שבועות: ארוחה מפנקת לרגישים ללקטוז

לקראת חג שבועות הקרב ובא החלטנו לפנק דווקא את אלה שאינם יכולים להנות מכל מטעמי החג - הרגישים ללקוז. חלב סויה יכול להיות מרכיב מרכזי בארוחת שבועות טעימה שכוללת מרק ציזיקי ועוגת תות
מאת נטלי סמדג'ה הולדינג
| 24/05/2012 |
צפיות: 4,930
הרגישים ללקטוז אינם יכולים לעכל לקטוז בצורה מרבית. הם סובלים מהבעיה כל חייהם ומוותרים על מוצרי חלב. בימים כתיקונם, אי אכילה של מוצרי חלב יכולה להיות נסבלת, יש עוד מאכלים טעימים לאכול ותחליפים רבים בשוק. אבל בחג השבועות, חוסר היכולת לאכול מוצרי חלב יכולה להיות מאוד מתסכלת, במיוחד כשכל המשפחה ישובה סביב שולחן החג ונהנת מהמטעמים.

למידע נוסף בנושא מתכוני בריאות היכנסו לפורומים:
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה בהריון
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית

כשאנשים הרגישים ללקטוז אוכלים מוצרי חלב הם מתחילים לסבול מכאבי בטן, עיוותים באזור הבטן התחתונה וסביב הטבור, בטנם מתנפחת והם סובלים מגזים. לא חוויות נעימות לשתף בהם את המשפחה המורחבת.

אנשים הרגישים ללקטוז עלולים לסבול ממחסור בסידן במקרה והם אינם צורכים אותו ממקורות אחרים כמו סויה, טחינה משומשום מלא, זרעי פשתן, שעועית, קטניות מונבטות, ירקות ירוקים כגון ברוקולי, כרוב, שעועית ואפונה ועוד.

אבל לא רק הרגישים ללקטוז לא צורכים דברי חלב בכל ימות השנה ובחג השבועות. גם טבעונים מוותרים על אכילתם של מוצרי החלב במסגרת הרגלי האכילה שלהם מתוך בחירה ונהנים מתחליפים כמו חלב סויה שעליו מבוססים המתכונים שלנו היום.

חלב סויה דל בשומן רווי, אינו מכיל כולסטרול ונתרן, מכיל סיבים תזונתיים, ומכיל את חלבון הסויה שמפחית את הסיכון למחלות לב. כמו כן חלב סויה מכיל אומגה 3 ומגנזיום.

ציזיקי לשבועות ללא לקטוז


מנות: 4 מנות פתיחה או 2 מנות עיקריות.
משך ההכנה: 15 דקות ללא זמן הכנת היוגורט

מצרכים להכנת היוגורט 800 מ"ל יוגורט:


חלב סויה ללא סוכר
2-4 קפסולות חיידקי פרוביוטיק שאפשר לפתוח ולרוקן את התכולה אל החלב (ניתן לרכוש בבתי מרקחת).

אופן הכנת היוגורט:


חשוב שכל כלי שבא במגע עם החלב יהיה מעוקר במים רותחים.
אם זה חלב סויה עמיד, אין צורך לעקר ומספיק לחמם אותו ל-50 מעלות. אם זה חלב סויה לא עמיד, צריך להרתיח ולתת לו להתקרר ל 50 מעלות.
מוזגים כחצי כוס חלב סויה (המחומם ל-50 מעלות) לכלי קטן, מוסיפים קפסולה של חיידקים פרוביוטים, מערבבים היטב עד להמסת כל החיידקים וואז מערבבים פנימה לשאר החלב.
את הקערה שומרים בטמפרטורה של 45 מעלות (לא יותר, כי זה יהרוג את החיידקים). לשמירת החום אפשר להשתמש במכשיר מיוחד לכך, בחלק העליון של התנור כאשר רק המנורה דולקת - ללא טמפרטורה כלל, או במצב של מנורה דולקת ועם הטמפרטורה הכי נמוכה שניתן. ניתן לשמור את הקערה בצידנית עם כמה בקבוקי מים חמים.
היוגורט מוכן אחרי 12-18 שעות. פעם הבאה אפשר לקחת חצי כוס מהיוגורט הקודם במקום חיידקים (לשמור בכלי מעוקר וסגור).

מצרכים להכנת הציזיקי


4 שיני שום כתושות
2 מלפפונים גדולים מגורדים בפומפיה בצד הגדול
חופן שמיר
חופן נענע
חופן עירית
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:


אני אישית ממליצה על עבודה ידנית אבל יש כאלה שיעדיפו להעביר הכל לבלנדר.
מגרדים את המלפפונים בפומפיה וכותשים את שיני השום.
קוצצים את העלים ומערבבים את הכל.
לבזוק מעל מעט שמן זית.
מגישים לצד לחם שום חם.



עוגת תות שמנת (סטייל עוגת גבינה) ללא גבינה


מנות: 8 פרוסות.
משך ההכנה: 20 דקות לא כולל הזמן קירור.

מצרכים:


לתחתית העוגה - חבילת פתי בר מפוררת (אפשר פחות מחבילה תלוי כמה עבה תהיה התחתית).
900 גרם שמנת סויה
כוס סוכר
מיכל קרם קוקוס (לא חלב)
שקית ג'לטין צמחי/אבקת ג'לי צמחית בטעם תות
2 כפות ריבת תות

לכתבות נוספות במנושא מתכוני בריאות:
וידאו: מתכון לשבועות - קיש כרישה וטופו
מתכוני בריאות עם שומר: סלט ומרק צמחוני
מתכוני בריאות – והפעם שעועית
פופאי המלח מגיע למטבח: מתכונים עם תרד
וידאו: קינוחים ממרציפן, תמר וטפיוקה

אופן ההכנה:


מחממים את השמנת על אש נמוכה למשך מספר דקות ומסננים את הנוזלים עד שהקרם מסמיך.
לשים בצד עד שמתקרר לגמרי ולהקציף
מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף למשך כמה דקות עד שמתקשה מעט.
פותחים את המיכל קרם הקוקוס ושופכים את הנוזלים שנאגרו החוצה, על מנת שנשאר עם הקרם קוקוס המוצק יותר. מערבבים יחד עם השמנת.
מוסיפים את הג'לטין/ אבקת ג'לי וריבה ומערבבים בתנועות קיפול ובזהירות.
שופכים את הקצפת על בסיס הפתי בר בתבנית עגולה (אני השתמשתי בתבנית חד פעמים שהקלה על ההוצאת עוגה החוצה).
מכניסים למקרר ל-24 שעות, ומקשטים בפירות יער, אני גם זיגגתי עם מעט מייפל.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר