תזונת תינוקות בשנת החיים הראשונה

תזונת תינוקות - עד איזה גיל צריך להרתיח את המים? מדוע אסור לתת להם דבש? האם כדאי לשעשע את הילד בזמן האוכל או שעדיף לשתוק? 10 תשובות לשאלות שכיחות של הורים לגבי תזונת תינוקות
מאת נועה שיף וד"ר גילה רוזן
| 17/07/2006 |
צפיות: 18,223
תזונת תינוקות - מה מותר ומה אסור לאכול עד גיל חצי שנה?

עד לגיל חצי שנה מומלץ להניק או להאכיל בתחליף מזון לתינוקות באופן בלעדי ואין צורך במזונות אחרים כלל.
בהיותו שייך למשפחת היונקים, חלב אם הוא המזון המתאים ביותר לכיסוי כל צרכיו התזונתיים של היילוד.

לכל חיה ממשפחת היונקים חלב המתאים לצרכיה ואשר כלל אינו מותאם לצרכי האחרים. כך חלב פרה מותאם במיוחד לעגלים וחלב עזים מותאם במיוחד לגדיים.

כאשר אין אפשרות להיניק, ניתן לתת תכשיר מזון מסחרי לתינוקות, תוך הקפדה על הוראות השימוש של היצרן.

תזונת תינוקות - עד איזה גיל מומלץ להרתיח את המים של התינוק? המים להזנה ושתייה חייבים להיות מורתחים לתינוקות מתחת לגיל שנה.

מים מכל סוג שהוא (כולל מים מינרלים ומים מטוהרים), יש להרתיח למשך שתי דקות. ניתן לשמור במקרר את המים המורתחים במשך 48 שעות.

<b>תזונת תינוקות - מתי יודעים שהתינוק מוכן לאכול מזון מוצק? יש לשים לב לסימני מוכנות של התינוק למזון מוצק, כמו הבעת עניין במזון המשפחתי והושטת היד אליו. התינוק מוכן להתחלת מוצקים כאשר הוא מסוגל לשבת, לפתוח או לסגור את פיו למראה משהו המתקרב אליו, ולכוון את ידיו.

למידע והתייעצות אודות תזונת תינוקות:
פורום תזונת תינוקות, תזונת התינוק
פורום תזונה ודיאטה לילדים, השמנה בילדים
פורום גסטרואנטרולוגיה ילדים
פורום הורות טבעית
פורום רפואת תינוקות, טיפול בתינוקות

תזונת תינוקות - האם להתעקש להאכיל בישיבה? האכלה בישיבה חשובה כי היא מאפשרת לתינוק להסתכל על המזון, להושיט ידיים, לגעת בו וגם להפנות ראשו אל הכפית או ממנה והלאה ובכך להודיע על רצונותיו. האכלה בחצי שכיבה אינה מומלצת.

מהו סדר החשיפה המומלץ למזונות חדשים? תינוק נולד עם העדפה מובהקת למתוק. כאשר מתחילים בחשיפה למזונות חדשים, מומלץ לדחות את המזונות המתוקים (פירות, גבינות מתוקות ומעדנים) ולבסס לפניהם את הירקות, הבשר והגבינות ללא טעם.

זה יכול להעלות את הסיכוי שהילדים יאכלו מזונות אלו ולא יסרבו להם. הקניית הרגלים אלו תטיב איתם בהמשך חייהם. ניתן גם לפנות בעניין זה להמלצת משרד הבריאות.

תזונת תינוקות - מתי אפשר לעבור למזונות מוצקים? ההמלצה להתחלת מזונות מוצקים היא החל מגיל שישה חודשים. המזונות המוצקים חייבים להינתן בסדר הנכון, בחשיפה מבוקרת והדרגתית ובצורת הכנה נכונה, תוך שימת לב לתגובות הגופניות.

אין לתת מזון מוצק טחון בבקבוק עם חור גדול. מזון מוצק צריך להיות בתחילה טחון בבלנדר לרמת מוצקות המתאימה להאכלה בכפית.

הדרגתיות במרקם המזון כמובן חשובה אף היא ויש להתקדם על פי יכולותיו והתפתחותו של התינוק. לאחר מרקם דייסתי מתקדמים לקציצות טחונות, בהמשך למזון חצי רך ולבסוף למזון מוצק. החל מגיל שנה לא חלים על הפעוט איסורים בנוגע למזון, למעט הכללים הבטיחותיים שמטרתם למנוע חנק.

תזונת תינוקות - אלו מזונות יכולים לגרום לאלרגיות? אלרגיה למזון היא תגובה של הגוף לחלבון זר. המזונות העיקריים שיכולים לגרום לאלרגיה בתינוקות הם חלבון חלב פרה, חלבון סויה, ביצים, דגים, חיטה, שומשום ובוטנים.

האלרגיה יכולה להתבטא בצורות רבות: במערכת העיכול, הנשימה או העור. אלרגיה למזון נדירה ומופיעה רק בשניים עד שלושה אחוזים מקרב התינוקות.

חלק מהאלרגיות למזון, המופיעות אצל תינוקות בשנה הראשונה לחיים, חולפות עם הזמן. חשיפת מזונות בסדר הנכון ובהתאמה לגיל, יכולה למנוע תגובות אלרגיות מיותרות, מכיוון שעם הגיל מגיבה מערכת העיכול בצורה טובה יותר לחשיפה למזונות חדשים.

יש לאבחן את האלרגיה בסיוע רופא מומחה לפני שמתחילים להוריד מזונות חשובים מתפריטו של הילד. לאחר שאובחנה אלרגיה, יש להתייעץ עם דיאטנית ילדים בנוגע לתפריט המכיל תחליפים נאותים.

תזונת תינוקות - מדוע אסור לאכול דבש ולעומת זאת סוכר מותר? על פי הנחיות משרד הבריאות, אין לתת דבש לתינוקות צעירים מתחת לגיל שנה וזאת בשל מחלה בשם "בוטוליזם", הנגרמת על ידי רעלן המיוצר על ידי חיידק בשם "קלוסטרידיום בוטולינום". זוהי היא מחלה נוירולוגית חריפה שסימניה הם טשטוש ראיה, קושי בדיבור ובבליעה, קושי בנשימה ואחרים.

אצל תינוקות עד גיל שנה, בניגוד למבוגרים, די בחשיפה לחיידק הרדום (נבג) המייצר את הרעלן, כדי לפתח את המחלה.

תזונת תינוקות - באם להתעקש שיאכל עוד כפית? אין להפעיל לחץ על הילד לאכול (בכל גיל) - זה עלול לגרום לו לאכול גרוע יותר, להאט את גדילתו, לחוש רע לגבי עצמו וגופו. זה גם מאמלל את ההורים...

במהרה ההאכלה יכולה להידרדר מתהליך מהנה ומספק לקרב שבו אין מנצחים. קבלת הנחיות ויעוץ, מדיאטנית מומחית לתזונת תינוקות, עשויה לסייע רבות להורים.

לאתר המרכז הרפואי רמב"ם לחצו כאן

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    רופא מוהל מוסמך מטעם הרבנות הראשית לישראל וגם נוירוכירורג בכיר. בוגר בית הספר לרפואה של אוני` ת"א והתמחות בנוירוכירורגיה בבית החולים בלינסון. כיום רופא בכיר בבית החולים בלינסון והרצליה מדיקל סנטר. בעל... קרא עוד