למידע נוסף בנושא ויטמין D היכנסו לפורומים:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום השמנת יתר - התמודדות
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית
מהלך המחקר
החוקרים מדדו את רמת הויטמין D ואת הצורה ההורמונלית הפעילה שלו, בקרב כ-1,800 מטופלים שהגיעו למרפאה לטיפול בהשמנה בנורבגיה. רוב האנשים סבלו מהשמנת יתר ו-11% מהם סבלו מהשמנה חולנית עם BMI 40 ומעלה. ככל שמשקלם של הנבדקים היה גבוה יתר, כך רמת הויטמין D בגופם הייתה נמוכה יותר.
ד"ר זויה לגונובה, אחת החוקרות במרכז הרפואי Rikshospitalet-Radiumhospitalet באוסלו, מסבירה כי הגיוני שהשמנת יתר קשורה לרמות נמוכות של ויטמין D, כי זהו ויטמין המתמוסס בשומן. "הרבה מהויטמין D המופק בעור או מגיע מהתזונה מתפזר ברקמות שומן", היא אומרת, "אנשים שמנים אולי מקבלים ויטמין D בכמויות זהות לאנשים שאינם שמנים - מהשמש, ממזון או מתוספים, אולם רמות הויטמין בדמם נוטות להיות נמוכות יותר".
לדברי החוקרים, אנשים עם עודף משקל יזדקקו לתוספת ויטמין D לתזונה שלהם או לחשיפה רבה יותר לשמש מאשר אנשים רזים. "יתכן שאנשים שמנים יזדקקו ליותר ויטמין D כדי להגיע לאותן רמות בדם הקיימות אצל אדם במשקל רגיל", אומרת לגונובה.
דעה נוספת
כמו הסידן, גם ויטמין D ידוע כחשוב לבריאות העצם. עם זאת, בשנים האחרונות מחקרים הראו שהויטמין ממלא תפקיד במגוון מחלות, בהן מחלות לב, סוכרת וסוגים מסוימים של סרטן. אולי אין זה מקרה שהשמנת יתר היא אחד מגורמי הסיכון הידועים לרבות מהמחלות האלו. החוקרים טוענים כי יתכן שבדיקת רמת הויטמין בצורה ההורמונלית הפעילה שלו יכולה להוות מדד טוב יותר לכמויות ויטמין D אצל שמנים.
לעומת זאת,ד"ר קליפורד ג. רוזן מה- Maine Medical Center Research Institute טוען שקשה ויקר יותר למדוד את הצורה ההורמונלית הפעילה של הויטמין, וכי זהו איננו מדד מספיק טוב לאבחן את מצב הויטמין D בגוף. עוד הוא מוסיף, כי בעוד אנשים עם עודף משקל אמנם נוטים להיות בעלי רמות נמוכות יותר של ויטמין D, הרלוונטיות הקלינית של עובדה זו אינה ברורה.
מחקר שבדק את השפעת המחסור בוויטמין D על המשקל והגובה של בנות בגילאי 16-22 מצא כי בנות שסבלו ממחסור בוויטמין D היו נמוכות יותר ומשקל גופן היה גבוה יותר מבנות גילן שלא סבלו ממחסור בוויטמין. ההסבר לתופעה הוא שוויטמין D מפחית את הפרשת ההורמון לפטין, הורמון שמיוצר על ידי תאי השומן ומעורב בבקרת משקל הגוף. משקל גבוה ורקמת שומן עבה לוכדת את הוויטמין בצורה הלא פעילה שלו ומונעת ייצור פעיל שלו. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
המינון הנכון של ויטמין D
עדיין לא ברור אם נטילת כמויות גדולות של ויטמין D בצורת תוסף מועילה או אפילו בטוחה, ללא קשר למשקל הגוף של האדם, אומר רוזן. רוזן, שחוקר את מחלת האוסטיאופורוזיס, ישב בפאנל מומחים שבדקו את מחקר הויטמין D והגיעו למסקנה, שרוב האנשים מקבלים מספיק ויטמין גם ללא נטילת תוספים.
הפאנל, שכונס על ידי הקבוצה המייעצת העצמאית לנושא מדיניות הבריאות של המכון לרפואה, פירסם את ממצאיו לאחרונה. הועדה מצאה שהראיות לפיהן יש לתוספי ויטמין D תפקיד במניעת מחלות שאינן קשורות לעצם אינן חד-משמעיות. עוד הוועדה הזהירה כי צריכת ויטמין D בכמויות של למעלה מ-4,000 יחידות בינ"ל ליום מגבירה את הסיכון לגרום לגוף נזק.
ד"ר סו שאפסס, מרצה למדעי התזונה באוניברסיטת Rutgers שהשתתפה בפאנל, טענה כי הממצא לפיו לויטמין D תפקיד מגן מפני מחלות הקשורות לעצם משכנע, אולם רחוק מלהיות חד-משמעי. "אנו יודעים כי מחסור בויטמין D איננו דבר טוב, אבל רוב האנשים אינם סובלים ממחסור כזה", היא אומרת, "וישנן יותר מדי שאלות בלתי פתורות מכדי שנוכל להמליץ לאנשים ליטול מינונים גבוהים של ויטמין D בצורת תוסף".
לכתבות נוספות בנושא ויטמין D:
ויטמין D מפחית הסיכון לפתח ניוון מקולרי
האם תוספי ויטמינים בריאים לנו?
ויטמין D מקטין את הסיכוי למחלת פרקינסון
מחקר: ויטמינים לא מגנים מפני מחלות
האם ויטמינים ונוגדי חמצון מועילים לעור?
רוב האנשים, מגיל שנה ועד גיל 70, צריכים לצרוך יותר מ-600 יחידות בינלאומיות של ויטמין D ביום כדי לשמור על בריאותם. אנשים בשנות השבעים לחייהם ומבוגרים יותר זקוקים ל-800 יחידות בינלאומיות, אולם קשה לצרוך אפילו 600 יחידות בינלאומיות של ויטמין D מהמזון בלבד.
המכון הלאומי לרפואה ?(IOM)? באקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב המליץ בעבר לצרוך תוסף יומי של ויטמין D המכיל 200 יחידות בינלאומיות ?(IU)? של ויטמין D עד גיל ?400 ,50? יחידות מגיל 51 עד גיל ?,70? ו־ 600 יחידות מגיל 71 ומעלה.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר