תזונה ודיאטה - טיפים שיצילו אותך

מה שתדע על תזונה ודיאטה יכול להציל אותך. המורכבות העצומה של המזון, הטכנולוגיות החדשות, התוספים למיניהם, מגפות ההשמנה והפרעות האכילה, ההטעיות האינסופיות בפרסומות, באמצעי השיווק ובמדיה - כל אלו מובילים את העולם המערבי אל עבר אסון. קבלו טיפים לשינוי התמונה
מאת דורית אדלר
| 14/08/2007 |
צפיות: 7,596
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
הכיצד, בתקופה בה הרפואה יודעת טוב יותר מאי פעם איך למנוע את מחלת הסוכרת מסוג 2, עדיין דוהרת מגפת הסוכרת בקצב מחריד מאי פעם?

סוכרת מסוג 2 לא היתה מוכרת כלל בקרב ילדים עד לשנות ה-80 של המאה הקודמת. כיום, לכשליש מהילדים המאובחנים עם סוכרת בגילאי הילדות, יש סוכרת מסוג 2!

כיום אנו מדברים על מגפת התאומים: מגפות ההשמנה והסוכרת הדוהרות ומתפשטות בכלל העולם. נכון להיום, כ-60% מהאוכלוסייה סובלת מעודף משקל.

כל ילד חמישי בארה"ב שמן ואנו לא מפגרים בהרבה מאחור. הסיכון של ילד שמן להיות שמן בגילאי ה-20 לחייו הינם 10% אם הוא במשקל תקין, אך 50% אם הוא שמן כילד והסיכון עולה ל-80% אם אחד ההורים שלו גם שמן.

מגפת ההשמנה דוהרת כיום בעיקר מסיבות סביבתיות. האדם המודרני, יצר סביבה, שאינה תואמת את הפיזיולוגיה של גוף האדם. גוף האדם תוכנת להיות בתנועה חלק גדול מהזמן ולאכול לפי מידותיו.

לעומת זאת, החברה המודרנית התפתחה טכנולוגית כך, שאין לנו כיום צורך לזוז כמעט בכלל לצורך קיום, והאוכל זמין ולמעשה "מטביע" אותנו. מנות המזון גדלו למימדי ענק, מגוון המזונות כמעט אינסופי וכל זאת זמין ובזול, כבר מגילאי הילדות המוקדמת.

מגיפת ההשמנה מחד, והערצת היופי והשלמות מאידך, מאיצות את מגפת הדיאטות. הרצון לרזות הרבה ומיד, מאיץ את המרוץ לחיפוש אחר דיאטת קסמים. דיאטות, בוודאי הקיצוניות שבהן, עלולות להיות מסוכנות.

בעבר רווחו דיאטות חלבוניות נוזליות, אשר השימוש בהן הופסק עקב הופעת מקרי מוות, בעקבות השימוש בהן. גם דיאטת אטקינס עלולה להיות מסוכנת וכך גם דיאטות קיצוניות אחרות.

דיאטות הן גם מתכון להשמנה, כאשר הן נעשות חדשות לבקרים. מגפת הדיאטות מהווה גורם מרכזי בהאצת מגפת הפרעות האכילה, אשר גם היא במגמת עלייה. אנו חיים בסביבה משמינה הדורשת מאתנו להראות רזים ומושלמים, כל אלה מהווים לחץ אדיר על כלל החברה, אך בעיקר על המתבגרים.

מחקרי מפתח הוכיחו כי גישה תזונתית כוללנית, המבוססת על תזונה ים תיכונית, מפחיתה את הסיכון להישנות התקפי לב בין 50% ל-70%. לא מוכרת תרופה שהשפעתה דומה.

התזונה הים תיכונית, אשר היוותה את הבסיס במחקר ה-Lyon, נוסתה גם בשלושה מחקרים שונים בגיל המבוגר, בבתי אבות, ונמצא כי ככל שהתזונה קרובה יותר לתזונה הים תיכונית, כך יש ירידה בתמותה גם בגיל הקשיש.

באופן דומה, הוכח בשני מחקרים משמעותיים, כי שינוי הרכב התזונה בשילוב פעילות גופנית, יכול למנוע התפתחות סוכרת באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח את המחלה.

מכל המחקרים הללו עולה שלהרכב האוכל יש אפקט מגן מחד או תורם לתחלואה מאידך. המסקנה הברורה העולה מהן – החיים ביד המזון.

בחלק זה נתמקד במזונות הבריאים ובמחקרים שהוכיחו את תרומתם הדרמטית של המזונות הבריאים להפחתת התחלואה ממרבית המזונות הרווחים בחברה המודרנית.

ירקות ופירות נמצאו במאות מחקרים כקשורים בהפחתת התחלואה מיתר לחץ דם, מחלות לב ואף מחלות סרטניות.

ארגון הבריאות העולמי, באסטרטגיה העולמית על דיאטה, קושר כשליש ממקרי מחלות הלב ו-11% ממקרי השבץ, בצריכה בלתי מספקת של ירקות ופירות. מחקרים אחרים מצאו כי צריכה מוגברת של ירקות ופירות קשורה בירידה גדולה יותר במשקל.

דגניים מלאים וקטניות מהווים אוצרות תזונתיים. יותר ויותר מחקרים מוכיחים כי תזונה המבוססת על דגניים מלאים קשורה בסיכון נמוך משמעותית למחלות לב וסוכרת בהשוואה לתזונה המבוססת על קמח לבן ומוצריו.

הקמח המלא מכיל באופן משמעותי יותר ממרבית הרכיבים התזונתיים החיוניים החל באשלגן, מגנזיום, תיאמין ועד ויטמין E.

התזונה המערבית המבוססת בעיקר על קמח לבן ומוצריו, דלה יחסית ברכיבים חיוניים אלה, אשר חסר בהם נקשר כגורם תורם ליתר לחץ דם, סוכרת ועוד.

מלח. התזונה המודרנית הנה עתירת מלח. כמות המלח במזון גדלה פי שניים בעשורים האחרונים.

האוכלוסייה המערבית צורכת כיום פי שניים מלח מההמלצות. אחד מארגוני הבריאות הבריטיים טוען שניתן יהיה לחסוך כ-30 אלף מקרי מוות בבריטניה, אם האוכלוסייה תפחית את צריכת המלח בשליש.

אולם נמצא כי גם כאשר רופאי המשפחה בבריטניה ממליצים למטופלים להפחית בצריכת המלח, המטופלים מפחיתים בעיקר את המלח שהם מוסיפים למזון לפני אכילתו.

אולם כיום למעלה מ-70% מהמלח בתזונה המערבית מקורו במזון המתועש. מזונות מוכנים או מוכנים חלקית, החל מחטיפים, דרך מנות חמות למיניהן ועד לדגני הבוקר, מכילים כמויות אדירות של מלח.

ההמלצות כיום מדברות על 2,400 מ"ג ליום, כאשר המנות החמות יכולות להכיל כמחצית התצרוכת היומית במנה אחת. כלומר, ללא הדרכה לציבור, שתתרכז ב'כיצד לבחור את המזונות הבריאים', קשה לציבור לבחור נכון.

חלק גדול מהציבור אינו יודע לדוגמה, שנתרן הינו מרכיב של המלח וכאשר הרופא ממליץ להפחית את המלח, הם צריכים לחפש את המזונות המכילים מעט נתרן מאחר ועל תוויות המזון מופיע נתרן ולא מלח.

מכל האמור עולה כי, תזונה בריאה יכולה למנוע חלק ניכר מהתחלואה המודרנית, אשר חלקה כבר הוכרז כמגפה עולמית. נושא התזונה הינו מורכב ולכן גם מורכב להדרכה. נושא המזון הינו מרכזי וחשוב בכל תרבות וחשוב שכך יישאר.

המורכבות העצומה של המזון, הטכנולוגיות החדשות, התוספים למיניהם, מגפות ההשמנה והפרעות האכילה, ההטעיות האינסופיות בפרסומות, באמצעי השיווק ובמדיה, כל אלה מחייבים שהאנשים שיובילו ויטפלו באוכלוסייה הבריאה והחולה יהיו האנשים שהוכשרו לכך, שהם הדיאטנים הקליניים.

מחלקת התזונה והדיאטה של הדסה עין כרם והמרכז לאיכות חיים של הדסה - אופטימל, מובילה דרך שמציידת את משתתפי התכניות שלהבכלים רחבים לאימוץ הרגלי תזונה בריאים, מתוך תובנות והנאה אמיתית.

ארוחות משפחתיות, בישול בריא וטעים, התארגנות לאוכל בריא על בסיס קבוע בבית. השתתפות בתכניות אלה מהווה מתנה אמיתית לחיים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד