סובלים מקטרקט? היכנסו לפורום:
פורום קטרקט - ניתוח וטיפול
הגורמים להתפתחות קטרקט
הסיבה העיקרית והנפוצה ביותר להתפתחות של קטרקט היא הגיל. במרוצת השנים עדשת העין עוברת הליך הזדקנות טבעי אשר עלול להוביל לעכירות. קצב ההתקדמות של קטרקט שונה מאדם לאדם. אף על פי שקטרקט מאפיין בעיקר את האוכלוסייה המבוגרת, ישנם מצבים של קטרקט מולד ותינוקות נולדים עם המחלה. סוג זה של קטרקט מצריך ניתוח מידי כדי למנוע עין עצלה כשהתינוק יגדל.
גם סוכרת שאינה מאוזנת יכולה להוביל לקטרקט או להאיץ את קצב ההתפתחות של המחלה אצל אנשים החולים בה. גורמים נוספים שיכולים להוביל להתפתחות קטרקט הם חבלה של העין ושימוש בתרופות מסוימות לאורך זמן, ובמיוחד סטרואידים אשר יכולים להוביל לשינוי של העדשה.
תסמינים של קטרקט
התסמינים הבולטים ביותר של מחלת הקטרקט הם ירידה באיכות הראייה, אשר יכול לבוא לידי ביטוי בשינוי מספר המשקפיים בתדירות גבוהה, נטייה להסתנוורות וכן ראייה של הילות בחושך וראייה של מעין מסך לבן אשר משבש את הראייה.
בדרך כלל, עם התדרדרות הראייה, פונים תחילה לאופטומטריסט שיתאים מספר חדש למשקפיים. אם לא ניתן לתקן את המצב ולשפר את הראייה בעזרת העלאת המספר של המשקפיים, האופטומטריסט יפנה את המטופל לרופא עיניים לאבחון מקיף יותר שבו בודקים אם התדרדרות הראייה נגרמה בשל קטרקט או בעקבות מחלת עיניים אחרת.
רופא העיניים יבצע סדרת בדיקות בעזרת מכשיר מנורת סרק. אחת הבדיקות השוללות או מאשרות אם יש קטרקט היא בדיקה הכוללת הרחבה של האישון אשר מאפשרת לבחון את מצב העדשה ולראות אם היא שקופה או עכורה. נוסף על כך, בודקים אם הרשתית תקינה וכן אם מרכז הראייה תקין. בדיקות אלה מאפשרות לקבוע אם התדרדרות הראייה נובעת מקטרקט או בגלל מצב רפואי אחר.
במקרים שבהם נקבע כי הסיבה לירידה באיכות הראייה היא קטרקט מסווגים את סוג הקטרקט ואת הדרגה שלו. ישנם כמה סוגים של קטרקט – קטרקט גרעיני – הסוג הנפוץ ביותר של המחלה, קטרקט קורטיקלי אשר מתאפיין בהילות ובהסתנוורות בשעות הלילה וקטרקט תת נרתיקי המתאפיין במסך לבן אשר משבש את הראייה.
דרכי טיפול בקטרקט
נכון להיום אין תרופות או טיפות אשר יכולות לרפא את המחלה או להפסיק את ההתפתחות שלה. משכך, הטיפול האפשרי היחיד הוא כירורגי. בניתוח הקטרקט יוצרים פתח זעיר בגלגל העין ומחדירים מכשיר פקואמולסיפיקציה אשר מבוסס על גלי אולטרסאונד. המכשיר למעשה מפורר את העדשה העכורה ומאפשר להוציא את התוכן שלה. עדשת העין מוחזקת במעין שקית, שלאחר הוצאת התוכן של העדשה העכורה נשארת ריקה ובה משתילים עדשה מלאכותית.
כיום, בזכות טכנולוגיית לייזר מתקדמת ניתן לבצע ניתוח קטרקט בצורה מדויקת ובטוחה אשר נוחה יותר לא רק למנתח אלא גם למטופל. בזכות טכנולוגיית קטרקט בלייזר ניתן להגיע לרמת דיוק מרבית מצד אחד ולהפחית את רמת האנרגיה המושקעת בהוצאת העדשה העכורה מצד שני. חלקו המרכזי של הניתוח הוא למעשה פירוק העדשה העכורה, ואת פעולה זו עושים בעזרת הלייזר. לאחר מכן מוציאים את העדשה המפוררת ומשתילים במקומה את העדשה המלאכותית. כמות האנרגיה הנמוכה המתאפשרת בזכות הלייזר מונעת פגיעה ברקמות המצויות סביב העדשה.
חלה התפתחות משמעותית לא רק בטכנולוגיית הלייזר לביצוע ניתוחי קטרקט אלא גם בעדשות המלאכותיות המושתלות במקום העדשה העכורה. כיום ניתן להשתיל עדשות פרימיום אשר מקטינות את הצורך של המטופל במשקפיים, הן לראייה לרחוק והן לראייה לקרוב. העדשות החדשות יכולות להיות מולטי-פוקליות, ממש כמו משקפי מולטי פוקל, וכן ישנן עדשות טוריות אשר מתקנות צילינדר בקרנית.
מי יכול לעבור ניתוח קטרקט בלייזר?
ניתוחי לייזר לטיפול בקטרקט מתאימים כמעט לכל אחד, מלבד אנשים עם בעיות מסוימות שמקשות על ההליך, כמו אישון שאינו מתרחב כראוי או מטופלים שאינם משתפים פעולה או אנשים חסרי מנוחה. הניתוח נעשה תחת הרדמה מקומית של העין בעזרת טיפות וללא זריקה. הניתוח נמשך בין חצי שעה לשעה.
ההחלמה מהניתוח נמשכת כמה ימים. לאחר הניתוח הראייה מטושטשת מכיוון שהאישון עוד רחב ואצל אנשים מסוימים נוצרת בצקת קלה בקרנית. תופעות אלה טבעיות והן מהוות חלק מהליך ההחלמה, הראיה תשתפר בתוך כמה ימים והבצקת תחלוף מעצמה. כדי למנוע זיהומים ודלקות יש להשתמש בטיפות עיניים וכן במשך כמה שבועות לאחר הניתוח אין להרטיב את העיניים בצורה ישירה ברחצה בים או בבריכה. כמו כן, בימים הסמוכים לניתוח כדי להימנע מהרטבה ישירה של העיניים גם במקלחת או בשטיפה של העיניים ואין להשתמש באיפור.
ד"ר אליה לוינגר, מנתח קטרקט, קרנית ורפרקציה, רופא בכיר ב"עיניים" ת"א, "עתידים מדיקל סנטר", מנהל שירות הקטרקט במחלקת עיניים איכילוב
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר