מחקרים רבים הוכיחו כי הסיכוי לרדת במשקל בקרב אוכלוסייה זו בדרכים קונבנציונליות, כמו דיאטה דלת קלוריות, פעילות גופנית ושינוי הרגלי תזונה, נמוך באופן מובהק. לאור שיפור הטכניקה הניתוחית ומעבר לתחום הניתוחים הזעיר פולשניים לצד ניסיון רב אותו צברו הכירורגים, הפכו ניתוחי קיצור קיבה יותר ויותר מבוקשים ושכיחים. הגידול במספר הניתוחים עולה משנה לשנה ומגיע כיום בארץ לכדי 8,000-10,000 ניתוחים בשנה.
לצד הצלחת הניתוחים בטווח המהיר וירידה משמעותית במשקל בשנה הראשונה לאחר הניתוח, עולה נקודה חשובה ביותר בתחום שימור הצלחת הניתוח לאורך שנים, קרי חמש שנים ומעלה אחרי הניתוח.
כדי להגדיל את הסיכויים להצלחת הניתוח במשך השנים, יש צורך לשנות את הרגלי החיים ולשמור על אורח חיים בריא ומאוזן
רוב המחקרים הוכיחו כי הניתוח עצמו הינו אמצעי בלבד, ועל מנת לשמר ולהגדיל את הסיכוי להצלחתו יש לשנות באופן מהותי את הרגלי החיים. שינוי זה בא לידי ביטוי בשינוי הרגלי צריכה ואכילה, שילוב פעילות גופנית קבועה והטמעת אורח חיים בריא.
מטה-אנליזה ענקית שכללה 4108 מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי מוכיחה שאלו מהם שעסקו בפעילות גופנית שיפרו את הירידה במשקל ב-4.2% באופן מובהק, בהשוואה למנותחים שאינם פעילים.
הירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי עצומה ומגיעה בממוצע ל-70%-90% מעודף המשקל, תלוי בסוג הניתוח והמאפיינים של המנותחים. יחד עם זאת, כעבור 5 שנים צפויה עלייה של כ-8.5 ק"ג על פי מחקר במנותחי מעקף קיבה, ואילו בקרב מנותחי שרוול קיבה נצפית כעבור 6 שנים ויותר עלייה של כ-10 ק"ג בקרב מרבית המנותחים. כשיש כבר עלייה במשקל יש צורך להיעזר בתרופה להרזיה כמו אוזמפיק או סקסנדה ולעתים נדרש ניתוח בריאטרי חוזר.
שאלו את המומחים שלנו כבר עכשיו-
פורום פסיכולוגיה ילדים
פורום מחלות עור, מחלות עור ילדים
פורום אורתופדיה - כירורגית כף יד
הימנעות מפעילות גופנית קבועה ואי שינוי הרגלי התזונה עלולים להוביל לעלייה במשקל לאחר הניתוח
אחת הסיבות המשמעותיות לעלייה במשקל היא הימנעות מפעילות גופנית סדירה ובנוסף נשנושים לאורך היום. ההמלצות הן לבצע הליכה של חצי שעה ליום ובנוסף פעמיים בשבוע תרגילי כוח או יוגה או פילאטיס כדי לשמר את הירידה.
אם אתם יודעים שזה טוב לכם, בריא, יעזור לכם מכל בחינה אפשרית, ובכל זאת אתם דוחים את הרגע הזה שבו תתחילו לבנות שגרת אימונים, איך בכל זאת תתחילו להתאמן, ובמיוחד כשאתם במשקל עודף? כמו כל שינוי בחיים, יש להתחיל בצעד קטן, שיביא בעקבותיו בניית שגרת אימונים בריאה.
תחילה יש להתאים את האימון ליכולת האישית שלכם - ובהתחלה רצוי שתבחרו מאמן אישי כדי להתקדם איתו בהדרגה ולהימנע מפציעות. במכון לפיזיותרפיה באסותא תוכלו להתחיל אימונים בהדרגה לפני ולאחר הניתוח עם מאמן אישי והשגחה.
חשוב שתאמצו אורח חיים בריא - כושר ואורח חיים בריא הם מיומנויות נרכשות שדורשות תרגול. זוהי דרך חיים ולא יעד קצר מועד. גם כשתגיעו למשקל היעד שלכם, כדי לשמור עליו יש לבנות הרגלים שמוטב שתאמצו כבר מעכשיו. באסיא מדיקל תוכלו לקבל ליווי של דיאטנית ופסיכולוגית לאחר הניתוח.
אל תשוו עצמכם לאף אחד - מצאו פעילות שאתם אוהבים לעשות ועשו אותה בעקביות. אל תאיצו בעצמכם והיו מלאי חמלה וללא רגשות אשמה. 15 דקות הליכה יכולות להיות פעילות עצימה עבורכם בדיוק כמו אימון של שעה לאדם שמורגל בכך. התמקדו באימון קצר ויעיל, עם מספר תרגילים מצומצם, והתמקדו בחוויה של ההצלחה.
שמרו על שגרת אימונים - אם בחרתם לעשות הליכה, שבצו אותה בלוח הזמנים שלכם ביומן. אם אפשר, שתפו אדם קרוב ונסו למצוא שותפים להליכה. הרבה יותר קשה לבטל הליכה עם חבר מאשר עם עצמנו.
הספורט טוב כדי לרדת במשקל, הוא מעצב את הגוף, עוזר בשיפור היציבה, הגמישות, שיווי המשקל והכוח, וכדי להשתפר ולראות תוצאות יש להתמיד.
לימדו כיצד להפחית מתח בחיים - מומלצת שנת לילה של שמונה שעות. כשאתם מכוונים שעון מעורר אתם יודעים מתי תקומו אבל מי אומר לכם לילה טוב הגיע זמן לישון? ובכן ישנן אפליקציות רבות שמחשבות את זמן השינה ושולחות אתכם למיטה בזמן. כוונו את זמן היקיצה ואת שעות השינה ל-8 שעות ותקבלו תזכורת נעימה: הגיע זמן לישון.
חופש מהעבודה, גם אם לא מדובר בנסיעה לחו"ל, הוא צורך נוסף כדי למנוע שחיקה ומתחים מיותרים. שהייה בחיק הטבע מאווררת את הנפש! מדיטציות, שיעורי יוגה, טייצ׳י, צ׳י קונג, שיאצו וגם ווטסו במים הן אופציות נוספות לשחרור הורמונים מיטיבים והרגעת מתחים, היעזרו בהם באופן קבוע.
אתם יכולים להתמיד בשגרת אימונים ולרדת במשקל ולעצב את הגוף. ללא ספורט, תוצאות הניתוח יהיו פחות טובות עבורכם לטווח הארוך. בחרו בספורט מהנה עבורכם וכך תצליחו להתמיד. אימון גופני לפני ואחרי הניתוח הבריאטרי חשוב מאוד בתהליך הירידה במשקל. האימון הגופני עוזר בעיצוב הגוף, שיפור המראה והיציבה וכן שיפור מצב הרוח והביטחון העצמי.
ד"ר אסנת רזיאל - כירורגית בכירה, מומחית לטיפול רב תחומי בהשמנה והמנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר