מהן הסגולות הבריאותיות של הכורכום?

לכורכום סגולות רפואיות רבות, הוא יעיל במניעה של סרטן, לטיפול בבעיות עיכול ואף במניעת התדרדרות קוגניטיבית
סיגל ברנר- נטורופתיה ורפואה טבעית
| 15/10/2018 |
צפיות: 5,286
דירוג: 4.7 מתוך 18 הצבעות
התקבלו 18 דירוגים בציון ממוצע 4.7 מתוך 5
הכורכום הוא צמח רב שנתי ממשפחת הזנגביליים. השורש שלו חום מבחוץ וצהוב-כתום מבפנים. החומר הפעיל של שורש הכורכום הוא הכורכומין. לכורכומין סגולות רפואיות רבות, אך בצריכה של אבקת כורכום או שורש כורכום טרי יש ריכוז מועט יחסית של הכורכומין, והספיגה הביולוגית שלו בגוף מעטה. ולכן, על מנת ליהנות מהסגולות הרפואיות שלו מומלץ להשתמש בתוסף איכותי.

בגלל צבעו החזק, בתעשיית המזון הוא משמש כצבע מאכל טבעי (E100) ומזה כ-5000 שנה משתמשים בכורכום כצמח מרפא ברפואה ההודית והסינית המסורתית.

בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים על הכורכומין, ואף ישנו שוני בטכנולוגיות הייצור של התוספים השונים הנמצאים בשוק, כאשר מטרת הטכנולוגיות השונות היא לשפר את ספיגת הכורכומין בגוף, ואף יש מוצרים המצליחים לעבור את מחסום הBBB (מחסום דם-מח).

למידע נוסף היכנסו לפורום:
פורום נטורופתיה ותזונה

כיצד כורכומין מסייע לבריאות?

סרְטן – לכורכומין תכונות אנטי סרטניות, וככזה הוא משמש למניעה במצבים טרום סרטניים. בסוגי סרטן שונים הכורכומין עשוי לסייע במניעת תופעות הלוואי המתלוות לסרטן ולטיפולים הקונבנציונאליים.

נוגד דלקת – התכונה העיקרית של הכורכומין היא נוגדת דלקת (בעיקר נחקר במחלות מעי דלקתיות) ואיזון מערכת החיסון. ולכן הוא עשוי לסייע במחלות דלקתיות שונות שבהן מעורבת תגובה חיסונית כמו קרוהן, קוליטיס, אלרגיות, אסטמה, דלקות מפרקים ועוד.

בעיות עיכול – לכורכום השפעה נוגדת עווית במערכת העיכול והוא אף מעודד הפרשת אנזימי עיכול והפרשת אינסולין מהלבלב ומיצי מרה ולכן הוא יכול לסייע לשיפור תהליכי העיכול ולסייע במניעת סוכרת לחולים טרום סוכרתיים. כמו כן הוא מגן על הכבד מהשפעות רעילות של חומרים.

מחלוֹת לב וכלי דם – הכורכומין משפר את זרימת הדם, ועקב היותו נוגד חמצון חזק הוא מפחית את חמצון השומנים וכך מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם. כמו כן הוא מפחית דלקתיות בעורקים.

תפקוד קוגנִיטיבי עצבי – קיימים תוספי כורכומין המיוצרים בטכנולוגיית Longvida– טכנולוגיה המאפשרת את חדירת הכורכומין למחסום הדם-מח ובכך מאפשרת תמיכה בתפקוד קוגניטיבי כמו הירידה בגיל מבוגר, מניעת אלצהיימר ודמנציה ושיפור במצבי דכאון וחרדה.

מחלות חניכיים – נעשו מחקרים עם תכשירים בשימוש חיצוני מבוססי כורכום לטיפול במחלות חניכיים, וגם במקרה זה התכונות האנטי דלקתיות שלו סייעו להחלמה.

מחלות עיניים – בזכות התכונה הנוגדת דלקת שלו כורכומין, גם בשילוב הטיפול התרופתי עוזר לדלקת הענביה.

כאבי מפרקים וכאבים עצביים – הכורכום יעיל בהפחתת דלקת, ובעקבות כך הפחתת הכאב. במחקרים שונים על חולי ארטריטיס נמצא כי הפחתת הכאב על ידי הכורכום הייתה יעילה עד כדי החלפתו במשככי כאבים ונוגדי דלקת. גם בכאבים עצביים כמו פריצת דיסק נמצא שיפור בשימוש בכורכומין.

למי לא מומלץ להשתמש בכורכומין?

מכיוון שלכורכומין תכונה מדללת דם, לאנשים הנוטלים מדללי דם (כמו קומדין) מומלץ להימנע מחומרים מדללי דם נוספים. כמו כן, לאנשים הסובלים מאבני מרה מומלץ להימנע משימוש בכורכומין. הכורכומין מעודד הפרשת מצי מרה והוא עלול להזיז את האבני ולגרום לחסימה.

לסיכום, לכורכומין יש סגולות רפואיות רבות – הוא אנטי סרטני, נוגד דלקת, נוגד חמצון, אנטי חיידקי ועוד. מכיוון שהחומר הפעיל כורכומין נמוך בתוך השורש (או כתבלין), ומכיוון שהספיגה הביולוגית שלו בגוף היא נמוכה מאוד, במקרים שבהם רוצים להשתמש בו למטרה טיפולית מומלץ לצרוך תוסף איכותי בהתאם להמלצת מומחה.

סיגל ברנר – נטורופתית (N.d), רפלקסולוגית, אירידולוגית והרבליסטית קלינית (CI.H)

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד