אך האם באמת אנו צריכים משקפי שמש או שמדובר בפריט אופנתי בלבד?
הרכבת משקפי שמש לא פחות חשובה מבחינה בריאותית מאשר שימוש בקרם הגנה. וכמו ההגנה על העור, הרכבת משקפי שמש חשובה במיוחד מגיל צעיר. למרות שזה עניין לא פשוט לשכנע ילדים קטנים להרכיב משקפיים, ישנן כמה מחלות עיניים שמופיעות בזקנה בשכיחות גבוהה יותר אם החולה היה חשוף רבות לשמש בילדותו.
למידע נוסף בנושא עיניים ומשקפיים היכנסו לפורומים:
פורום אופטיקה, משקפיים, עדשות מגע
פורום הסרת משקפיים בלייזר
פורום ניתוחי עיניים, ניתוחי עפעפיים
פורום רפואת עיניים ילדים
פורום רפואת עיניים, מחלות עיניים, בעיות ראיה
סרטן העור בעפעפיים הוא סרטן העור הנפוץ ביותר בגוף. חשיפה לקרני אור האולטרה-סגול עלולה לגרום לגידולים שפירים וממאירים על פני השטח של גלגל העין, לקטרקט, לניוון של הרשתית ואף לעיוורון חלקי.
מהם התפקידים אותם ממלאים משקפי השמש?
מגנים את העיניים נגד אור חזק ולא נעים שמקשה על הראייה, כלומר סינוור.
מונעים את חדירה של אור מסוכן שלא ניתן לראות בעין כמו אור אולטרה-סגול,
וכמובן פריט אופנתי.
חשוב לקחת בחשבון את כל השיקולים האלו כאשר בוחרים משקפי שמש גם יפים וגם אפקטיביים.
חשוב לציין שלעיניים יש מיגון טבעי. כאשר האור חזק, האישונים מתכווצים, על מנת להגביל את כניסת האור לעיניים. בנוסף, גם אנחנו מתגוננים באופן אינסטקטיבי - אנו עוצמים את העיניים באופן חלקי, מרימים את היד למצח כדי להצל על עינינו, ובמקרה הצורך גם מסתובבים כדי להתרחק מהסנוור.
אולם, תגובות המופעלות במשך היום גורמות פעמים רבות לכאבי ראש ולטשטושים. ולכן נוח יותר להרכיב משקפי שמש המאפשרים פתיחה מלאה של העיניים, ראייה חדה יותר ותפקוד כללי טוב יותר.
ההחלטה על מידת הכהות של המשקפיים היא עניין סוביקטיבי, ותלוי ברגישות בעינייך ודרך החיים שלך.
לדוגמה אם אתם נחשפים לאור חזק כתוצאה מגלישה בשלג כדאי להשתמש במשקפיים בעלי עדשות כהות. או אם עיניכם רגישות במיוחד, מומלץ להרכיב משקפי שמש גם בחורף. כמובן שאפשר לבחור את הצבע של העדשות על פי הטעם. צבע אפור של עדשות נוטה לעוות צבעים פחות. צבע צהוב או חום אפקטיביים יותר בניטרול של סנוור אך מנגד, הכל נראה מעט צהבהב. סוגי העדשות, הכהות בחלק העליון אבל בהירות בחלק התחתון לעיתים נתפסות כפופולריות ואופנתיות (בהתאם לטרנד), אך חשוב לדעת כי הן מומלצות לקריאה או לנהיגה, כאשר רוצים להסתכל פעם מחוץ לשמשה ופעם לתוך המכונית.
קרני האולטרה סגול (UV)
אור אולטרה-סגול (UV) הוא אור שפוגע בראיה אבל העין האנושית אינה מסוגלת לראות אותו והוא לא גורם לסנוור. חשוב מאוד לוודא כי בתוך העדשה של משקפי השמש שאתם מתעתדים לקנות ישנו מסנן אור אולטרה סגול מובנה על מנת שיחסום את סוג האור הזה. המסנן קיים לעיתים קרובות גם במשקפיים ללא צבע.
מסנני אור אולטרה סגול נמצאים בעדשות רגילות, עדשות מגע ואף עדשות תוך עיניות לאחר ניתוח קטרקט, אבל עדיין מומלץ להרכיב משקפי שמש במצבים כאלה כדי לספק הגנה מרבית. כמו כן יש להיזהר כאשר ישנו כיסוי קל של עננים משום שעדיין עלול להיות 100% חדירה של קרני UV לעיניים. תוספות אחרות למשקפיים כמו פולארויד או מראות על העדשות מפחיתות סנוור אבל לא משפיעות על חדירה של UV.
לכן, כאמור, כאשר קונים משקפיים, חשוב לבדוק שישנו מסנן לקרינת UV. לעיתים כתוב על המוט של המשקפיים, על מדבקה או קיים אישור CE. מותגים הנמכרים בחנויות אופטיקה בדרך כלל עשויים בצורה איכותית ומכילים מסנן UV. ניתן גם לבדוק עם מכשיר טכני האם קיים מסנן.
לעומת זאת, עדשות העשויות באיכות גרועה, כמו עדשות פלסטיות כהות צבעוניות ללא מסנן עלולות לגרום יותר נזק מאשר להיות אי-הרכבת משקפי שמש בכלל. וזאת כתוצאה מכך שכאשר העדשות כהות, הן מצמצמות את האור שמגיע לעין, ולכן האישון מתרחב, דבר שמאפשר חדירה של יותר קרני UV המסוכנות כל כך לעיניים.
העיצוב של העדשות חשוב גם הוא, ולא רק מהיבט אופנתי. המסגרת צריכה להיות צמודה לפנים. בדיקות מראות שאפילו כאשר מרכיבים משקפיים איכותיות, כ-14% מהאור עדיין מגיע לעין מסביב למסגרת. אם מרחיקים את המסגרת 6 ס"מ מהפנים, חדירת הUV מגיעה ל45%.
כתבות נוספות בנושא עיניים ומשקפיים:
עידן חדש בניתוחי קטרקט ופרסביופיה
בריאות העין: על בעיות עיניים נפוצות
תאי גזע עובריים הושתלו בעיני עיוורות
כיצד לבחור רופא עיניים?
גלאוקומה: הקשר לגיל, מין וסביבת מגורים
לכן חשוב להרכיב משקפי שמש בעלי עדשות גדולות שעוטפות גם את הצדדים. ישנן לא מעט מסגרות מותגים עם מוטים דקים או עדשות קטנות שאינן מומלצות. ולילדים שמסרבים להרכיב משקפיים, לחבוש כובע לפחות שייתן הגנה מלמעלה על העיניים.
בפעם הבאה שקונים זוג משקפי שמש חדשים, רצוי לשקול את הסוגיות שלעיל, על מנת לשמור על בריאות עינייך וגם להיראות טוב, בו זמנית.
*הכותב הוא מנתח עיניים מוסמך. לפרטים: 03-5463450, info@drfink.co.il.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר