על דלקת עיניים אצל ילדים

דלקת עיניים אצל ילדים עלולה להופיע בלחמית, בקרנית או בעפעפיים. דלקת עיניים יכולה להיגרם כתוצאה מחיידק, וירוס או מאלרגיה. אבחון מוקדם של דלקת עיניים עשוי לפתור את הבעיות ביעילות
מאת ד"ר חיים סטולוביץ'
| 11/05/2006 |
צפיות: 47,425
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
כאשר העין של התינוק או הילד מציקה, כואבת, נפוחה, דביקה ומפרישה הפרשות, סביר להניח כי הוא סובל מ"דלקת עיניים".

ישנם סוגים רבים של דלקות עיניים הנבדלות בגורמים להן, בסימפטומים שלהן, באופן הטיפול ובמשך זמן ההחלמה.

דלקת עיניים יכולה להיות ממוקמת בלחמית, בקרנית ובעפעפיים והגורם לה יכול להיות חיידק, וירוס או אלרגיה. ישנה חשיבות רבה לאבחון נכון של סוג הדלקת על ידי רופא עיניים ולטיפול מתאים, כדי למנוע סיבוכים ונזקים בלתי הפיכים.

סוגי הדלקות

דלקת עפעפיים - Blepharitis. דלקת בעור שפת העפעפיים הגורמת בדרך כלל לנפיחות העפעפיים, לאודם בעיניים ולקשקשת על הריסים, המופיעה במיוחד לאחר השינה.

להתייעצות על דלקת עיניים ובריאות אצל ילדים, היכנסו לפורומים:
פורום רפואת עיניים ילדים
פורום רפואת עיניים
פורום הסרת משקפיים
פורום רפואת ילדים

האודם בעיניים וכמות ההפרשה משתנים על פי תנאי מזג האוויר. בבוקר ולקראת סוף היום העיניים אדומות וצורבות ולעתים יש תחושה של חול בעיניים ואף טשטוש בראייה. רבים מהסובלים בדלקות בעפעפיים סבורים שיש להם יובש בעיניים ואינם יודעים שיש להם בעצם דלקת.

מקור הבעיה ב"דלקת עיניים" הוא הפרשה לא תקינה של החומר השומני שהעפעפיים מייצרים לשם שמירה על הלחות על פני השטח של העין.

שינוי בתפקוד בלוטות ההפרשה או התרבות חיידקים בבלוטות אלו משנה את מרקמו של החומר השומני. כאשר החומר הזה הופך למוצק הוא נקרש על הריסים או בבלוטות וגורם לגירוי בעין או להדבקת הריסים.

עוד על דלקת עיניים ועל בריאות העיניים ועל ילדים:
האם הילד שלך רואה טוב?
סקר: לילד שלי יהיו עיניים כחולות
איך להגן על עיני הילדים בקיץ
בדיקת עיניים לילדים? ההורים נגד
המדריך לעדשות מגע חד יומיות

הטיפול בדלקת עפעפיים יעשה באמצעות סילוק החומר הדלקתי הגורם לה על ידי קומפרסים במים חמים (לא חמים מדי) וניקוי ההפרשות בעזרת תמיסה אנטיספטית סבונית המיועדת לכך.

הטיפול בדלקת עפעפיים כרונית מתבצע בעזרת טפטוף דמעות מלאכותיות, טיפות אנטיביוטיות ואף סטרואידים במקרים חמורים.

דלקת הלחמית - Conjunctivitis. דלקת עיניים הנפוצה ביותר בציבור הידועה כעין אדומה, הנגרמת מגירוי של הלחמית (הקרום העדין השקוף והלח המצפה את העפעפיים מבפנים וחלק מגלגל העין הלבן).

דלקת עיניים זו יכולה להיגרם על ידי זיהום מחיידק, מוירוס או כתוצאה מתגובה אלרגית או כימית. היא יכולה להתלוות למחלות הויראליות של גיל הילדות כמו חצבת או אבעבועות רוח.

כל סוגי דלקות הלחמית גורמות לאודם של החלק הלבן הנראה לעין (Sclera), להפרשה של חומר ירקרק מוגלתי מהעין ובדרך כלל מתלווה גירוי של העין או של העפעפיים.

אצל ילדים יכולה להיגרם דלקת הלחמית המתפתחת ביומיים הראשונים כתגובת רגישות לחומר "ניטרט הכסף", שניתן בעבר במרבית בתי החולים כטיפול למניעת דלקת חיידקית המופיעה מיד לאחר הלידה.

הגירוי מתחיל כשש עד 12 שעות מהלידה ונעלם תוך יומיים. היום מקובל להשתמש בסוג אנטיביוטיקה שאינו מכיל חומר זה לשם מניעת דלקת חיידקית ולכן תגובה זו אינה נגרמת.

מאחר שישנם גורמים רבים לדלקת הלחמית, יש כמה דרכים למניעתה. ראשית צריך לאבחן את הגורם לדלקת ולקבוע את סוגה ואחר כך לקבל טיפול מתאים.

אפשר לסייע במניעת הידבקות באמצעות הקפדה על היגיינת העין בעזרת תמיסה מתאימה והפרדת מגבות ומצעים בין ילדים חולים ובריאים.

סוגי דלקות הלחמית

דלקת חיידקית מאופיינת בהפרשה מוגלתית סמיכה ועבה בצבע צהוב הנשפכת מהעין ובאודם של העפעפיים ושל הלחמית.

ההפרשה יכולה להצטבר כקרומים על העפעפיים המדביקים את הריסים והעפעפיים במהלך השינה. דלקת חיידקית מדבקת מאוד, ומחייבת אבחון וטיפול רופא עיניים לילדים.

ההדבקה נעשית כל זמן שיש הפרשה, על ידי מגע ישיר בהפרשה או ממגע עם ידי הילד הנגוע ששפשף את עיניו והעביר את החיידק לידיו.

דלקת עיניים חיידקית מטופלת על ידי תכשירים אנטיביוטיים בטיפות או במשחה. לעתים נדירות יש צורך בטיפול בתכשיר אנטיביוטי דרך הפה.

הטיפול הוא בדרך כלל לשבעה ימים רצופים, גם לאחר שהדלקת חלפה (תוך יומיים-שלושה). אם העפעפיים דבוקים יש לנקותם בתמיסה אנטיספטית סבונית.

דלקת עיניים חיידקית עוברת לאחר כמה ימים ולעתים נדירות בלבד יש נזק תמידי. דלקת זו עלולה להיגרם גם בזמן הלידה בעקבות הידבקות בחיידק ה-Niesseria Gonorrheae (חיידק הגורם למחלת הזיבה) או מחיידק הנקרא Chlamydia Trchomatis הנמצאים בתעלת הלידה.

חיידקים אלו גורמים לזיהום הלחמית של תינוקות בשבועיים הראשונים לחייהם ויכולים לגרום לנזק חמור ותמידי לעין.

לחלקו השני של המאמר על דלקת עיניים אצל ילדים לחצו כאן

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר