למידע נוסף על ניתוחי קיצור קיבה היכנסו לפורומים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום השמנת יתר - התמודדות
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנה חולנית
פורום ניתוחים לפרוסקופים (כירורגיה לפרוסקופית)
פורום תזונה קלינית
לדבריו של ד"ר וילסון מהמרכז לניתוחים מטבוליים ובריאטריים ביוסטון, טקסס, "מדובר אמנם בניתוח יקר יותר, אך בטווח הארוך אחוז הסיבוכים הנמוך הופך אותו למשתלם מבחינה כלכלית". במשך 8 שנים בדק ד"ר וילסון עם שותפיו למחקר את התוצאות של 1695 אנשים שעברו ניתוח מעקף קיבה באמצעות הרובוט במספר מרכזים רפואיים בארה"ב.
כל החולים לקו בהשמנת יתר חולנית לפני הניתוח והיו בעלי BMI ממוצע של 48 (ערך זה מחושב על ידי מחשבון BMI המשכלל את היחס בין הגובה למשקל). הניתוחים במיין בצעו באמצעות הרובוט אך גם בסיועו של רופא מומחה נוסף. בשני המרכזים האחרים ביצעו הרופאים את הניתוח על ידי הפעלה עצמית של הרובוט. מכיוון שהרובוט אינו מסוגל להשתמש במהדק סיכות לצורך חיבור הרקמות, נעשה חלק זה של הניתוח בצורה ידנית, בכל המרכזים, דרך פתח הכניסה של הלפרוסקופ.
חודש לאחר הניתוח לא היו מקרי מוות כתוצאה מהניתוח, והמספר הכללי של מקרי המוות לאחר תקופה ממושכת יותר היה נמוך מ-0.2%, שהוא האחוז המקובל בניתוחי מעקף קיבה לפרסקופיים. סך אחוז הסיבוכים היה אף הוא נמוך מהמקובל, ועמד על 1.5%, זאת לעומת אחוז סיבוכים מוכר העומד על למעלה מ- 5%.
יש לציין כי ההשוואה בין שתי הקבוצות איננה מדויקת מפני שמספר המנותחים שונה ואין התאמה מלאה בין הנתונים הדמוגרפיים (משקל, גיל מין) של המנותחים בכל קבוצה. יתר על כן, ניסיונם של המנתחים בקבוצה הרובוטית קרוב לוודאי גבוה יותר בהשוואה לקבוצה של כל הניתוחים בארה"ב.
עם זאת, ניתן להסיק בוודאות מהמחקר החדש כי מנתח מומחה המסתייע ברובוט מצליח להגיע לתוצאות אופטימליות של הניתוח. בנושא זה יש לקחת בחשבון את המגבלות של הניתוחים הרובוטיים: הפרוצדורות נמשכות יותר זמן, ודורשות עקומת למידה שהיא בדרך כלל ארוכה יותר מעקומת הלמידה לניתוח לפרוסקופי רגיל. עלות הניתוח גבוהה בהרבה שכן מחירו של רובוט הוא מעל מיליון דולר והמכשור (החד פעמי ברובו) לניתוח יחיד עולה בין 1000-1500 דולר.
זמן הניתוח היה בין 104-156 דקות, כשזמן הניתוח הקצר היה במרכז הרפואי הפרטי בו יש הקפדה גבוהה על לוחות הזמנים, והזמן הארוך ביותר במרכז בטקסס בו כל הניתוחים היו גם למטרת הדרכה, ולכן התארכו. ד"ר וילסון מציין שזמני הניתוח התקצרו בהרבה עם הזמן ונעים כעת בין 60-90 דקות, בכל המרכזים.
מקרים השוואתיים נוספים בנושא מציגים אוסף של נתונים שפורסמו לגבי מספרים קטנים של מנותחים במרכזים שונים בארה"ב. המחקר המקיף ביותר פורסם בסתיו האחרון וקבע שלמנותחים בריאטריים שנותחו באמצעות רובוט היה מספר קטן יותר של היצרויות באזור ההשקה, אך לא נמצאו הבדלים בכמות הדלפים שלאחר הניתוח, בתופעות הלוואי, בזמן הניתוח, או בזמן האישפוז. התוצאות התבססו על סדרת ניתוחי מעקף קיבה ב-1686 מנותחים.
הדרך הנכונה, על פי דעת החוקרים לבצע השוואה אמינה בין סוגי הניתוחים היא לחלק את אוכלוסיית המנותחים אקראית לשתי קבוצות: רובוטית ולפרוסקופית. מכיוון שההבדלים בין שני סוגי הניתוחים אינם גדולים, קרוב לוודאי שיידרש איסוף של כמות גדולה מאד של נתונים כדי לבסס את ההבדלים מבחינה סטטיסטית.
לכתבות נוספות בנושא הרזיה
ממחר דיאטה: טעויות בעת שינוי הרגלים
המדריך השלם לניתוחי קיצור קיבה
ניתוח בריאטרי: מה הם הגורמים להצלחתו?
10 מיתוסים לגבי הרזיה
10 עובדות על חילוף חומרים
ניתוחי רובוט מקובלים מאד לכריתה של הערמונית, לכריתות כבד, לכריתת רחם ולכריתת מעי גס. בעתיד הקרוב יוכלו גם ניתוחי קיצור קיבה ובמיוחד מעקף קיבה ומעקף תריסריון וכן ניתוחים חוזרים להתבצע באמצעות הרובוט כפי שכבר נוקטים מרכזים מובילים בעולם.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר