ישנם כמה סוגים של דמנציה, כאשר אלצהיימר הוא הנפוץ ומהמוכר מכולם. לכל סוג דמנציה מאפיינים המבדילים אותו מהשאר – יש דמנציה אשר פוגעת בהתנהגות ויש כזו אשר פוגעת בזיכרון, יש דמנציה המלווה בהזיות ויש כזו המלווה ברעידות של הגוף.
ירידה קוגניטיבית מינימלית (MCI) היא מצב מקדים לדמנציה אשר בא לידי ביטוי בירידה קוגניטיבית קלה ובבעיות זיכרון. עם זאת, לא אצל כל האנשים המצב יתדרדר לכדי דמנציה. נכון להיום אין את האפשרות לנבא מי מהאנשים עם MCI יפתח בהמשך דמנציה מלאה ואצל מי מהם המצב יישאר סטטי. לעומת דמנציה, MCI אינה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים ובתפקוד של הלוקים בה.
למידע נוסף היכנסו לפורומים:
פורום חרדה, דיכאון - טיפול לא תרופתי
פורום הפרעות קשב וריכוז - טיפול לא תרופתי
פורום אלצהיימר, דמנציה - טיפול לא תרופתי
פורום נוירופידבק - טיפול לא תרופתי
פורום שבץ מוחי - טיפול לא תרופתי
עיכוב ההתדרדרות הקוגניטיבית
נוירופידבק היא טכנולוגיה של גרייה מוחית לא פולשנית אשר מווסתת את הפעילות של גלי המוח. הסדרה של הפעילות באזורים שונים במוח מאפשרת לווסת בעיות נוירולוגיות שונות שמקורן במוח, כמו חרדה ודיכאון, אוטיזם, כאבים כרוניים, הפרעות קשב וריכוז וגם התדרדרות קוגניטיבית, דמנציה ואלצהיימר.
על כן, בעזרת טיפול בנוירופידבק אפשר לטפל באנשים הלוקים בירידה קוגניטיבית מינימלית ובכאלה החולים בדמנציה. יש להדגיש כי אי אפשר להחלים מדמנציה והטיפול אינו מרפא את המחלה, אך הוא כן מאט באופן ניכר אתך קצב ההתדרדרות של המצב ומשפר את התפקוד ואת יכולת הזיכרון. אנשים רבים הלוקים ב-MCI מדווחים על שיפור משמעותי ביכולות הקוגניטיביות לאחר הטיפולים בנוירויפידבק. כך גם עם חולי דמנציה. עם זאת, החולים עם דמנציה צפויים לחוות התדרדרות לאורך הזמן כאשר השפעת הטיפול תלך ותתפוגג.
מחקרים הוכיחו את היעילות של נוירופידבק לטיפול באנשים הלוקים בבעיות זיכרון ובירידה קוגניטיבית. יתר על כן, מחקרים שנעשו על הטיפול בהשוואה לטיפולי פלצבו הוכיחו באופן חד משמעי שנוירופידבק משפר יכולות קוגניטיביות שונות. אם כן, ניכר כי נוירופידבק יעיל לשיפור היבטים קוגניטיביים שונים כמו זיכרון, ריכוז, קשב ושליטה בדחפים.
למאמרים נוספים קראו גם:
נוירופידבק לטיפול באוטיזם ו-PDD
אפילפסיה: טיפול לא תרופתי בעזרת נוירופידבק
כאב כרוני: טיפול בגרייה ברזולוציה גבוהה (HDS)
המוח החדש – ריאיון אישי עם הפסיכיאטר ד''ר דורון תודר
דיכאון: טיפול לא תרופתי בעזרת גרייה מוחית לא פולשנית
אלצהיימר – טיפול לא תרופתי
כאמור, אלצהיימר הוא סוג הדמנציה הנפוץ ביותר באוכלוסייה. התסמינים של מחלת האלצהיימר נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: התדרדרות קוגניטיבית הכוללת קשיי זיכרון וקשיי תכנון לטווח ארוך, הפרעות התנהגות וירידה ביוזמה הכוללת גם אפתיה ונטייה להסתגרות.
נכון להיום עוד אין טיפול שיכול לרפא את המחלה והמטרה העיקרית של הטיפול התרופתי הניתן כיום הוא עיכוב ההתדרדרות בהווה על חשבון האצת ההתדרדרות בעתיד. כמו כן, בקרב רוב חולי האלצהיימר הטיפול התרופתי אינו משפר את המצב הקוגניטיבי ואינו משפר את ציוני הזיכרון.
גרייה ברזולוציה גבוהה היא טכנולוגיה נוספת של גרייה מוחית לא חודרנית. אמנם רק ב-2018 הטכנולוגיה קיבלה אישור לשימוש קליני שגרתי, אבל מזה עשור מפורסמים מחקרים אשר מוכיחים את היעילות שלה בשיפור הביצועים של חולי אלצהיימר.
לעומת הטיפול התרופתי, הגרייה המוחית לא רק מונעת את ההתדרדרות של המצב הקיים, אלא היא מעלה את ציוני הזיכרון בקרב המטופלים. לעלייה בציוני הזיכרון יש השפעה מהותית על חיי המטופל מכיוון שהיא מקנה לו זמן נוסף לתפקד, להיות בקשר עם בני משפחתו וליהנות מהחיים כאדם נורמטיבי. גרייה ברזולוציה גבוהה משפרת את הביצועים הן של הירידה הקוגניטיבית הן של הירידה ביוזמה וישנם מחקרים אשר הדגימו שיפור בתסמינים אלה כבר לאחר המפגש הראשון. מבחני זיכרון מאפשרים לעקוב אחר העלייה בתפקוד בקרב המטופלים.
ד"ר דורון תודר – MD Ph.D פסיכיאטר מומחה, מנהל המרכז הרפואי נוירוקליניק
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר