מהי עצירות בילדים?
עצירות בילדים מוגדרת כמצב בו ישנו קושי או תדירות נמוכה של יציאות (פחות משלוש פעמים בשבוע) במשך שבועיים ויותר שמלווה לרב בכאבים וסבל רב.
למידע נוסף בנושא תרופות הכנסו לפורומים:
פורום גסטרואנטרולוגיה ילדים, מחלות כבד ילדים
פורום מחלות המעי הגס
פורום רפואת ילדים, מחלות ילדים
פורום תרופות ייעוץ תרופתי
פורום תרופות סבתא
סיבות שכיחות לעצירות בילדים
תזונה דלה בסיבים, שתייה בכמות לא מספקת, שינוי בתזונה (למשל שינוי הפורמולה לתינוק או מעבר מהנקה לפורמולה), חוסר פעילות גופנית, תחושת גועל או פחד משירותים ציבוריים, לחץ לניקיון מההורים ואף בתהליך הגמילה מחיתולים. במקרים נדירים תיגרם העצירות ממחלה, אלרגיה, תופעות לוואי של תרופות או בשל המבנה של מערכת העיכול.
פעמים רבות אנו כהורים איננו מודעים לקיום עצירות אצל ילדינו. אי לכך, הנה כמה תופעות נוספות אשר יכולות לרמז לנו על עצירות ולהדליק לנו "אור אדום": ירידה בתיאבון, אי שקט, בכי בזמן יציאה, הופעת סימני דם על הנייר בניגוב, כאבי בטן עוויתיים, נפיחות בבטן, צריבה - תחושת "שריפה" בפי הטבעת ובמקרים מסויימים אפילו פחד להתפנות.
במקרה ואנו מזהים עצירות או אפילו ספק לעצירות, יש לגשת ולהתייעץ עם רופא ילדים. אין לדחות את הטיפול כיוון שהמצב יכול להחמיר לעצירות קשה המתבטאת בחסימה או "התלכלכות" בעקבות בריחת צואה אשר מעוררת חוסר נעימות בגן או בבית הספר.
במידה ואובחנה עצירות אורגאנית הנוצרת על רקע מחלה, הטיפול יהיה בהתאם לאבחנה. אך ברוב המקרים העצירות הינה פונקציונאלית והטיפול מבוסס על שלושה מרכיבים חשובים: תזונה נכונה, טיפול במרככי צואה והקניית הרגלי התפנות נכונים.
המלצות למניעה והקלה של עצירות:
אכילת מזון עשיר בסיבים תזונתיים כגון: ירקות, פירות, שלבו בארוחות דגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה או שיפון, דגני בוקר מועשרים בסיבים, קינואה, אורז מלא ועוד). ההמלצה לצריכת סיבים בילדים 0.5 גר' לק"ג משקל גוף (עד למקסימום של 35 גר' ליום).
פחמימות (בעיקר סורביטול) הנמצאות בשזיף מיובש, אגס ומיצי תפוחים יכולים לגרום לעלייה בתדירות ותכולת המים בצואה.
הקפדה על שתייה מרובה בעיקר בשילוב עם הסיבים התזונתיים.
שילוב פעילות גופנית סדירה: עודדו לפעילות קבועה שהילד אוהב כמו משחקי כדור/ תופסת, חוג ריקוד.
יצירת התניה ליציאות לאחר ארוחות: מומלץ לקבוע שעה קבועה ביום לישיבה על האסלה. בעיקר מומלץ בסיום ארוחת הבוקר למשך כ-10 דקות.
המלצות עדכניות לטיפול בעצירות:
לפי ההנחיות שפורסמו לאחרונה (2014) ע"י האיגודים האירופאי (ESPGHAN) והצפון אמריקאי (NASPGHAN) לגסטרואנטרולוגיה ילדים, הטיפול התרופתי המומלץ ביותר כקו ראשון מבחינת יעילות ובטיחות בעצירות ילדים פונקציונאלית הינו ה-PEG כדוגמת הנורמלקס.הנורמלקס הינה תרופה המרככת את הצואה ע"י ספיחת מים הנמצאים באופן טבעי במעי. כך נוצרת צואה במרקם נורמאלי אשר תעבור במהירות לאורך המעי ותצא מהגוף בקלות ובאופן סדיר. הנורמלקס אינו מצריך מרשם רופא וכמעט שאין לו תופעות לוואי. ניתן להשתמש מגיל חצי שנה וההורה יכול להיות רגוע כיוון שאין חשש להתמכרות או סבילות מפני שאינו נספג במערכת העיכול. כמו כן, היא מאוד נוחה וידידותית לשימוש.
מדובר באבקה ללא טעם, ריח וצבע ואף ניתן להמסה בכל משקה מועדף כך שהילד אפילו לא ירגיש בהבדל. בשימוש ראשוני יתכן שיעברו 1-3 ימים עד ליצירת פעולת מעיים תקינה ושגרתית. בנוסף, פורסמו גם הנחיות לטיפול משמר וגם כאן ה- PEG נמצא כמומלץ ביותר. אין להפסיק בבת אחת את השימוש במרכך הצואה. אלא רק כאשר מתפתח הרגל של מתן יציאות סדיר, ניתן לרדת בהדרגה במינון מרכך הצואה. אם הילד לא מגיב לטיפול התרופתי, יש לברר אפשרות של מחלה אורגנית.
לכתבות נוספות בנושא תרופות:
ניתוח בריאטרי נגד סוכרת
חולים? אולי גם זאת לטובה
כיצד עובדות תרופות נגד דיכאון
5 דרכים להיפטר מתרופות
התאימי לך גלולה למניעת הריון
עדי לוסקי, מרפאה בעיסוק התפתחותית מוסיפה: "כאשר מדובר בעצירות בילדים יש לקחת בחשבון אף את האפשרות כי מדובר בעצירות על רקע רגשי או תחושתי. לעיתים ילדים בעלי קשיי הסתגלות, קשיים תחושתיים או קשיים רגשיים מביעים זאת באמצעות עצירות רגשית. למה עצירות? הילדים יכולים לשלוט בעיקר בשני תחומים בחייהם - מזון וצרכים ולכן מרבית מאבקי הכוח בין ההורה לילד באים לידי ביטוי בתחומים אלו. חשוב לציין כי הילד אינו עושה להורה דווקא ולעיתים קרובות יש צורך בהדרכת הורים (ע"י מרפאה בעיסוק ו/או איש צוות רגשי) במקביל לטיפול הקונבנציונלי במהלכו ישקפו להורים את קשיי הילד וכיצד ניתן לעזור בדגש על התחומים הרגשיים, התפקודיים, ההתנהגותיים והתחושתיים".
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר