בזמן שבו מתחיל התינוק ללעוס את צעצועיו ניתן לתת לו גם מזונות מוצקים, אותם יוכל להחזיק בידו וללעוס. לדוגמא, ביסקוויט או חתיכת לחם.
חשוב שהקוביות יהיו גדולות דיין, כדי שהוא לא יוכל לבלוע אותן. התינוק מתרגל כך את הלעיסה, וזהו אימון טוב ללסתותיו. מזונות אלו גם מרגילים אותו למזון מוצק. יש לתת חתיכות גדולות כך שהתינוק ילעס, ימצוץ, ויחוש בטעם המזון, אך לא יהיה מסוגל לנגוס ממנו ולבלעו.
ניתן בהדרגה להכין מזון רך פחות, עד שלבסוף, במקום מחית תפוחי אדמה (פירה), תתני לתינוק חתיכות תפוח אדמה זעירות בכפית, אותן ילעס בעצמו.
למידע נוסף בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום אחרי לידה
פורום הריון ולידה
פורום הנקה
פורום תזונת נשים בהריון
פורום בחירת שם לתינוק
מתי ואיך להוסיף מזונות חדשים. מוצרי חלב מומלץ לא לתת לתינוק לפני שהוא מגיע לגיל תשעה חודשים. עד גיל שנה לא כדאי לתת לתינוק חלב ניגר, ביצים, דגים, במבה, טחינה ודבש.
עד גיל חמש שנים לא מומלץ לתת חמאת בוטנים, גזר חי, פיצוחים, ענבים, פופקורן, נקניקיות, אפונה או קטניות אחרות שלא בושלו, סלרי, ממתקים קשים וכל מזון עגול קשה אחר.
עד גיל חמש יש לחתוך מזון לקוביות קטנות (במיוחד נקניקיות) או לרצועות ארוכות (לאורך ולא לרוחב), על מנת שלא יגרמו לחנק במקרה והם נשאפים לקנה.
בגיל הזה חלק מהתינוקות כבר יושבים בכסא אוכל מיוחד, ואפשר לתת להם, בהדרגה, לנסות מאכלים שונים מהתפריט המשפחתי. כעת כבר אפשר להתחיל, בעדינות, לנסות להאכיל אותו במוצרי גבינה ויוגורט ורצוי ללא צבע, טעם או מתיקות.
הרבה ברזל. ארגון רופאי הילדים האמריקאי ממליץ להרבות במזונות העשירים בברזל, כגון עוף, הודו, בשר בקר, קטניות מבושלות, דגנים ודייסות מועשרים בברזל. אפשר להוסיף מקור של ויטמין C, כמו מיץ פרי, שיסייע לספיגת הברזל ממקור צמחי.
תפריט לדוגמא לגיל 9 חודשים:
בוקר: חצי קערית עד קערית דייסת מטרנה. 120 עד 180 מ"ל תחליף חלב בצירוף דייסה. כמות פתיתי הדייסה תלויה בסמיכות הרצויה.
ביניים: רבע עד חצי קערית של מחית פרי (צנצנת קטנה עד צנצנת גדולה של מחית פרי מוכנה).
לכתבות נוספות בנושא תזונת ילדים:
כל האמת על מוצרי חלב
פשוש, למה אתה לא שומר על עצמך?
ילדי ישראל: יותר טלוויזיה, פחות חלב
אם לא תאכל לא תגדל
כנס רפואת ילדים: ילדי ישראל משמינים
צהרים: רבע ספל עוף או בשר (כ-50 גרם). רבע עד חצי ספל ירק מבושל היטב (כ-1 עד 2 ירקות מבושלים). תפוח אדמה קטן מבושל היטב או בטטה מבושלת היטב או רבע עד חצי ספל אורז מבושל היטב (ניתן לעשות מהכל תערובת בבלנדר או להגישם בנפרד כמחית).
אחר הצהרים: יוגורט.
ערב: חצי קערית עד קערית דייסת מטרנה ( 120 עד 180 מ"ל תחליף חלב בצירוף דייסה), קערית קטנה של אפונה מבושלת היטב ורכה או מחית ירקות מבושלים.
במהלך היום: הנקה או 1-2 בקבוקים של 180 מ"ל תחליף חלב ותוספת מים כשתיה לפי צורך.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר