חולים? אולי גם זאת לטובה

מחלות הן מנת חלקנו לאורך החיים. מערכת חיסונית חלשה תביא לריבוי מחלות ושמירה על אורח חיים בריא תסייע במניעת חלק ניכר מהן. מה מסמלת המחלה? אילו נורות אדומות צריכות להדלק לנו? ומדוע זה דווקא לחיוב שילדי הגן חולים לעיתים קרובות?
ד``ר בועז רון
| 16/02/2014 |
צפיות: 77,224
אין אדם שרוצה להיות חולה ולכן אנו עושים הכול על מנת להימנע ממחלות - ובצדק. מחלות משבשות את שגרת החיים שלנו ופוגעות במערכת החיסונית. מחלות החורף שתוקפות אותנו ואת הסביבה הקרובה שלנו עוצרות את החיים ומנטרלות את כל בני המשפחה, הקולגות לעבודה, נוסעים בתחבורה ציבורית ואנשים נוספים עמם אנו נמצאים במגע, מה שגורם ל"אפקט הדומינו". אדם אחד חולה יכול להדביק לא מעט אנשים אפילו מבלי שהיה מודע לכך. כ-50-70% מהאוכלוסייה חולים אחת לעונה, בשפעת או בתחלואה דמוית שפעת, בחלק מהפעמים מדובר במחלה שאיננה קשורה לנסיבות אישיות ולמצבו של האדם הפרטי.

למידע נוסף בנושא מחלות הכנסו לפורומים:
פורום גסטרואנטרולוגיה ילדים, מחלות כבד ילדים
פורום מחלות המעי הגס
פורום מחלות מין
פורום מחלות ריאה בילדים, הפרעות נשימה
פורום סרטן העור, מלנומה, נקודות חן

הקדמת תרופה למכה


בסיפור הלקוח מתוך המדרש, יעקב אבינו מבקש מאלוהים שייתן לו סימן על כך שמותו קרב, על מנת שיוכל להתכונן לסוף ימיו ולברך את בניו מבעוד מועד. כתגובה לבקשה הזו אלוהים נותן לו את המחלה כסימן לבאות. בדיוק כשם שיעקב אבינו רצה לקבל סימן לקראת הבאות, כך גם אנחנו. רובנו נעדיף לקבל איתות מקדים לכל תקלה או בעיה בריאותית בגוף על מנת להקדים תרופה למכה, לפני שייווצר נזק.

אם נשווה את גוף האדם למכונה נוכל לדגים זאת כך- כאשר אנו נוסעים במכונית, ישנן נורות אזהרה המשמשות כרמז מטרים לבעיות פנימיות ברכב שאנו לא מודעים אליהן. לאחר שנדלקת נורת אזהרה אנו מחויבים לעצור, לבדוק ולתקן את הבעיה, הן באופן עצמאי והן בעזרת איש מקצוע. באופן זהה עובד גם גוף האדם, המחלה משמשת לנו כ "נורת אזהרה", איתות לכך שמשהו אינו כשורה, ושיש צורך לעצור, לבדוק ולתקן כדי לחזור לקו הבריאות. לכן, לא פעם לאחר מחלה רופא המשפחה שולח אותנו לבצע בדיקות דם מקיפות. טיפולים המתמקדים בהעלמת סימפטום המחלה זהים להסרת נורת האזהרה שברכב, אם נסיר את נורת האזהרה המהבהבת אין זה אומר שהבעיה נפתרה, להפך, טמנו את ראשנו בחול מבלי להתמודד עם שורש הבעיה.

מחלות כרוניות והיחלשות המערכת החיסונית


מחלות שבאות והולכות צריכות להדליק לנו את נורות האזהרה המסמנות שיתכן כי ישנה חולשה החבויה במערכת הפנימית של הגוף. למעשה מחלה כרונית היא "כל דבר שמכרסם ברזרבה הטבעית של הגוף בשקט שאנו לא מודעים אליו". הרזרבה משתנה מאדם לאדם, אדם אחד יכול לסבול מבעיות רפואיות כרוניות מוכרות ונראות לעין כמו אסתמה. בשל הצורך להתמודד עם המחלה הגוף נמצא במצב של מגננה ועל כן יכול להגיע לחוסרים משמעותיים במהירות, כמו במחלת הסוכרת.

מלבד המישור הפיזי, ישנן גם בעיות במישור הנפשי שיכולות להביא את הגוף לשימוש מוגבר באותם מאגרים. השלמה עם מתחים נפשיים כמו מערכת זוגית לא טובה, בוס נוקשה, ביקורת עצמית קשה ומצבים נוספים עלולים להביא איתם לאורך זמן נזק הולך וגדל, ואנו יכולים להעביר שבועות, חודשים או שנים עד שהנזק יתבטא במחלה ממשית, כזו שהרופאים יוכלו לקרוא לה בשם.


תפקידו של הטיפול המונע הוא לחזק את כוחות הריפוי הטבעיים של האדם, ובכך לשפר את יכולות ההתמודדות הפיזיות והנפשיות, כך שבמפגשים הבאים עם גורמים מעוררי מחלה (וירוסים, חיידקים או סטרס נפשי) ידה של המערכת החיסונית תהיה על העליונה, כך נחלה פחות ונחווה שיפור בחיוניות, באנרגיה ובשמחת החיים.

הדוגמא הטובה ביותר לכך היא ילדי הגן – בגן, הילדים חשופים למזהמים חדשים על בסיס יומי (כחלק חשוב של התפתחות היכולות החיסוניות). בעוד שחלק מהילדים יחלו הרבה, ילדים עם מערכת חיסונית חזקה יחלו משמעותית פחות, דבר שיפנה יותר זמן ואנרגיה להתפתחות ולגדילה. בדיוק כך פועלת המערכת החיסונית גם במבוגרים - שיפור יכולות החיסון הטבעית, הפיזית והנפשית הן בעלות השפעה חיובית בכל היבטי החיים.

המאפיין של המחלה הכרונית שהיא "מתחת לגובה גילוי הרדאר", כלומר מתאפיינת בסימנים קלים, כמעט לא מורגשים שקל לפספס או להתעלם מהם. זאת בניגוד למחלה אקוטית שמתבטאת באיתותים חזקים, סוערים, שמחייבים לפעולה כמו חום גבוה. על פי רוב, האדם מסוגל להתמודד עם מחלות אקוטיות בכוחות עצמו. דרכי הטיפול מלמדות כי בניגוד לרוב הטיפולים הקונבנציונליים שמתמקדים בהעלמת או דיכוי הסימפטומים, הטיפול ההומאופתי במצבים אקוטיים או במחלות כרוניות בא לחזק את הכוחות שלנו כדי שייטיבו להתמודד בכוחות עצמם.

במחלות אקוטיות וחריפות, בפרט כאלו שבאות כמגיפות כמו השפעת, ההתמודדות לעיתים היא קשה, גוזלת כוחות מרובים ומלווה בהתאוששות ממושכת ומתישה ולכן יש לעזור לגוף להתחזק. ניתן לחזק את המערכת החיסונית באמצעות תכשירים טבעיים ללא תופעות לוואי, ביניהם אינפלוסיד ואחרים, הנכנסים לפעולה כבר בשלבים ההתחלתיים של השפעת או יכולים לסייע כמניעה, כאשר השפעת רק "עוברת" בשכונה. שימוש בתכשירי מניעה מקצרים את משך המחלה ומפחיתים את הסימפטומים.

לכתבות נוספות בנושא מחלות:
מזונות שיילחמו בשפעת
ממגרים את המיגרנה
מחוללי דלקת ולוחמי דלקת במזון שלנו
לא נרדמים ולא זוכרים – בין שינה לזיכרון
בעיות הליכה בטרשת נפוצה

העיקר הבריאות


כרופא מטפל אני יכול לראות את התמונה השלמה, שבה למרות הקושי שמחלת השפעת מביאה איתה, יבוא יום והמחלה תעשה שירות עבור המטופל, כיוון שכל קושי הוא הזדמנות לריפוי וחיזוק המערכת החיסונית. תפקידן של המחלות הוא להתריע, להעיר ולעודד לשינוי שיבוא לידי ביטוי בחזרה לקו הבריאות, שמירה על תזונה נכונה ומאוזנת, הקפדה על פעילות גופנית ומציאת רגעים של שקט ושלווה על מנת להפחית לחצים בחיים. אלו שבחרו לשמוע את "קריאת ההשכמה" ולנצל את ההזדמנות לריפוי, לא רק שחולים פחות אם בכלל, אלא שחווים את מתנת החיוניות, החוסן והשמחה שהבריאות, בריאות אמיתית, נושאת עימה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר