתדעו כיצד לטגן בצורה בריאה יותר, או לא לטגן כלל.

חג חנוכה מביא איתו את הלביבות, הסופגניות וכל מה שהולך עם שמן. אז לפני שאתם מתחילים בהכנות חשוב להקפיד על מספר דברים וגם לדעת מה עדיף כשזה נוגע לשמן.

טיגון אינו הדרך המומלצת לבישול, היות והוא גורם לספיגה רבה של שמן, הגורמת לעלייה במשקל ועלולה לגרום גם לעלייה בשומני הדם. עם זאת, בחירה נכונה של שמן יכולה להקטין נזקים.

אז אם כבר מטגנים, ובחנוכה מטגנים, עשו זאת בשמן קנולה. שמן הקנולה קרוי גם שמן לפתית. השמן מתקבל מזרעוני הצמח ליפתית שפרחיו צהובים. זרעוני הליפתית מכילים כ-22 עד 48 אחוזי שומן.

שמן הקנולה בדומה לשמן הזית, נחשב לשמן המועדף לטיגון. כמו כל שמן אחר גם הוא מכיל את שלושת סוגי השומן הבאים, אך בהרכב כמותי שונה, טוב יותר, הייחודית לו ולשמן הזית בלבד.

שומן רווי - שומן המקושר לעלייה ברמת הכולסטרול בדם, והוא בין הגורמים למחלות לב וכלי דם. מומלץ להגביל את צריכתו. בשמן הקנולה, בהשוואה לשמנים אחרים, יש מעט שומן רווי, רק כ-6% סימון זה מופיע גם על בקבוק השמן.

שומן רב בלתי רווי - שומן המכיל חומצות שומן החיוניות לגוף, היות והגוף אינו מסוגל לייצרן לבד. שומן זה מכיל את חומצת השומן אומגה 3 המקושרת לירידה ברמות טריגליצרידים (שומנים בדם) וירידה בצמיגות הדם (המקטין סכנת היווצרות קרישי דם ומחלות לב וכלי דם). בשמן הקנולה יש כמות בינונית של שומן רב בלתי רווי, כ-22%.

שומן חד בלתי רווי - שומן זה מוריד רמות כולסטרול רע (LDL) בדם. בשמן הקנולה יש כמות גדולה של שומן חד בלתי רווי, כ-61%.

לכתבות נוספות ומחקרים נוספים בנושא:
נס פח המייק-אפ
דיאטה, לפי סוג הדם שלנו
5 סכנות תזונתיות מחיי היום יום
תוספי מזון - טרנד קטלני?
איך להיגמל מההרגלים הרעים?

השומן מהווה מקור אנרגיה מרוכז, מספק לגוף הגנה פיזית ובידוד, מהווה אבן בניין של רקמות שונות, מאפשר ספיגה של הויטמינים המסיסים בשומן, ויטמינים A ,D ,E ,K. אך יש לזכור שכשאוכלים יותר מדי שומן הוא יכול להזיק, זאת בשל הקשר שנתגלה בין צריכת שומנים לבין מחלות לב וכלי דם, השמנה, יתר לחץ דם ומקצת מחלות הסרטן.

מומלץ להמעיט באכילת מזונות עתירי שומן אך לעולם לא לוותר על השמן לחלוטין. על כל אדם לאכול 1 כפית שמן לא מבושל ביום.

השמן הבריא ביותר הוא שמן הזית וניתן להוסיפו לסלט חי. בבישול, מומלץ להמעיט ככל האפשר בשומן, כיוון ששומן שעובר חימום מתחמצן ואינו תורם רבות מלבד קלוריות ריקות ולא מעט...ואף מזיק.

ניתן להשיג אותן תוצאות על-ידי שימוש בתרסיס שמן המשמן את תחתית הסיר או המחבת במידת הצורך וחוסך לנו הרבה שומן במזון (קיים תרסיס שמן זית ותרסיס שמן קנולה). ההמלצה היא לא לטגן אלא להעדיף אידוי, צלייה ובישול על פני טיגון!

אם בימי המכבים הצליח פח שמן יחיד ובודד להספיק לשמונה ימים, גם אתם יכולים להשתמש בחסכנות בשמן. אם בלתי אפשרי לא להשתמש בו כלל, אתם כבר יודעים מהכתבה, שקיימים תחליפים רבים לשמן הרע שהופכים את השמן לטוב.

לאתר דיאטהקלאב

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד