אפרסמון - בריאות מתוקה

ידעתם שהוא כתום ומתוק, אבל האם ידעתם כי אפרסמון הוא אחד הפירות הבריאים ביותר, שבין היתר מפחית את הסיכון למחלות לב וסרטן, שומר על העיניים, משפר את בריאות העור וכל זה רק ב-80 קלוריות לפרי?
מאת מאירה גולדמן
| 12/10/2007 |
צפיות: 51,130
האפרסמון החל לככב כחלק ממזוננו מאמצע שנות ה-70. מאז ועד היום הורחבו שטחי הגידול שלו בישראך, המגיעים לכדי יבול של כ-30 אלף טון אפרסמונים בשנה. כמחצית מכמות היבול משווקת בארץ והשאר מיועד ליצוא.

לאפרסמון סגולות רבות התורמות לבריאות ומסייעות לגוף להילחם במחלות שונות. מהם המרכיבים הקיימים באפרסמון וכיצד הם תורמים לבריאותנו?

אנרגטי ודיאטטי. כי תכולת הסוכר בפרי עומדת על כ-17%, תחושת המתיקות שאנו מרגישים מתקבלת מתכולה גבוהה של פרוקטוז (סוכר פירות) הידוע בתרומתו הגבוהה למידת יכולתנו לחוש מתיקות.

סוכר פירות נחשב כסוכר המהווה מקור טוב לאנרגיה מיידית. כמות הקלוריות אשר תתקבל מפרי בינוני היא כ-80 קלוריות. כמות הקלוריות הנמוכה יחסית לממתקים וסגולות הממתיק הבריא שבו, מאפשרת להציע את הפרי כתחליף למתוקים אחרים המכילים חומרים לא טבעיים.

לשאלות בנושא, היכנסו לפורומים:
פורום פוד קואצ'ינג
פורום ויטמינים ותוספי תזונה
פורום בישול בריאות
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום תזונה קלינית

בסיבים תזונתיים. כמות הסיבים התזונתיים באפרסמון עומדת על כ-5%. כמות זו עולה באופן משמעותי על נתונים שונים שפורסמו בעבר.

לסיבים תזונתיים סגולות בריאותיות רבות. סוגי הסיבים המצויים בפירות מגוונים, מסיסים ובלתי מסיסים. קליפת הפרי עשירה בעיקר בסיבים הלא מסיסים הידועים ביכולתם לתרום לתחושת שובע, לשפר את פעולת המעיים ולהפחית את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.

בתוך הפרי מצויים, בעיקר, הסיבים המסיסים אשר להם מייחסים יכולת לעכב ספיגת סוכר וכולסטרול לדם ובכך הם תורמים להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. כמות הסיבים באפרסמון מהווה כחמישית מהכמות הדרושה לאדם מבוגר וכרבע מהכמות הדרושה לילדים ליום.

ידוע שאנשים אשר עברו ניתוחים במערכת העיכול או כאלה הסובלים ממחלות שונות במערכת העיכול צריכים לנקוט משנה זהירות וזקוקים לייעוץ מתאים לגבי כמות הסיבים המומלצת להם.

נוגדי חמצון. האפרסמון עשיר בפיטוכימיקלים (חומרים מן הצומח) מקבוצת הקארוטנואידים הכוללת מספר רב של חומרים בעלי השפעה תזונתית מגוונת ביותר. חומרים אלה מקנים לפירות את הצבע הכתום, צהוב ואדום.

חלק ניכר מקבוצה זו משמש כחומר מונע חמצון (אנטיאוקסידנטים). תהליך החמצון המתקיים בגוף אחראי לנזקים רבים הגורמים להתפתחות מחלות סרטניות, לב ותהליכי הזדקנות.

מחקרים קבעו שאפרסמון נחשב לפרי העשיר ביותר מבין הפירות בכמות כלל הקארוטנואידים. האפרסמון מכיל קארוטנואידים מסוגים שונים:

בטא קריפטוכסנתין, הידוע בהשפעתו החשובה על הורדת הסיכון למחלות לב ולסוגי סרטן מסוימים. לוטאין זיאקסנתין, הידועים כמסייעים לשמירה על בריאות העיניים והאטת קצב התפתחות קטרקט.

בטא קרוטן מפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. ליקופן מסייע להורדת הסיכון להתפתחות חומרים מסרטנים. ידוע שמרבית נוגדי החמצון מצויים בקליפה, לכן חשוב לאכול את האפרסמון בשלמותו.

ויטמין A. האפרסמון עשיר בחומרי מוצא לייצור ויטמין A, ויטמין חשוב לילדים ולאוכלוסיה כולה.

לויטמין זה השפעה חשובה על הראייה, תהליך הגדילה, בריאות העור, הפחתת הסיכון לסרטן, תפקוד תקין של מערכת החיסון, ויש הקושרים אותו ליכולת טובה יותר של זיכרון.

כמות ויטמין A המצויה באפרסמון היא 205 מק"ג, כמות זו מספקת כמחצית מהכמות הדרושה ליום לילדים וכרבע מהכמות הדרושה למבוגרים.

עוד על נפלאות הפירות:
חמוציות. למען בריאות האישה
כל הסיבות לאכול בננות
פטרוזיליה, המדריך המלא
תאנה, גם לבריאות וגם לתאווה
סוד הבריאות של הענבים

מגוון רכיבי מזון. בבדיקות נמצאו כמויות של אשלגן, השומר על איזון לחץ הדם, מגנזיום העוזר להתכווצות תקינה של השרירים, סידן האחראי על בניית שלד הגוף וכמות קטנה של נתרן השומר על מאזן הנוזלים.

זה מכבר ידועה ההשפעה הטובה של קבלת מגוון רכיבי המזון בהשוואה לקבלת רכיב בודד אחד על הבריאות.

מחקרים רפואיים שונים מעידים על סגולותיו הבריאותיות של האפסרמון. כך למשל, על פי תוצאות מחקר רפואי שנערך לאחרונה, ופורסם במגזין journal of agricultural and food chemistry, נמצא כי די באכילת אפרסמון אחד ביום לסייע במלחמה בטרשת העורקים.

המידע באדיבות קבוצת מור פירות השרון

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

אולי יעניין אותך גם

תרופות טבעיות לכאבי מחזור
מאת מערכת BeOK
| 26/04/2017 |
צפיות: 195
כאבי מחזור היא תופעה מוכרת לכל אישה. כדי להקל עליהם ולמנוע אותם אפשר להניח כרית חימום, לשתות חליטת קמומיל ואפילו לחוות אורגזמה
קרא עוד
למה כדאי לשתות מי לימון בבוקר?
מאת מערכת BeOK
| 23/04/2017 |
צפיות: 516
לימון עתיר בוויטמינים והוא מחזק את מערכת החיסון, אך ישנן סיבות נוספות שבגללן כדאי לשתות מי לימון בכל בוקר, הם מפחיתים זיהומים, מנקים רעלים ומונעים את הזדקנות העור
קרא עוד
כבד שומני: מהי התזונה המומלצת?
מאת מערכת BeOK
| 12/04/2017 |
צפיות: 547
שומן עודף וצריכה מופרזת של אלכוהול יכולים לגרום למחלת הכבד השומני. מאכלים, תוספי מזון וצמחי מרפא שונים יכולים למנוע את המחלה ולשקם את הכבד של החולים בה
קרא עוד
מהם התסמינים של מחסור באשלגן?
מאת מערכת BeOK
| 22/03/2017 |
צפיות: 419
אשלגן הוא יסוד חשוב לבריאות הגוף ומחסור ממנו יכול לגרום לתסמינים שונים, כמו עייפות, קצב לב מואץ ותחושת נימול
קרא עוד
דלקות בדרכי השתן
דלקת בדרכי השתן היא אחת המחלות הנפוצות בקרב נשים. תזונה נכונה ושמירה על הרגלים מסוימים ירפאו את הדלקת וימנעו את החזרה שלה
קרא עוד
סופר פוד: מהם מזונות על ואיך הם מסייעים לבריאות?
מאת מערכת BeOK
| 07/03/2017 |
צפיות: 374
מזונות על הם מאכלים שמכילים רכיבים תזונתיים רבים, כמו ויטמינים, נוגדי חמצון וחומצה פולית. בין מזונות העל אפשר למצוא שמן זית, שוקולד מריר ואגוזי קשיו
קרא עוד
מה כדאי לאכול כדי לשמור על איזון הורמונלי ולהוריד במשקל?
מאת מערכת BeOK
| 31/01/2017 |
צפיות: 769
חוסר איזון הורמונלי יכול לשבש דיאטות ולגרום לשינויים קיצוניים במצב הרוח, מאכלים שונים כמו אגוזים, קינמון, ברוקולי ורימונים מסייעים לשמור על רמה תקינה של הורמונים
קרא עוד
מה מומלץ לאכול כדי לשמור על בריאות הכבד?
מאת מערכת BeOK
| 15/01/2017 |
צפיות: 605
הכבד אחראי על תהליך העיכול, הוא מגן על הגוף מפני רעלים ומפרק שומנים. איך צריכה קבועה של אשכוליות, אבוקדו וכורכום עוזרת לשמור על כבד בריא?
קרא עוד
בלוטת התריס בראי האירידולוגיה
במקרים רבים שבהם בלוטת התריס נמצאת בתת תפקוד הרופאים מתקשים לאבחן זאת. בעזרת אירידולוגיה אפשר לאבחן את המצב בקלות
קרא עוד
ארוניה ברי: מהם היתרונות הבריאותיים של מזון העל החדש?
מאת מערכת BeOK
| 09/01/2017 |
צפיות: 434
ארוניה ברי תפס את מקומו בראש מצעד מזונות העל, זאת משום שהוא מכיל נוגדי חמצון רבים, עשיר בסיבים תזונתיים ומונע הצטננות ושפעת
קרא עוד