העולם המודרני, למרות היותו חדשני, מפתה ומרתק, מחסיר מאיתנו בריאות ואריכות שנים.
בעבר, אכילה הייתה הבסיס להישרדות, אך עם התקדמות העולם, גם הסיבות לאכילה השתנו. הישרדות כבר אינה הסיבה הבלעדית או אפילו המרכזית לאכילה, ומגיפת ההשמנה היא אחת התוצאות של שינוי זה.
דיוויד קינג, היועץ המדעי הראשי של ממשלת בריטניה, אומר כי אוכל מהיר, מזון עתיר קלוריות זול ודל בערכים תזונתיים, ריבוי עבודות משרדיות ומיעוט בעבודות האדמה ושימוש רב בתחבורה ציבורית וכלי רכב פרטיים - כל אלו תורמים למגיפת ההשמנה.
כדי להילחם במגיפה, הממשלה הבריטית מעודדת ילדים ומבוגרים לחיות חיים בריאים תוך כדי השמת דגש על אכילת מזונות פחות שמנים ושילוב פעילות גופנית בחיי היומיום.
עוד על מגיפת ההשמנה:
מחקר: ההשמנה מדבקת
עודף משקל, כל הגורמים
גם רופאים מתביישים לדבר על השמנה
שמן? הבוס שלך יקנוס אותך
חברות, זה משמין
מתוצאות מחקר שנעשה בבריטניה בו השתתפו כ-250 מומחים, הוסק כי אין תרופת פלא, וירידה משמעותית במגיפת ההשמנה תתרחש רק כאשר יתבצעו שינויים בחברה עצמה, כגון הגברת מודעות החברה כולה לבחירת מזונות בריאים יותר.
החוקרים מסרו כי על פי הנתונים, עד שנת 2050 עלולה השמנת היתר להגיע לכ- 60% בקרב הגברים, 50% בקרב הנשים ו-25% בקרב הילדים בבריטניה. בשנה זו, הטיפול במחלות הקשורות קשר ישיר או עקיף להשמנת יתר יגיע להוצאות בסדר גודל של 45.5 מיליון פאונד.
בבריטניה נעשית כבר התקדמות בפעולה נגד מגיפת ההשמנה: בבתי ספר יש תיגבור בפעילות גופנית ואוכל בריא, יש חובה להשתמש בסימון תזונתי על האריזות של מוצרי מזון, קיימות הגבלות משמעותיות על פרסומות למוצרים עתירי שומן וסוכר לילדים ועוד.
אולם, כל הצעדים הנ"ל אינם מספקים, וממשלת בריטניה מרגישה כי יש צורך לעשות יותר, ומהר, כדי למנוע מהתחזיות הקודרות להתגשם.
חוסר מודעות גורם להשמנה. בעית השמנת היתר קיימת גם בישראל, כבכל העולם. כרגע הבעיה קטנה יחסית, אולם היא גדלה בהתמדה.
השמנה נובעת ברוב המקרים מחוסר ידע, חוסר תשומת לב, חוסר יכולת לעמוד בפיתויים ולפעמים אף כתוצאה מהתעסקות רבה מדי בדיאטות.
מרוב דיאטות ומרוב ניסיונות אנשים נשברים. מרוב מידע אנשים חשים בלבול. מרוב אופציות ומוצרים בשוק - קשה לעשות ויתורים.
הכל מתחיל מחוסר הידע ומהבנה בסיסית לתזונה. לפעמים הפחד מ"קלוריות", מ"שינוי הרגלים" או מ"בזבוז ארוחה" גורם ליחיד לוותר על דברים חשובים וחיוניים במשך היום.
דוגמא לדפוס שהוא לא נכון היא התזונה לפני אירוע חשוב, למשל חתונה - כדי ליהנות בחתונה בערב, אנשים "חוסכים" במשך היום. לטעויות כאלו ואחרות יש השלכות, והתוצאה היא חוסר יכולת לעמוד בפיתוי, המובילה לבסוף לאכילת יתר.
כיצד נגביר את המודעות? ילדים זקוקים למודעות ולמידע בסיסי - מה זה שומן, איזה כדאי, מה הוא סוכר, מה תחליפיו, כמה כדאי לאכול ועוד.
הורים ומבוגרים צריכים הבנה, תמיכה ומסגרת כדי לפעול ולדעת יותר. ידע יסייע להפעיל את כל המשפחה לשיפור בבריאות בני הבית, בפעילות הגופנית ובקניות.
בהיבט המערכתי, יש צורך בפרסום הערכים תזונתיים של המזון בכל מקום - על המוצרים, במסעדה, בסופר או בבית מלון, כדי שנדע מה אנחנו מכניסים לגוף.
הגברת המודעות והידע יסייעו לצמצום המגיפה ולצמצום עלויות המדינה במחלות כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מחלות כליות, לחץ דם גבוה ובעיות בריאותיות נוספות שנובעות מהשמנה.
לאתר של מיה בן אפרים
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר