התופעה שכיחה בקרב נשים והדבר בא לידי ביטוי בתסמינים כמו חולשה, סחרחורות, קשיי ריכוז ואיבוד כושר פיזי. אך תסמינים אלה אינם בהכרח נובעים ממחסור ברזל בתפריט ונשים רבות סובלות מאנמיה גם אם הן אוכלות בשר, גם אם הן נוטלות כדורי ברזל באופן קבוע וגם אם הן מקפידות על שתיית שייקים ירוקים בכל בוקר.
היכולת של הברזל להיספג במערכת העיכול ולפעול בתאים אינה תלויה בתזונה בלבד, אלא בגורמים נוספים. לכן, כאשר אני מטפלת בנשים שבאות אלי בעקבות אנמיה, נוסף להרגלי התזונה, אני מביאה בחשבון היבטים נוספים כמו נטייה לעצירות, כמות רעלנים בדם, מצב הספיגה במעיים וכמות איבוד הדם בזמן המחזור.
סובלת ממחסור בברזל? היכנסי לפורומים:
פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
פורום פיברומיאלגיה
כיצד מחסור בברזל משפיע על הגוף?
חשוב לדעת כיצד מאגרי ברזל מדוללים והתסמינים הנלווים להם, כמו עייפות, חולשה וקשיי ריכוז, משפיעים על מערכות הגוף.
ברזל ותפקוד מערכת העיכול – אצל נשים, מחסור בברזל מלווה פעמים רבות גם במחסור ב-B12. ברוב המקרים המחסור של השניים פוגע ביציבות של מערכת העיכול, דבר שבא לידי ביטוי בתסמינים כמו גזים, תחושת נפיחות, עצירות ושלשולים.
רעלנים בדם ובמערכת העיכול – ברזל הוא סוג של מתכת שנכנסת לגוף בצורות כימיות שונות. רעלנים ורדיקלים חופשיים מצויים בסביבה באופן מתמיד וגם הם חודרים לגוף, אם בעשן סיגריות, בחומרי הדברה ובשאריות של תרופות. אלה מקשים על ספיגה תקינה של הברזל ולעתים נוצרת תחרות בין הרעלנים השונים לבין הברזל על היקלטות בקולטנים. כמו כן, במקרים שבהם יש רמה גבוהה של רעלנים ופלורה לא מאוזנת, דבר הנגרם מעצירות או מתזונה לקויה, ספיגת הברזל דרך המעי תהיה נמוכה ולקויה.
יכולת הגוף לספוג ברזל – הכמות הממוצעת של ברזל שהגוף יכול לספוג היא כ-5 מ"ג. על כן, נטילה של כדורי ברזל במינון גבוה, 30 מ"ג ומעלה, כלל אינה יעילה ואף יכולה להוביל לקשיי עיכול המלווים בתופעות לוואי לא נעימות.
איכות הברזל – ישנן שתי דרכים עיקריות לקבלת ברזל ממזון – heme – ברזל שמקורו מן החי, ו-nonheme – ברזל שמקורו מן הצומח. הברזל שמקורו מן החי מתפרק ונספג באופן יעיל יותר. אין זה אומר שחייבים לאכול מזון מן החי, אך הצמחוניים והטבעוניים צריכים להעשיר את התזונה שלהם במאכלים המכילים כמויות גבוהות של ברזל ובהימנעות מגורמים שמעכבים את הספיגה שלו.
סיבות נוספות שיכולות לגרום למחסור בברזל הן הריון והנקה, זיעה מוגברת, איבוד דם שיכול לנבוע מדימום מוגבר בזמן הווסת החודשית ותהליכי ירידה במשקל, בעיקר כשהירידה חדה וקיצונית, תופעה נפוצה אצל אנשים אחרי טראומות וניתוחים.
כיצד להעלות את רמת הברזל בדם?
כדי להעלות את רמת הברזל בדם יש לטפל באותם הגורמים שמונעים מהברזל להיספג בדם. כך, למשל, אפשר לשפר את התפקוד של מערכת עיכול בעזרת צמחי מרפא שמנקים את מערכת העיכול ומחזקים אותה. מומלץ לעשות אחת לתקופה ניקוי רעלים כדי לנקות את מערכת העיכול מהרעלנים השונים המצויים בה, גם חוקן יכול לעשות את העבודה.
כמו כן, כדי להעלות את רמות הברזל בדם יש להימנע ממאכלים וממשקאות המונעים מהברזל להיספג כראוי, ובהם שוקולד, קקאו נא, מוצרי חלב, קפה, אלכוהול וחומצה אוקסאלית המצויה בסוגים מסוימים של דגנים מלאים ובחלק מהעלים הירוקים.
עד שמאתרים את מקור הבעיה ועד שמנקים ומחזקים את מערכת העיכול אפשר ליטול ברזל כתוסף תזונה, אך זהו פתרון לטווח קצר. יש לציין שגם לברזל כתוסף תזונה יש כמה נגזרות – ברזל ממקור אורגני קשור חלבון וברזל ממקור לא אורגני אשר לו יכולת ספיגה נמוכה והוא יכול לגרום לתופעות לוואי שונות במערכת העיכול. על כן, הסוג העדיף הוא ממקור אורגני עדין - Iron Bisglycinate, שלרוב המינון שלו נמוך באופן משמעותי מברזל ממקור לא אורגני.
הילה לב ברנס – מומחית לרפואה משלימה
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר