מתכוני בריאות: עגבניות או לא להיות

מתכוני בריאות - מרק עגבניות הודי וסלט עגבניות קלאסי חריף, יזכו את גופכם במנה גדושה של טעמים ובריאות. מלבד מתכוני בריאות נענה בכתבה פעם אחת ולתמיד על שאלה הרת גורל: האם עגבניות הן פרי או ירק?
מאת נטלי סמדג'ה הולדינג
| 07/06/2012 |
צפיות: 4,774
צמאים? נסו מיץ עגבניות. העגבניות עשירות בויטמינים ומינרלים, וערכן התזונתי רב. כך גופכם יזכה גם להרוות את צימאונו וגם יזכה למנה גדושה של בריאות. העגבניות הן טיפול טבעי מונע כמעט לכל המחלות: הן תורמות למניעת מחלות לב, מאיטות את תהליך ההזדקנות בזכות נוגדי החימצון שבהן, מחזקות את המערכת החיסונית, מורידות את רמת הכולסטרול והשומנים בדם, מונעות היווצרות כרישי דם ומסייעות בהשמדת תאים סרטניים.

למידע נוסף בנושא מתכוני בריאות, היכנסו לפורומים:
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה בהריון
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית

עגבניות – ערכים תזונתיים:


ב 100 גרם עגבניות תוכלו למצוא 21 קלוריות, 1 גרם חלבונים, 4.3 גרם פחמימות, 0.2 גרם שומן, 94 גרם מים, 65 מק"ג ויטמין A, 0.05 מ"ג ויטמין B1, 0.03 ויטמין B2, 0.6 מ"ג ויטמין B3, 11 מ"ג ויטמין C, 0.7 מ"ג ברזל, 5 מ"ג סידן, 275 מ"ג אשלגן, 9 מ"ג נתרן ו0.6 גרם של סיבים תזונתיים.

מלבד כל הערכים הללו, הערך החשוב ביותר בעגבניה הוא כנראה הליקופן. הליקופן הוא החומר הפעיל בעגבניה, והוא זה שמעניק לה את צבעה האדום. הליקופן הוא נוגד חמצון חשוב מאוד שמחזק את המערכת החיסונית ועוזר במניעת התפתחות סרטן העור, הערמונית והקיבה. יחד עם זאת, לליקופן תפקיד חשוב למנוע מחלות לב ולהפחית את רמת הכולסטרול בדם.

כדי שהגוף יספוג את הליקופן היטב, יש לבשל את העגבניות עם קליפתן בטרם אכילתן, ניתן גם להוסיף להן שמן זית שגם הוא עוזר מאוד בספיגת הליקופן בגוף. מיץ עגבניות הוא אופציה נוספת לקבל מהעגבניה את מקסימום הויטמינים, המינרלים והליקופן.

רגע לפני שנעבור למתכוני הבריאות שהכנו לכם היום, נענה על שאלה הרת גורל שמטרידה את כולנו: עגבנייה היא פרי או ירק? אז מבחינה בוטנית העגבניה מוגדרת כפרי מפני שהיא מכילה זרעים ומתפתחת מפרח. אבל במטבח העגבנייה מוגדרת כירק מפני שטעמה אינו מתוק. בשבוע הבא: מה בא קודם הביצה או התרנגולת?


מרק עגבניות הודי


מנות: 3 מנות גדושות או 5-6 מנות פתיחה/ ראשונות
משך זמן ההכנה: 50 דקות

רכיבים:


10 עגבניות בינוניות אדומות ויפות
5 שיני שום
10 גבעולי טימין
500 מ"ל מים עם טבלית אחת של אבקת ירקות מעורבבים יחד
בצל אחד חתוך גס
2 כפות של עדשים אדומות
2 כפיות של תבלין גאראם מאסלה
קמצוץ פתיתי צ'ילי
חופן של כוסברה קצוצה
2כפות גדולות של יוגורט סויה (אופציונלי)
קמצוץ מלח לפי הטעם
2 כפות רסק עגבניות

אופן ההכנה:


מחממים את התנור ל-200 מעלות. מכניסים את העגבניות שלמות, והשום עם הקליפה על תבנית לאפיה ל15 דקות.
את שאר המרכיבים חוץ מהכוסברה והיוגורט מכניסים יחד לסיר, אך עדיין לא מבשלים עד שהאפיה תסתיים, את הטימין להכניס כגבעולים שלמים.
כאשר 15 דקות האפייה יסתיימו, מוציאים את התבנית ונותנים לזה להתקרר מעט כדי שנוכל להתחיל לקלף את העגבניות. לאחר הקילוף, חותכים את העגבניות לחתיכות גסות ומכניסים לסיר עם שאר המרכיבים מלבד הכוסברה והיוגורט. את השום כותשים ומצרפים לסיר.
מבשלים את הכל עד לרתיחה במשך 20 דקות, ואז אפשר להוציא את הטימין ולזרוק. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה דק ואת היוגורט, מבשלים במשך דקה נוספת.
מורידים חצי מכמות התבשיל החוצה ומרסקים היטב בעזרת בלנדר, לאחר פעולת הריסוק, מחזירים את הכל חזרה לסיר עם חצי התבשיל שנותר בו, ומגישים.
טיפ - מי שאוהב מרקים חלקים יכול פשוט לרסק הכל בבלנדר או להשתמש בבלנדר מוט/ סטיק, אנחנו אוהבים ללעוס יותר אז השארנו יותר חתיכות.

<@ --- IMG_2 --- @>

סלט עגבניות קלאסי חריף


מנות: 2-4 מנות תוספת
משך זמן ההכנה: 5 דקות

לכתבות נוספות בנושא מתכוני בריאות:
מתכוני גזר: כשטעם ובריאות נפגשים במטבח
וידאו: מתכון לשבועות - בוריקיטס תרד
שבועות: ארוחה מפנקת לרגישים ללקטוז
וידאו: מתכון לשבועות - קיש כרישה וטופו
מתכוני בריאות עם שומר: סלט ומרק צמחוני

רכיבים


4 עגבניות יפות
1 צ'ילי ירוק חריף
2 שיני שום כתושות
לימון אחד
חצי כפית מלח
2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:


קוצצים את העגבניות ואת הצ'ילי, מערבבים יחד עם השום הכתוש
סוחטים את כל הלימון ולערבב אם שאר המרכיבים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד