למנוע אלצהיימר עם תזונה

ככל שעולה תוחלת החיים כך עולה גם שכיחותן של המחלות הניווניות, ובכלל האלצהיימר. זו אמנם מחלה חשוכת מרפא, אך במידה ומזהים אותה בשלבים מוקדמים ניתן לסגל אורח חיים בריא יותר ולבלום את התפתחותה. ד"ר אביטל סבג-חורש מסבירה על סימני הזיהוי ומעניקה טיפים תזונתיים ואפילו מתכון מיוחד
מאת ד"ר אביטל סבג-חורש
| 28/03/2007 |
צפיות: 10,187
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
אם נתקלתם בתופעות מוזרות בקרב חברים וקרובי משפחה בני הגיל השלישי, כגון: חזרה על שאלות ששאלתם, התנהגות חסרת סבלנות או תוקפנות, מצב רוח דיכאוני וחוסר חשק וחיוניות, צריכה להידלק אצלכם נורה אדומה.

סימפטומים אלו עלולים להיות קשורים לשיטיון הקדם- סנילי מסוג אלצהיימר (PDAT ). אם מדובר באדם שחצה את גיל 65, יתכן כי יהיה לו שיטיון זקנה מסוג אלצהיימר (SDAT).

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית המאופיינת בניוון מוחי מתמשך שמתחיל באובדן זיכרון וממשיך בדמנציה - ירידה ביכולות הקוגניטיביות. האזור שנפגע במוח הינו היפוקמפוס הקשור לזיכרון ולאינטלקט, תאי העצב הנוירונים מתחילים להסתבך זה בזה ונוצר רובד המכונה פלאק. תאי המוח אחראיים על שליפה מהזיכרון ויצירת זיכרון חדש.

ככל שהמחלה מתקדמת נפגע הזכרון לטווח הקצר, עד למצב בו לא יזכרו איך קוראים לבנאדם שקרוב אליהם או במילה שעומדת להם על 'קצה הלשון'. עם התקדמות המחלה היא תשפיע גם על ביצוע פעולות יומיומיות: התלבשות, צחצוח שיניים ושליטה בסוגרים.

סיבת המחלה עדיין לא ברורה, לכן גם נחשבת לחשוכת מרפא. ידוע כי תוחלת החיים עולה היום וככל שהגיל החציוני של האוכלוסייה עולה כך מחלות מסוג זה יהיו נפוצות יותר. כיום, 1.3 מיליון מבוגרים בארה"ב סובלים משיטיון חמור וכשלושה מליון סובלים משיטיון קל עד מתון. כ- 15% מכלל זיקני ארה"ב סובלים מדרגה מסוימת של שיטיון.

באחד המחקרים הרציניים שנעשו בנושא נמצא כי לרדיקלים החופשיים יש תפקיד חשוב בהתפתחות המחלה.
מכיוון שאנו יודעים עד כמה תזונה וטיפולים טבעיים מונעים ונלחמים ביעילות ברדיקלים החופשיים, כדאי לכל מי שנמצא בשלבים הראשוניים של המחלה או למי שיודע כי יש נטייה תורשתית במשפחה לחלות, להתחיל לטפל בסימנים עוד לפני הידרדרות המחלה.

חשוב ביותר לא להיות חשופים לאלומיניום וכספית מה שאומר שבישול בכלים המכילים חומר זה הם אסורים, וכל מזון שבה במגע בחומר זה גם הוא עשוי לעשות נזק ולהוות טריגר לשגשוג המחלה. למחלה מספר תסמינים:

1. פגיעה בזיכרון.

2. בלבול וחוסר התמצאות.

3. תנודות במצב הרוח.

4. פרנויה- פחד רדיפה.

5. חוסר יכולת לבצע משימות פשוטות.

6. התנהגות לא סבירה ונאותה.

7. הזיות ודמיונות שווא.

8. אירועי אלימות וכעס או פסיביות ילדותיות.

9. דמנציה.

הגורמים העיקריים להיווצרות מחלת האלצהיימר מורכבים משילוב של מספר משתנים מהרשימה הבאה:

1. תורשה- רמות גבוהות של הומוציסטין.

2. רדיקלים חופשיים וחוסרים תזונתיים של ויטמין B1 חומצה פולית ו-B12.

3. עישון סיגריות או עישון פסיבי.

4. רעלים סביבתיים- אלומיניום וכספית.

5. רמה גבוה של קורטיזון בדם.

6. שתיית אלכוהול מופרזת.

7. מחלת הסוכרת, ושימוש בתרופות שונות לאורך השנים היוצר תגובה נגדית ותופעות לוואי העשויות להחריף את המחלה.

עוד על אלצהיימר:
מצוקה נפשית מביאה לדמנציה?
בדידות מעלה את הסיכון לאלצהיימר
האם נמצא גן האלצהיימר?
מחקר: מריחואנה מסייעת למניעת מחלת האלצהיימר
האם האלצהיימר הוא תורשתי?

המלצות התזונה שעשויות בהחלט לעזור לגוף ולתת לו תמיכה כך שהמחלה תיעצר:

1. יש להקפיד ולצרוך מזונות לא מעובדים ומלאים , שימוש בקמח לבן ודגנים מלוטשים הוא גרוע.

2. להקפיד על אכילת פירות וירקות אורגניים. כך ניתן להימנע מחשיפה לחומרי ההדברה הרעילים, וכן הפירות והירקות האורגניים הינם מקור טוב לנוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים.

3. צריכת ויטמינים נוגדי חימצון: A ,C , E. ויטמין E ניתן להשיג ממקור טבעי על ידי צריכה של נבט החיטה. ניתן להוסיפו לסלטים, לדגנים או למיצים.

4. אכילה של דגים, כגון: סלמון, הליבוט, בקלה וסול ,הם מקור טוב לאומגה 3 שמזין את המוח ומטפל בדלקות.

5. חשוב לצרוך מאכלים המכילים ויטמין B, כגון: שימרי בירה, נבט חיטה, ביצים, אצה ספיר ולינה, ואבץ, כגון: גרעיני דלעת.

6. לשיפור מחזור הדם רצוי לשתות כוס מים נקיים כל שעתיים.

7. בגיל מבוגר רצוי להנהיג מידי פעם יום צום בו שותים רק מיצי פירות וירקות. כך ניתן לטהר את הגוף ולהוסיף לו ויטמינים חיוניים.

8. מומלץ ביותר לצרוך טבליות של הצמח ג'ינקו בילובה. ממחקרים עולה כי לצמח זה יש השפעה מייטיבה במקרים של אלצהיימר ובעיות זיכרון.

9. רצוי להימנע ממזון מעובד, מרוסס או שמכיל רעלנים. להימנע מאלכוהול וקפאין ולא לשתות מי ברז - יש בהם מזהמים סביבתיים רבים.

10. להימנע מצריכת מזונות המכילים אלומיניום או שהיו בכלים מאלומיניום, כגון: פחיות משקה, אוכל מוכן, סירים ומחבתות ועוד.

מתכון מיוחד לסובלים מאלצהיימר: קבבוני דג ברוטב קארי ירוק על מצע אורז בסמטי מלא
מצרכים:
ק"ג דג טחון מכמה סוגי דגים
ראש גי'נג'ר בגודל של חצי אגודל
ביצה אורגנית
ארבע כפות פירורי לחם מקמח מלא
חמש שיני שום
שתי כפיות פלפל שחור
שתי כפיות מלח גס אפור
כפית גדושה של כמון
שתי חבילות כוסברה
שתי כפיות קארי
בצל גדול
פחית חלב קוקוס
שלוש כוסות מים
נייר סופג
ליטר שמן מזולה
שתי כפות שמן זית
סיר לטיגון עמוק
ארבע כוסות אורז בסמטי מלא מבושל

אופן ההכנה:
1. טוחנים במג'ימיקס את הכוסברה אחרי ניקוי, שטיפה וייבוש, יחד עם השום והג'ינגר והדגים.

2. מוסיפים תבלינים ומערבבים את הדג עם כפית מהמלח, כפית מהפלפל, כמון ופרורי הלחם.

3. יוצרים כבבונים או כדורי פלאפל ומכניסים לסיר טיגון שהשמן בו כבר חם.

4. מטגנים עד שמזהיב ומוציאים לנייר סופג בכדי לספוג את שאריות הטיגון.

להכנת הרוטב:
1. חותכים בצל גדול לפרוסות, ומכניסים לסיר שטוח עם שתי כפות שמן זית. מאדים עד שמזהיב.

2. טוחנים את הכוסברה עם שני שיני שום ומוסיפים לסיר עם הבצל, מערבבים ומוסיפים את הקארי, כפית פלפל שחור וכפית מלח גס אפור ומערבבים יחד עם שלוש כוסות מים וחלב הקוקוס.

3. מביאים לרתיחה ולאחר מכן מנמיכים את האש ומבשלים חמש דקות.

4. מוסיפים את קבבוני הדג המטוגנים ומבשלים עוד חמש דקות.

5. מגישים על מצע של אורז בסמטי מלא.

לטיפים ומידע נוסף הכנסו לפורום רפואה משלימה

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד