תזונה משלימה בהריון

תגידו שלום לבחילות, הקאות וחולשה ותפסיקו לפחד מלידה קשה. אתן יכולות לבחור שההיריון והלידה יהיו קלים והעובר יוולד במשקל תקין, על ידי הקפדה על מספר כללי תזונה פשוטים. איזה סוג סוכר כדאי לאכול, על מה יש להפקיד בתקופת ההנקה ולמה אסור בשום אופן לשתות כמויות גדולות של חלב. המדריך המלא לתזונה נכונה בזמן ההיריון
מאת ד"ר נאוה ק. בויום
| 13/05/2007 |
צפיות: 13,240
רוב הנשים ההרות סובלות מתופעות חולניות רבות ובעיקר בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, דימומים, פריחות על העור וחולשה. התופעות הללו נובעות הן מתזונה גרועה והן מכיוון שבעת ההריון מתרחשת הפרשת הרעלים ופסולת המטבולית מוגברת, וזאת כדי להגן על העובר.

לתזונת האישה בתקופת ההיריון נודעת השפעה מכרעת על בריאותה, על בריאות התינוק ועל הסיכוי להניק אותו באופן תקין. כמו כן, הוכח, שלתזונה בתקופת ההיריון יש גם השלכות על הלידה. נשים הניזונות בצורה הנכונה עוברות לידה קלה יותר. זאת משום שהן אינן צוברות משקל-יתר, וגם העובר נולד במשקל תקין.

חלק גדול מהתקלות ומקשיי הלידה נובעים מכך, שהראש של התינוק צובר נוזלים המדללים בעיקר מלח וחומר פסולת אחרים. עובדה זו היא אחת הסיבות לאי-יכולתן של נשים מצליחות להניק את ילדיהן.

הופעת חלבון בשתן בתקופת ההיריון נגרמת בעיקר מעודף חלבונים בתזונה. בישראל קיימת צריכה מוגזמת של חלבונים בתזונה, הצריכה הממוצעת לנפש מגיעה בישראל ל-110-120 גרם ליום, כמות גדולה פי שלושה מהדרוש. מאחר ומומלץ לנשים בהריון להגדיל את כמות החלבונים, אין פלא שחלק גדול מהנשים ההרות לוקות ברעלת הריון.

עוד על רפואה אלטרנטיבית ותזונה בזמן ההריון וההנקה:
10 טיפולים משלימים להריון
דמייני לך לידה קלה
המים כתזונה לך ולתינוקך
10 טיפים: כך תכנסו להריון
10 טיפים ליצירתיות בלידה

להלן השגיאות העיקריות הנעשות בתזונת נשים בעת ההיריון:

1. עודף חלבונים ובעיקר חלבונים מהחי. עודף החלבונים גורם נזק לכליות, כתוצאה מכך נוצרות בצקות, עלייה במשקל, עלייה בלחץ הדם ואף נזק ללב.

2. אכילת חלב ומוצריו. אכילת מוצרי חלב גורמת להפרעות הורמונאליות ובמקרים רבים גם להפלות. נשים רבות אוכלות מוצרי חלב מתוך כונה לשמור על מלאי הסידן בגופן. למעשה, אי-אפשר למנוע את חוסר הסידן בדרך זו, היות והחלב מפוסטר, וכמחצית הסידן אינו זמין. עודף הזרחן במוצרי החלב גם הוא מפר את האיזון הבסיסי-חומצתי.

3. צריכת מלח. צריכת מלח בתקופת ההיריון גורמת לאגירת נוזלים, מחלות ורידים ועלייה בלחץ דם. עקב מיעוט התנועה וצמצום הפעילות הגופנית בתקופת ההיריון נאגר המלח עוד יותר והוא עובד דרך הדם לעובר, הדבר מתבטא בנפיחות-יתר ועלייה במשקל. ראש בעל קוטר גדול וגוף גדול אינם מאפשרים, כמובן, לידה נורמלית וטבעית.

אחת ההשלכות החמורות מתזונה גרועה מתבטאת בעצירות. מצב של עצירות בזמן ההיריון הוא חמור מאד, ואפילו מסכן את העובר. נוצרת בעיה חמורה.

אם האישה תיקח משלשלים, הדבר עלול להסתיים בהפלה, כמו כן חוקן עלול לגרום להפלה. מצד שני מעיים מלאים בפסולת עלולים לגרום לחסימות קשות שלא יאפשרו אכילה תקינה ואפילו יגרמו ללחצים על הרחם ולהפלה.

בהיריון או מתככנת להיכנס להיריון? בפורום היריון, לידה והנקה תקבלי מענה לכל שאלותיך

כללים לתזונה נכונה בזמן ההיריון:

1. מזון לא מבושל. חשוב לצמצמם למינימום צריכת מזון מבושל ולהעדיף מזון חי כדי לשמור על רזרבות מינרלים, כולל סידן בגוף. אכילת מזון חי מונעת זלילת-יתר ושימוש יתר בתבלינים, מאפשרת לעיסה ותרגול לשיניים ומפחיתה עייפות.

2. מוצרים אורגניים. יש להעדיף מוצרים אורגניים. חשוב מאד שתפקודי הכליות יהיו תקינים בזמן ההיריון, כדי למנוע הרעלת הריון וכל הכרוך בכך.

3. לא חריף, לא חמוץ. רצוי להימנע ממזונות המכילים חומרים חריפים או חמוצים מדי. ולהעדיף על פניהם פירות וירקות מתוקים, חמצמצים או סתמיים.

4. נבטים. להרבות בשימוש בנבטים.

5. שילוב נכון. כדאי להקפיד על כללי אכילה נכונים ובעיקר על צירופים נכונים, כדי למנוע הפרעות עיכול.

6. שתייה. חשוב להקפיד על שתייה רק לפי הצורך ולא להגזים. רצוי לשתות אך ורק מים מינרלים ולא שום משקאות אחרים. שתיית מיצים של פירות וירקות אפשרית, בתנאי שהם טריים. הפירות המתאימים להכנת מיצים הם צברים, ענבים, רימונים, תפוחים. הירקות המתאימים הם גזר, מלפפון, סלרי, חסה, פטרוזיליה ועשב חיטה.

7. חלבונים מן הצומח. החלבונים הטובים ביותר בזמן ההיריון הם החלבונים מן הצומח. אפשר להשתמש בשקדים, אגוזים, שומשום ועוד. ישנן נשים שאינן יכולות לאכול את המוצרים הנ"ל בגלל ריכוזם. במקרה כזה ניתן להסתפק במקורות אחרים כמו פירות יבשים, תפוחי אדמה, אבוקדו ובטטות המספקים כמות טובה של חלבונים.

8. קמח ושמרים כדאי להימנע מאכילת דברי מאפה המכילים שמרים כדי למנוע תסיסה. רצוי להעדיף דגנים מלאים, כגון אורז מלא, כוסמת, תפוחי-אדמה ובטטות על מוצרי קמח.

כללים להנקה יעילה:

1. סוכרים טבעיים. בתקופת ההנקה זקוקה האם לכמות גדולה יותר של סוכרים טבעיים, ועל כן מומלץ לאכול פירות יבשים.

2.עלים ירוקים. רצוי לצרוך כמויות גדולות של עלים ירוקים כגון חסה וסלרי אמריקאי כדי לשפר את איכות החלב.

3.שתייה. בתקופת ההנקה מורגש יותר צורך בשתייה ורצוי לשתות בדרך כלל לפני ההנקה. השתייה הטובה ביותר היא ריכוז של פירות יבשים. רצוי להשרות במים תמרים, שזיפים וצימוקים (אורגניים) ולהשתמש במים אלה כשתייה מרוכזת בתקופת ההנקה.

נוסף לכללים אלו יש להקפיד על כללי התזונה ששמרנו בזמן ההיריון, כפי שפורטו לעיל.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד