מהי גלאוקומה?
גלאוקומה היא אחד הגורמים המובילים לעיוורון בעולם המערבי.
מחלת הגלאוקומה גורמת לנזק הדרגתי ובלתי הפיך לעצב הראיה. לחץ תוך עיני מוגבר גורם ברב המקרים, אך לא בכולם, לנזק לעצב הראיה. בשלבים הראשונים נפגעים סיבים המובילים אותות משדה הראיה ההיקפי ולכן אדם הסובל מגלאוקומה אינו מודע לכך אלא אם יפנה לבדיקת רופא עיניים ולכן מכונה המחלה "הגנב השקט של הראיה". אבחון וטיפול מוקדמים יכולים לעצור את התהליך ההרסני בשלב מוקדם כשעוד אין נזק משמעותי לתפקוד העין ולכן חשוב לעבור בדיקות שגרה תקופתיות לזיהוי המחלה. תיאור זה מאפיין את סוג הגלאוקומה השכיחה, גלאוקומה פתוחת זווית, בה עליית הלחץ, אם קיימת, הינה הדרגתית ובלתי מורגשת.
למידע נוסף בנושא גלאוקומה הכנסו לפורומים:
פורום גיל המעבר
פורום כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
פורום ניתוחי עיניים, ניתוחי עפעפיים
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום רפואת עיניים, מחלות עיניים, בעיות ראיה
מה הם הגורמים לגלאוקומה?
ברב המקרים בגלאוקומה, אך לא בכולם, הנזק לעין נגרם על ידי לחץ תוך עיני מוגבר. החלק הקדמי של העין מלא בנוזל המתחדש באופן מתמיד. מסיבות שונות, ניקוז הנוזלים מופחת והלחץ בעין עולה. הצורות השכיחות הן:
גלאוקומה פתוחת זווית כרונית
זוהי הגלאוקומה השכיחה ביותר. האזור המנקז את הנוזל התוך עיני נראה פתוח אך אינו מתפקד היטב ולכן נגרמת עליה בלחץ התוך עיני. העליה בלחץ הדרגתית ביותר ואינה מורגשת אך גורמת בהדרגה לנזק בלתי הפיך לעצב הראיה. גם הנזק לעצב הראיה אינו מורגש בשלבים הראשונים היות והוא פוגע בראיה ההיקפית.
גלאוקומה סגורת זווית חריפה
האזור המנקז את הנוזל התוך עיני נסגר באופן מכני והלחץ התוך עיני עולה מאד באופן פתאומי. עליה שכזו מורגשת היטב בשל כאבים עזים, אודם בעין ולעיתים בחילות והקאות. יש גם מקרים בהם הסגירה של אזור הניקוז נגרמת באופן הדרגתי. יש אנשים שאזור הניקוז בעינם נראה צר בבדיקה. במקרים אלו, הרחבה פתאומית של האישון עלולה לגרום לגלאוקומה סגורת זווית. יש כמובן סוגים רבים נוספים של גלאוקומה.

איך תדעו אם אתם סובלים מגלאוקומה?
לא רצוי לחכות להופעת תלונות כדי לאבחן גלאוקומה היות ולמחלה אין סימפטומים מורגשים.
מומלץ כי כל אדם מעל גיל 40 יעבור בדיקות שגרה אצל רופא עיניים.
ללא גורמי סיכון לגלאוקומה, יש לחזור על הבדיקה מידי 3-5 שנים עד גיל 60.
מעל גיל 60 או אם קיים גורם סיכון, יש להבדק כל 1-2 שנים.
בנוסף, אם מופיעים הסימנים של גלאוקומה חריפה (כאב, אודם בעין, טשטוש ראיה, בחילות והקאות) יש לפנות לעזרה רפואית דחופה.
מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מהמחלה?
אם אתם מעל גיל 60
ו/או במשפחה יש היסטוריה של גלאוקומה
ו/או סובלים מסוכרת
ו/או מטופלים בסטרואידים באופן ממושך
ו/או סובלים מבעיות עיניים כמו קוצר ראיה, רוחק ראיה, חבלה לעין, גידולים או דלקות תוך עיניות.
אילו בדיקות יש לעבור כדי לזהות אם אתם סובלים מגלאוקומה?
בדיקת סקר ראשונית ניתן לבצע אצל רופא העיניים והיא כוללת את מדידת הלחץ התוך עיני ואת הערכת מצב עצב הראיה. אם ימצא חשד לגלאוקומה תופנו לבדיקות נוספות המאשרות את קיום הפגיעה בעצב הראיה כגון שדה ראיה והדמיה של עצב הראיה.
אם נמצא שיש לכם גלאוקומה, איך ניתן לטפל בכך?
הטיפול בגלאוקומה מבוסס על הורדת הלחץ בעין. טיפול מוצלח יכול לשמר את סיבי העצב הלא פגועים לשנים רבות. מכאן החשיבות הגדולה של אבחון מוקדם, המאפשר אי החמרה של הנזקים והיווצרות נזק קל בלבד. את ההורדה בלחץ ניתן להשיג באמצעות טיפול תרופתי בטיפות או כדורים ובאמצעות טיפול לייזר. אם לא מושגת ההורדה הדרושה ניתן לבצע ניתוח להורדת הלחץ.
לכתבות נוספות בנושא גלאוקומה:
מחקר: סטטינים עשויים להגן מפני גלאוקומה
גלאוקומה: על גורמי הסיכון
גלאוקומה: הקשר לגיל, מין וסביבת מגורים
קוקאין מגביר את הסיכון למחלת גלאוקומה
זהירות: גלאוקומה עלולה לגרום לעיוורון
הטיפול בגלאוקומה צרת זווית חריפה כולל הורדה תרופתית של הלחץ התוך עיני ובהמשך ביצוע טיפול לייזר היוצר חריר קטן בקשתית ומונע בניית לחץ וסגירה של הזווית. במקרים בהם נמצאת זווית צרה בבדיקה שגרתית, מומלץ לבצע את טיפול הלייזר כדי למנוע היווצרות התקף גלאוקומה של זווית סגורה.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר