למידע נוסף בנושא ניתוחים בריאטרים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום המסת שומן בלייזר
פורום השמנת יתר - התמודדות
פורום ניתוחי קיצור קיבה-השמנה חולנית
פורום שאיבת שומן
מהם הגורמים לניבוי הצלחה או כישלון של ירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי?
הגורם החיובי העיקרי להצלחת הירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי היא היכולת לרדת במשקל בצורה משמעותית לפני הניתוח (בסמיכות לזמן הניתוח, לא ירידה במשקל שחוו המטופלים במשך השנים ה"שמנות" שלהם).
הגורמים השליליים העיקריים, שמנבאים חוסר הצלחה להגיע למשקל הרצוי גם לאחר ניתוח בריאטרי הם משקל גבוה במיוחד (סופר-השמנה,BMI גבוה במיוחד) והפרעות אכילה. למרות ההיקף הגדול של החומר המדעי שנסרק, דרושים עדיין מחקרים נוספים שיבהירו את הגורמים המדויקים יותר לניבוי הצלחה או כישלון של ניתוח בריאטרי.
המחקר כלל סקירה של למעלה מ-1000 מאמרים מדעיים. הגורמים העיקריים שנסקרו כללו מספר גדול של מטופלים על פי הטבלה הבאה:
תקופת המעקב הממוצעת אחר הירידה במשקל הייתה 24 חודשים ומרבית הנבדקים (כ- 80%) היו נשים. החוקרים נתנו משקל זהה לכל המחקרים שנבדקו, למרות שחלק מהם כללו מספר גבוה יחסית של נבדקים והציגו תוצאות מובהקות יותר בחלק מהפרמטרים שנבדקו.
הגורמים המנבאים/ אינם מנבאים הצלחה עתידית בירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי הם:
גורמים המנבאים הצלחה/ כישלון לאחר ניתוח בריאטרי:
BMI גבוה (מנבא כישלון)
סופר השמנה (מנבאת כישלון)
עמידה בירידה הכרחית במשקל טרום הניתוח (מנבאת הצלחה)
הפרעות אישיות (מנבאות כישלון)
גורמים שאינם מובהקים להצלחה/ כישלון לאחר ניתוח בריאטרי:
ניסיונות קודמים לירידה במשקל
בולמוסי אכילה
אכילת ממתקים
רעב
הרגלי אכילה רעים אחרים
אכילה רגשית
דיכאון
חרדה
התעללות מינית
תדמית עצמית
שימוש באלכוהול/ התמכרות לאלכוהול
הפרעות נפשיות אחרות
משקל יתר טרום ניתוחי הוא גורם משמעותי לניבוי כישלון ביעדים לשמירת המשקל לאחר ניתוח בריאטרי. ככל שעודף המשקל גבוה יותר – כך הסיכוי לירידה נמוך יותר. למרות זאת, המטופלים הסופר-שמנים הצליחו להוריד ק"ג רבים ממשקלם לאחר הניתוח. הבעיה היא שבניתוח האובייקטיבי של אחוזי משקל היתר שהמטפלים הפסידו (EWL ), האחוזים שלהם עדיין נמוכים - בגלל עודף המשקל הגבוה.
המטופלים שהצליחו לרדת במשקל לפני הניתוח בסדרי גודל של 10% ממשקלם הם בעלי הסיכויים הטובים ביותר לשמור על הירידה במשקל לאחר הניתוח לאורך זמן. לא נמצאה שיטה ספציפית לירידה במשקל שטובה יותר מאחרות בנושא זה. מחקרים נוספים שיבררו מהי השיטה המועדפת לירידה זו במשקל, יוכלו לשפוך יותר אור על נושא מורכב זה.
נמצאו עדויות לכך שקיים קשר בין הרגלי אכילה מסוימים (רעב ואכילה רגשית) ובין שימוש יתר באלכוהול. ההשערה היא שהלחץ הרגשי והפיסי של הניתוח יכולים לגרום להתעוררות של התנהגות בלתי רצויה של הפרעות האכילה או שימוש יתר באלכוהול. גם צריכה מדודה של אלכוהול תשפיע על תהליך הירידה במשקל שכן אלכוהול מעודד יצירת אינסולין והאחרון מקטין את הנטייה לרדת במשקל. מאידך, דווקא המטופלים שלפני הניתוח צרכו אלכוהול בכמויות גבוהות יכולים להצליח בירידה במשקל, שכן רובם טיפלו בעבר בגורמים הנפשיים לצריכת יתר ויכולים ליישם אותם גם לצורך ירידה במשקל.
לכתבות נוספות בנושא הרזיה:
מעז יצא מתוק? הכל על תחליפי סוכר
10 מיתוסים לגבי הרזיה
כיצד חמוציות מונעות דלקת בדרכי השתן?
ניתוח קיצור קיבה מצריך ליווי דיאטנית
היפוגליקמיה – כיצד להימנע?
לסיכום:
למרות המגבלות של נתוני המחקר, והצורך לבדיקה מדוקדקת יותר של גורמים ספציפיים, ניתן לומר בהכללה שהיכולת לרדת במשקל לפני ניתוח בריאטרי מנבאת הצלחה בירידה ובשמירה על המשקל ושמשקל עודף גבוה במיוחד ו/או הפרעות אכילה, מנבאים אמנם ירידה במשקל, אך לא במדדים הרצויים.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר