1. המיתוס: בשדיים קטנים יש פחות חלב
ד"ר רונית לובצקי: התשובה היא לא. אין קשר בין גודל השד לבין יכולת תפוקת החלב שלו. ישנן נשים עם שדיים גדולים שתפוקת החלב שלהן נמוכה לעומת נשים עם שדיים קטנים שהתברכו בתפוקת חלב גבוהה. תפוקת החלב היא אינדיבידואלית ובפירוש אינה תלוית גודל, אלא קשורה למנגנוני יצור החלב בשד ולמערכות הורמונליות ומושפעת גם משעות שינה, מרמת הנוזלים בגוף ומנטייה אישית.
2. המיתוס: שאיבה היא מדד טוב לכמות החלב שיש לאם
לא מדויק – ישנן נשים שבאופן טכני אינן מסוגלות לשאוב כמות חלב גדולה אבל התינוק מצליח לינוק כמות מספקת. יש לזכור שיניקה מגרה ומגבירה את יצור החלב יותר מאשר פעולת השאיבה. אסור לתת לכמויות נמוכות של חלב בשאיבה להוריד את המוטיבציה האימהית להנקה.
3. המיתוס: כשחולים צריך להפסיק להניק
התשובה היא חד משמעית לא. למעט במחלות ספציפיות נדירות יחסית כמו שחפת לא מטופלת או נגעים של הרפס על השד. ברוב המקרים מומלץ להמשיך להניק חרף מחלתה של האם תוך כדי שמירה על ההגיינה הנדרשת וביחוד חיטוי הידיים.
למידע נוסף בנושא הנקה הכנסו לפורומים:
פורום אחרי לידה
פורום הנקה, הנקה נכונה
פורום הריון ולידה
פורום התפתחות תינוקות
פורום לידה בבית, לידה טבעית, לידה פעילה
4. המיתוס: כשלוקחים תרופות אי אפשר להניק
תלוי בסוג התרופה. ישנו מבחר רחב של תרופות שניתן לשלב בהנקה. חשוב לנסות ולהתאים לאם את הטיפול התרופתי, כך שלא ימנע ממנה להניק. בתרופות המותרות בהנקה, גם אם חלק מזערי מהן עובר בחלב אל התינוק, עדיין אין כל סכנה לבריאותו.
5. המיתוס: תינוקות שניזונים מתרכובות מזון לתינוקות, תמ"ל – פורמולה, ישנים טוב יותר בלילה
יתכן. ישנם מספר מחקרים שמצביעים על כל שהמעבר של חלב האם דרך הקיבה מהיר יותר מאשר תמ"ל וכי סף ההתעוררות של תינוקות יונקים מעט נמוך יותר. מצד שני, יתכן כי סף התעוררות נמוך זה של תינוקות יונקים קשור לירידה בשכיחות מוות בעריסה (ראו מיתוס הבא).
6. המיתוס: הנקה מורידה את הסיכון למוות בעריסה
התשובה היא בהחלט כן. מחקרים רבים ביססו את העובדה שהנקה מהווה גורם מגן מפני מוות בעריסה. ההשערות המסבירות את התופעה קשורות כנראה בעובדה כי הנקה מונעת זיהומים במערכת הנשימה וקשורה בהתעוררות קלה יותר לגירוי.
7. המיתוס: מתן מוצץ פוגע בהנקה
מקובל לחשוב שמוצץ מפריע להתבססות ההנקה בשלבים הראשונים. הספרות הרפואית רוויה במחקרים והעדויות הינן לכאן ולכאן. הדעה הרווחת כיום הינה שככל הנראה אין מניעה משימוש במוצץ גם בתינוק בן יומו. עם זאת, המלצה של משרד הבריאות הינה שיש לתת מוצץ לתינוק יונק רק לאחר ביסוס ההנקה.
8. המיתוס: תינוקות ניזונים בתמ"ל עולים מהר יותר במשקל
בגדול התשובה היא כן. תינוקות שניזונים מתמ"ל עולים יותר במשקל. עקומות הגדילה החדשות של ארגון הבריאות העולמי מבוססות מעכשיו על ילדים יונקים בלבד על מנת לשאוף לכך שגם תינוקות הניזונים מתמ"ל יגדלו בהתאם לפרמטרים תקינים – של תינוקות יונקים.
9. המיתוס: אישה מניקה לא יכולה להיכנס להריון
התשובה שלילית. במהלך ההנקה ישנם פחות מחזורי ביוץ אצל האשה ולכן הסיכוי להיכנס להריון יורד, אולם בשום אופן אין מדובר באמצעי מניעה בטוח ויעיל.
10. המיתוס: אשה שעברה הגדלת שדיים לא יכולה להניק
ד"ר חיים קפלן: ברוב המקרים התשובה שלילית. בחתך ניתוחי סטנדרטי שנמצא בקפל התת שדי כאשר השתל הוכנס מתחת לשד או מתחת לשריר לא צריכה להיות הפרעה בהנקה. כך גם בחתך ניתוחי דרך בית השחי. יחד עם זאת, עשויה להיות הפרעה בהנקה, אך לא בכל המקרים, בניתוח שבוצע בשיטה ניתוחית של חתך סביב העטרה וזאת בגלל חיתוך צינוריות החלב והיווצרות של ציסטות. סיבה נוספת בעטיה יכולה להיות פגיעה נוספת בהנקה היא פגיעה בעצבוב של הפטמה. על מנת להימנע מאפשרות להפרעות בהנקה, לנשים שמתכננות להניק מומלץ לבחור בשיטה ניתוחית שאינה כוללת חיתוך סביב העטרה.
11. המיתוס: סיליקון מהשתלים חודר לחלב האם
התשובה היא חד משמעית לא. מחקרים שבוצעו בעולם מצביעים על כך שכמות הסיליקון בחלב אם של אישה שלא ביצעה הגדלת חזה לעומת אישה שכן ביצעה הגדלת חזה היא זהה. לעומת זאת, בחלב פרה ובתחלפי חלב כמות הסיליקון גבוהה משמעותית מאשר בחלב אם.
12. המיתוס: בהנקה חייבים לאכול רק מזון בריא, אחרת החלב לא יכיל את כל הוויטמינים
שרית עטיה שמואלי: כמו בכל תקופה בחיים גם בהנקה חשוב לאכול נכון ובריא, רצוי שהתזונה תכלול:
דגנים מלאים - לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, דגני בוקר מלאים, קוואקר, אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה. מספקים פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
ירקות ופירות - לפחות 5 מנות ביום מכל הצבעים. מספקים ויטמינים (למשל ויטמין C, בטה-קרוטן), מינרלים וסיבים תזונתיים.
מוצרי חלב - לפחות 3 מנות ביום. מנה נחשבת ככוס חלב, גביע יוגורט גביע גבינה לבנה או קוטג', פרוסת גבינה צהובה. מספקים בעיקר חלבון, סידן, כמו גם מינרלים וויטמינים נוספים.
קטניות - עדשים, שעועית, אפונה יבשה, פולי חומוס. מספקים חלבונים, פחמימות וסיבים תזונתיים.
מוצרי בשר - בשר בקר, הודו, עוף, דגים וביצים. מספקים חלבונים, ברזל, אבץ וויטמין B12.
מזונות עשירים בשומן מהצומח - אגוזים, שקדים, בוטנים, אבוקדו, שומשום, טחינה, שמן זית ושמן קנולה. מספקים חומצות שומן חיוניות וויטמינים מסיסים בשומן (A,D,E,K).
<@ --- IMG_2 --- @>
אין מזונות אותם חייבים לאכול בזמן ההנקה או מזונות שמוכרחים להמנע מהם. רב האימהות יכולות לאכול הכל (כמובן שבמידה) מבלי שזה יפגע בהרכב החלב או בתינוק. כאשר התזונה של האם מאוזנת, החלב שלה מספק לתינוק את כל רכיבי התזונה להם הוא זקוק. זאת מכיוון שגוף האישה דואג קודם כל לצרכי התינוק. נשים שמניקות וצורכות פחות קלוריות או פחות ויטמינים ומינרלים מהמומלץ, משתמשות במאגרים של הגוף שלהן כדי לא לפגוע בהרכב החלב. זאת אומרת שאיכות החלב וההנקה לא יפגעו, אבל עלולים להיווצר חסרים תזונתיים אצל האם.
לדוגמא- כאשר בתזונת האישה המיניקה חסר סידן, הוא יילקח ממאגר הסידן בעצמותיה על מנת להבטיח את צורכי העובר או התינוק, מה שעלול לגרום לירידה בצפיפות העצם ופגיעה בבריאות האישה בעתיד. ההנחיות התזונתיות החדשות ממליצות על שילוב של לפחות 3 מנות מוצרי חלב דלי שומן ליום, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה.
13. המיתוס: יש מזונות שגורמים גזים לתינוק ואסור לאכול אותם
אימהות רבות מדווחות כי אכילת מזונות שיוצרים גזים אצלן גורמת לגזים גם לתינוק. רשימת המזונות כוללת קטניות (שעועית, עדשים, חומוס, אפונה), ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית, כרוב, צנון), משקאות מוגזים וגם בצל, חלב ומוצריו ,פירות הדר ועוד. חשוב לזכור כי הגזים נוצרים במערכת העיכול שלנו ולא עוברים לחלב, ואין הוכחות להשפעת האכילה של המזונות הללו ואחרים על היווצרות גזים או קוליק בתינוקות. לכן אל תחליטי מראש ואל תמנעי מראש משום מאכל. תנסי.
אם התינוק מגיב בכל פעם אחרי שאכלת מזון מסויים, הפסיקי לאכול ממנו למשך שבועיים. לאחר מכן נסי להחזיר אותו לתפריט ולראות אם התגובה של התינוק אכן חוזרת. אין צורך להימנע ממזון חריף או מתובל ובעל טעם חזק, אלא אם נראה שהתינוק מגיב באופן שלילי למזון זה. מזונות אלו יכולים לשנות את הריח והטעם של החלב. הם אינם מזיקים לתינוק, אלא להיפך - לחשיפה לטעמים שונים של חלב-אם יש יתרון בקבלה הראשונית של מזון מוצק.
לכתבות נוספות בנושא הנקה:
כיצד לעודד את ייצור החלב במהלך הנקה?
הנקה: מה אוכלות המניקות בלילות?
טיפול אוסטיאופתי ברפלוקס לאחר הנקה
איפור לנערות. קל, צעיר ועדכני
הנקה: 11 טיפים שיהפכו אותה לקלה יותר
14. המיתוס: שקדים ובירה שחורה מגבירים יצור חלב
עד כמה שידוע היום בספרות הרפואית אין למזונות אלו השפעה על ייצור החלב. בכל מדינה יש רשימה של מזונות אחרים "המגבירים יצור חלב" ואפילו קיימים שיקויי פלא. גוף האם מייצר מייצר חלב לפי הביקוש והדרישה של התינוק, וכל אמא יכולה לייצר את כמות החלב הדרושה לתינוק שלה. הדרך הטובה ביותר להגביר את יצור החלב היא להניק.
15. המיתוס: אימהות לתינוקות עם היסטוריה משפחתית של אלרגיות למזון צריכות להימנע ממוצרי חלב כדי למנוע אלרגיה בתינוק
לא נכון. בעבר המליצו לאימהות לתינוקות עם היסטוריה משפחתית של אלרגיות, להימנע מצריכת חלב פרה, ביצים, דגים, בוטנים ואגוזים בתקופת ההנקה. לאחר סקירה מקיפה של המחקרים שנערכו בתחום ובחינה מחודשת של ההמלצות, בוטלו ההמלצות הקודמות, שהגבילו את תזונת האם, ונותרו רק ההמלצות הבטוחות שהוכחו כמונעות או דוחות את הופעת המחלות האטופיות, שהן בעיקר הנקה. היום יודעים כי רק הנקה יכולה להפחית את הסיכון לאסטמה, אטופיק דרמטיטיס ואלרגיות למזון בתינוק, ולא המנעות ממזונות אלה או אחרים.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר