אך ישנה שיטה אחת, שפותחה בתחילת המאה ה-20, שעוסקת בטיפול בכאב משורשו
שיטת אלכסנדר היא שיטת תרגול ולימוד המקנה כלים לשימוש טוב יותר בעצמינו מהבחינה הפיזית, המחשבתית, הרגשית והנפשית. השיטה מסייעת בשיפור היציבה והניראות הגופנית. מפתח השיטה אלכסנדר (פרדריק מתיאס אלכסנדר) היה שחקן וקריין אוסטרלי, שחווה בעיות במיתרי קולו שהובילו לצרידות ואף לאיבוד קולו.
הוא ניסה תרופות וטיפולים שונים שלא עזרו לבעיותיו. אלכסנדר החליט להתבונן בעצמו במראה בזמן שהוא מדבר, מקריין ומקריא סיפורים והחל לראות ולהבין שהוא זה שגורם לבעיה בקולו בגלל האופן שבו הוא מפעיל ומשתמש בגופו בזמן הדיבור. הוא המשיך במחקר עצמי מול המראות בביתו ופיתח את השיטה שעיקרה הוא שיפור השימוש בעצמנו ובגופינו. דבר זה מתבטא באופן הפיזי – בפעולות היומיומיות הפשוטות כמו עמידה, ישיבה ,התכופפות ,הליכה ושכיבה. באופן המחשבתי – שבו אנו רואים, מפרשים , מגיבים ומבינים את המציאות ובאופן הרגשי והנפשי שאנחנו חווים את חיינו.
מהלך השיעור
המפגשים בשיטה הם למעשה שיעורים ולא טיפולים, המדריך הוא מורה ולא מטפל והאדם שמגיע הוא תלמיד ולא מטופל, כיוון שהרעיון הוא ללמד ולהקנות כלים ומודעות להרגלים האוטומטיים השגויים וכיצד ניתן לשנותם להפעלה נכונה יותר מתוך ערנות וקשר טוב יותר לעצמינו.
מכל האמור לעיל ניתן להבין שמדובר בתהליך מתמשך. מומלץ להגיע לסדרה של שיעורים וכמובן שניתן ורצוי להמשיך לתקופה ארוכה יותר כדי לבסס ולהטמיע יותר לעומק את מה שנלמד. התהליך דורש השתתפות של התלמיד בכך שהוא עובד עם עצמו ביום יום על הנלמד בשיעור. העבודה היא קודם כל ברמה המחשבתית של תשומת לב להתנהלות העצמית . כמו כן התהליך דורש רצון והבנה שהשינוי לא יכול לקרות ברגע או בזמן קצר ודורש זמן וסבלנות.
ניתן לומר שהעבודה בשיטה מתייחסת לשורש הבעיה ולא לפתרון קל ומהיר וזאת על מנת להביא לשינוי ושיפור שיחזיק מעמד לאורך זמן רב וימנע חזרה לאותן הבעיות שמהן אנו סובלים.
שיעור בשיטת אלכסנדר עורך כ-45 דקות
השיעור כולל תרגול של החזקה והנעה של הגוף בעמידה, ישיבה, התיישבות וקימה מכיסא ומשכיבה, התכופפות והליכה . חלק מהתרגול מתבצע תוך כדי התבוננות במראה. המורה מלווה את התלמיד במגע ידיו שמטרתו לכוון ולארגן את הגוף טוב יותר ובכך לאפשר לתלמיד לחוות את גופו יותר משוחרר, מרווח וקל. התרגול מלווה בהסברים והנחיות לתשומת לב .
כמו כן חלק מהשיעור כולל עבודה בשכיבה על מיטת טיפולים . המורה מניע בעדינות את הראש, הידיים והרגליים של התלמיד על מנת לאפשר לו להניח ולהרפות לאיברים השונים שרגילים להיות מוחזקים ומתוחים יתר על המידה.
למי מיועדת השיטה ולאילו כאבים/בעיות השיטה יכולה להביא הקלה או לסייע במניעתם
שיטת אלכסנדר מומלצת לכל אדם שמעונין לשפר את איכות חייו ברמה הפיזית והנפשית. ניתן לתרגל את השיטה החל מגילאי 6 ומעלה, דרך בני נוער בגיל ההתבגרות, נשים בהריון (לאחר השליש הראשון) ועד לגילאים מבוגרים מאוד של 80 ואף 90 ומעלה.
-כאבי צוואר, כאבי ראש ומיגרנות, סחרחורות וורטיגו, חוסר יציבות, צרידות ובעיות בנשימה, כאבים בגב עליון ותחתון, במפרקים, הקרנות כאבים מסוגים שונים לגפיים, בכפות הידיים והרגליים.
-השיטה מסייעת ומקלה במקרים של מחלות שונות כמו סרטן, פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, אנדומטריוזיס, קרוהן ועוד.
-שיקום לאחר תאונות וניתוחים ומסייעת ומקלה במצבים של חרדה, מתח, סטרס ודיכאון.
-התרגול בשיטה יכול ללוות ולהקנות כלים חשובים לאנשים העוסקים בעבודה משרדית ובישיבה ארוכת שעות מול המחשב, כמו גם ספורטאים, מוזיקאים, שחקנים ורקדנים.
כותב המאמר הוא גור רינת, בוגר ביה"ס להכשרת מורי שיטת אלכסנדר בת"א בהנהלת שייקה הרמלין בין השנים וסיים את לימודיו בשנת 2002 בחסות ארגון מורי טכניקת אלכסנדר בישראל ו–STAT לונדון. בעל למעלה מ-20 שנות ניסיון כמורה לשיטת אלכסנדר.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר