השקד השלישי כשלעצמו אינו מהווה בעיה רפואית, לכל אדם יש אותו, אך שקד שלישי מוגדל עשוי לגרום לבעיות כגון הפרעות נשימה בשינה עד כדי דום נשימה בשינה, דלקת סינוסים, נזלת כרונית ודלקות אוזניים. אף על פי שהשקד השלישי הוא חלק ממערכת החיסון, הוא אינו חיוני לה ופעמים רבות כאשר הוא גורם לבעיה, הפתרון הטוב ביותר הוא פשוט להסיר אותו.
רוצים לדעת עוד? היכנסו לפורום:
פורום אף אוזן גרון ילדים
תסמונת השקד השלישי
השקד השלישי נוכח כבר בלידה והוא ממשיך לגדול עד גיל שלוש עד חמש. בדרך כלל, בסביבות גיל שבע השקד השלישי הולך ומצטמק וכשמגיעים לבגרות הוא כבר קטן באופן משמעותי. בשנים הראשונות בחיי הילד השקד השלישי מסייע להגן על הגוף מפני זיהומים ומהווה חלק ממערכת ההגנה החיסונית.
כאשר יש זיהום, השקד השלישי עשוי לגדול ולהיות מודלק כמו רקמות לימפטיות אחרות בגוף, אך בדרך כלל הוא חוזר לגודלו הרגיל לאחר שהזיהום שוכך ומחלימים מהמחלה. עם זאת, ישנם מקרים שבהם השקד נותר מוגדל ואינו חוזר לגודלו הקודם גם לאחר שהזיהום חולף, מצב זה עלול לגרום לבעיות שונות שתוארו לעיל, וניתן להכניסן תחת הכותרת 'תסמונת השקד השלישי'.
קשיי נשימה ובעיות אוזניים
ישנם תסמינים שונים שיכולים להעיד על תסמונת השקד השלישי ובהם אף גדוש וסתום, בעיות אוזניים, בעיות שינה, נחירות, ריור יתר, קושי לנשום דרך האף, שפתיים יבשות ופה יבש בשל קשיי הנשימה, הצטברות נוזלים באוזן התיכונה ודום נשימה בשינה שהינו מצב שבו הנשימה נעצרת לכמה רגעים בזמן השינה.
כאשר מבחינים באחד או יותר מהתסמינים הללו יש לפנות לרופא לקבלת אבחנה ברורה. הרופא יבצע סדרת בדיקות ובהן לעיתים בדיקה אנדוסקופית שבה מחדירים לאף מעין טלסקופ קטן וגמיש המאפשר לראות את השקד השלישי בבירור.
במקרים נדירים יש צורך בבדיקה במעבדת שינה, בעיקר כאשר ישנו חשד לדום נשימה בשינה. במהלך בדיקה זו הילד נשאר לישון לילה שלם במעבדת שינה, שם מחברים אותו לאלקטרודות כשהוא ישן כדי לעקוב אחר הנשימה ואחר הפעילות המוחית שלו. הבדיקה אינה פולשנית ואינה כואבת, אך ילדים רבים מתקשים לישון במקום זר או שהם חשים חוסר נוחות מהסיטואציה.
ניתוח להסרת אדנואידים
הטיפול בתסמונת השקד השלישי תלוי בחומרת המצב. במקרים קלים ניתן להמתין ולעקוב ואין צורך בהתערבות פולשנית או תרופתית. במקרים שבהם הגודל של השקד השלישי מפריע לנשימה או גורם לבעיות בריאותיות נוספות מטרת הטיפול תהיה להקטין אותו ולהפחית את המרכיב הדלקתי שבו, את זה עושים בעזרת תרופות כמו תרסיסי אף סטרואידלים או תרופה נוגדת דלקת כגון סינגולייר ("מונטלוקסט"). כאשר הטיפול התרופתי אינו עוזר או כשהשקד השלישי גורם לבעיות משמעותיות כנראה שיהיה צורך בהסרה שלו בניתוח.
בחלק מהמקרים הרופא עשוי להגיע למסקנה שנוסף לטיפול בשקד השלישי יש מקום גם להקטנה של השקדים או להסרתם ובמקרים אחרים יש צורך לטפל בנוזלים באוזניים ולהכניס צינוריות אוורור ("כפתורים"). המטרה הינה טיפול במכלול הבעיות שנגרמו עקב הימצאות האדנואיד המוגדל וזאת בהרדמה אחת. הניתוחים הללו פשוטים באופן יחסי ומבוצעים בהרדמה כללית. ההחלמה לאחר ניתוח להסרת שקד שלישי הינה פשוטה ומהירה.
יש מגוון טכניקות ניתוחיות להסרת שקד שלישי, בין השאר משתמשים בסכינים מיוחדות ("קורטה"), מכשיר חשמלי שצורב או מכשור המבוסס על אידוי רקמה בעזרת גלי רדיו. אין הבדל משמעותי בין השיטות מבחינת התוצאות או ההחלמה.
ד"ר מעיין גרובר – מומחה לרפואת אוזן גרון ילדים ולכירורגיית ראש צוואר ילדים
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר