למידע נוסף בנושא נטורופתיה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום נטורופתיה
פורום צמחי מרפא
פורום רפואה משלימה ילדים
פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
תזונה בריאה ומאוזנת לחורף
רבים מאיתנו מסתכלים על האוכל באופן פשוט ושטחי. אנו לא מקדישים מחשבה יתרה למהות המזון, מרכיביו והשפעתו על תאי הגוף, אך קיימת חוכמה אדירה סביב הנושא. תורה שלמה על חומרים ומרכיבים המצויים במזון ומשפיעים על בריאותנו. מחקרים רבים מגלים רכיבים במזון המשפיעים על מניעה וריפוי מחלות, ומסייעים לגוף בדרכים רבות. זרמים רבים בוחנים את נושא התזונה באופנים והשקפות עולם שונות. יש המון שיטות תזונה: תזונה טבעונית, תזונה מקרוביוטית, תזונה הוליסטית, תזונה צמחונית, תזונה על פי התורה הסינית המתייחסת גם לאנרגטיקה של המזונות, תזונה איורוודית, תזונה קונבנציונאלית, תזונה נטורופתית ועוד.
כל השיטות הללו, בלי יוצא מן הכלל, טוענות שיש להימנע ממזון מטוגן ושומני, להפחית צריכת סוכרים פשוטים ומלח ולהגדיל צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות מורכבות. שינוי פשוט זה בלבד מביאה אנשים לחיים בריאים ולמערכת חיסון יעילה וחזקה. אחד הקווים המנחים והמשותפים לרוב השיטות הללו, שאינו קיים בתזונה הקונבנציונאלית הוא שתזונה בריאה צריכה לכלול הרבה מן הטבע ופחות (אם בכלל) מהחי. כלומר, יותר דגנים, קטניות, אגוזים, זרעים, פירות וירקות והרבה פחות בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב. אנחנו זה מה שאנחנו אוכלים במידה רבה. התזונה משפיעה רבות על הנטייה שלנו לחלות או להרגיש חולשה ועייפות. המזון שאנו צורכים בסופו של דבר, מתפרק בגוף למרכיבים המהווים חלק מתאיו וקובעים באופן משמעותי את מצבנו הפיזי, הנפשי והמנטאלי.
בזמן מחלה כל מה שאנו מכניסים לפה קובע במידה רבה את הדרך להחלמה. בשלב האקוטי, אצל רובנו ובייחוד בקרב תינוקות, הנטייה היא לסרב לאכול. הסיבה לכך היא הצורך של הגוף לנתב את האנרגיות לפעילות מערכת החיסון, הנדרשת לעבוד באופן אינטנסיבי ועוצמתי. לכן, בשלב הראשון, הניחו למזון המוצק, אך אל תזניחו שתייה. הכנסת נוזלים חשובה בין אם זה מים או מרק ירקות, מיצים סחוטים וטריים, מיצי ירקות ועוד.
מה מומלץ לחיזוק מערכת החיסון והגוף בתקופת החורף?
עלים ירוקים, במיוחד אלו המכילים סיבים וכלורופיל. ניתן לסחוט מיץ ירוק מעלים אלו במסחטת מיצים ביתית ולשתות פעמיים ביום יחד עם לימון טרי סחוט (את הלימון ניתן לשתות ביחד עם המיץ או מים חמימים/פושרים).
ירקות שורש כתומים המכילים הרבה ויטמין A - חשוב ביותר למניעת שפעות.
הרבה שום - מחקרים רבים מדווחים על השום כמחזק חיסוני ובעל תכונות חיטוי נהדרות.
בצל - בדומה לשום, לבצל סגולות נהדרות של חיטוי, השפעה חיובית על מערכת החיסון ושיפור עמידות הגוף מפני וירוסים ומזהמים.
תפוחים - יש משפט באנגלית שאומר: "An apple a day keeps the doctor away". תפוח מכיל, בין היתר, ויטמין C שחשוב למניעת התקררויות ושפעות בעונת החורף. כמו כן תפוחים חשובים לטיהור רעלים מהגוף ומסייעים להפרשת פסולת מהגוף דרך הצואה. רצוי להקפיד על תפוח אחד ביום לפחות.
לימון מכיל ויטמין C ומומלץ לשתות אותו בבוקר עם מים על בסיס קבוע.
שתיית מים מרובה היא החשובה מכל. 70% מגופינו מכיל מים, ללא מים אין חיים ובטח שלא בריאות. יודגש כי לא מומלץ לשתות מים קרים אלא מים בטמפרטורת החדר או אפילו מעט חמימים.
תבלינים מומלצים לשימוש בתזונה הם הכורכום, הקינמון והג'ינג'ר המחממים בחורף את הגוף מבפנים ומצויינים בזמן התקררות, צינון ושפעת.
טיפול נטורופתי למחלות חורף שכיחות - המדריך
דלקת עיניים - דלקת עיניים התחלתית שאינה חמורה ניתנת לטיפול על ידי ניקוי העיניים בעזרת חליטת קמומיל מרוכזת וצמר גפן, יש העושים שימוש גם בתה רגיל. מומלץ שהתה/חליטה יהיו חמימים. לפני שמנגבים את העין יש לסחוט מעט את צמר הגפן עם הקמומיל, על מנת לטפטף כמה טיפות חליטת קמומיל לתוך העין, כדי לשטוף את הדלקת ואז לנקות את העין כלפי חוץ. חשוב מאוד לא להשתמש באותה פיסת צמר גפן לעין השנייה או לטבילה חוזרת (למניעת הדבקה). ניתן גם להניח את התיון עצמו על העיניים. אם יש לכם אפשרות לקבל מעט חלב אם ממישהי שמניקה זה יהיה מצויין להניח על העיניים צמר גפן ספוג בחלב אם.
דלקת אוזניים - למרות שיש דלקות אוזניים על רקע ויראלי, רובן הן על רקע חיידקי. הנטורופתיה סוברת שאלרגיה למזון היא אחד הגורמים העיקריים לדלקות אוזניים חוזרות (בייחוד אצל תינוקות, כי ידוע שמערכת העיכול שלהם לא מספיק מפותחת ושלמה). ניתן לאתר את הגורמים התזונתיים שעשויים לפגוע במערכת ההגנה והחיסון, ולנטרל אותם מהתפריט מיידית. מעבר לכך מומלץ לעשות שימוש בתרופות הסבתא הבאות:
1. לקחת מעט שמן זית ולחמם אותו יחד עם צמח הרוטה על הגז. לאחר שהשמן זית מתקרר מעט מטפטפים 1-2 טיפות בכל אוזן. ישנה אפשרות לשים מעט לימון סחוט ושום.
2. לחמם שמן זית עם שום טרי ולטפטף לאוזן.
3. להצמיד לאוזן בקבוק מים חמים או כרית חימום, יש סבתות שמחממות תפוח אדמה ומכניסות אותו לגרב עבה ומצמידות לאוזן.
הערה: לא מטפטפים לתוך האוזן שום דבר אם יש חשד לקרע בעור התוף!
דלקת גרון - אם הילד סובל מדלקות גרון חוזרות סביר להניח שקיימת אצלו חולשה חיסונית והגוף לא מצליח להתמודד עם הגורמים "המתקיפים" בין אם הם ויראליים או חיידקיים. ההמלצה היא קודם לחכות לתוצאות משטח גרון על מנת להימנע מנטילת אנטיביוטיקה במצבים ויראליים, מאחר ואנטיביוטיקה לא תעזור לדלקת על רקע ויראלי. בנוסף, אנטיביוטיקה יכולה לגרום לנזק אם לוקחים אותה כשלא באמת צריך.
במצבים ויראליים ניתן לקצר את חומרת ומשך הדלקת. להלן המלצות:
1. גרגור תה קמומיל מרוכז או פשוט לשתות קמומיל כמה שאפשר. כשמדובר בתינוק ניתן לערבב את פורמולות תחליפי החלב בתוך תה קמומיל במקום במים.
2. אפשר לחטא את הגרון ולהקל מאוד על ידי מציצת לימון, או שתיית מים עם לימון טרי ודבש (דבש החל מגיל שנתיים).
3. לגרגר מי מלח. לתינוקות קטנים ומנוזלים אפשר להשתמש בתרסיס מי מלח לאף (זה מגיע גם לגרון).
לנזלת והתקררות: מיצוי יעיל במיוחד הוא מיצוי המכיל אכינצאה, אסטרגלוס, אוניה דה גאטו, סמבוק שחור (סמבוקוס) וקלנדולה. צמחים אלו נהדרים לחיזוק מערכת החיסון והתגברות על צינון והתקררות וטובים לשימוש בכל גיל. ניתן כמובן להדליק בלילה מכשיר אדים קרים ולהוסיף טיפת שמן אקליפטוס לימוני. מים עם לימון ודבש תמיד יועילו במצבים אלו, אך גם סירופ הבצל המפורסם, שמכינים בבית מבצל חי המושרה מספר שעות בתוך דבש. כדאי לשתות כפית מהנוזל שמתקבל כמה פעמים ביום. כאמור, חליטת קינמון, קמומיל וזנגביל יעודדו את הגוף להרגיש טוב יותר במהרה ויסייעו לחמם אותו בחורף.
שלשול - מי אורז יחד עם אבקת חרובים בתוספת קינמון יעשו עבודה פנטסטית. אם השלשול נגרם ממקור חיידקי לא נרצה לעצור אותו, ונרצה לאפשר לגוף להמשיך להפעיל את מנגנוני ההגנה שלו על מנת להיפתר ממחולל המחלה. כן חשוב בימים אלו לעזור לגוף להחזיר את הנוזלים והמלחים להם הוא זקוק על ידי שתיה ואכילת מרקי ירקות או מרק צח.
<@ --- IMG_2 --- @>
עצירות - הכניסו לתפריט סיבים מסיסים במים, כגון דייסת שיבולת שועל, הרבו בשתיית מים, השתמשו בזרעי פשתן שלמים, עשו עיסוי בטן יעיל, השתמשו בפרוביוטיקה, אכלו בשעות קבועות ארוחות קטנות לאורך כל היום, הכינו מיץ ירקות יחד עם סלק, הקפידו על מזון מלא והימנעו ממזון שאינו מתאים לכם ולסוג הדם שלכם.
שיעול - יש מצבים בהם שיעול נגרם כתוצאה מליחה שמגרה את הגרון. שום ידוע כמזון מכייח שעוזר להוציא את הליחה החוצה וישנם צמחי מרפא שיסייעו למצבים אלו. אם השיעול יבש ו"נבחני" ניתן להשתמש בצמחים שירככו את האזור. יקל מאוד להכין תה מעלי רוזמרין ונענע ולשתות עם סילאן ולימון טרי 4-5 פעמים ביום. שימו לב, אם השיעול לא מפסיק צריך לשקול גורם אלרגי ברקע ואז הטיפול שונה בתכלית. חשוב לאבחן זאת בזמן ולהתייחס בהתאם. בכל מקרה, העדיפו בזמן השיעול להפחית באכילת מוצרי חלב.
10 חוקי ברזל לשמירה על הגוף בחורף
1. שתיית מים, והרבה! בחורף (ורצוי מאוד גם בקיץ). לא מומלץ לשתות מים קרים, אלא מים בטמפרטורת החדר או אפילו מעט חמימים.
2. פעילות גופנית - קריטית! לרוב, אנשים פעילים הם אנשים שלא חולים בקלות. התחילו להניע את הגוף, להזרים דם לכל חלקיו, לשפר את סירקולציה של הדם. פעילות גופנית גורמת להפרשת חומרים בגוף הגורמים לתחושת רוממות נפלאה. לא צריך לפצוח בקריירת ריצה - מצאו את הפעילות הטובה והמתאימה לכם, לכו לרקוד, למשל. העיקר להזיז, להזיע ולהניע את הגוף.
3. שעות שינה מספקות ורציפות, הרבה מנוחה.
4. הקפידו לאוורר את הבית - בייחוד בחורף, או לשבת לפחות כמה דקות ביום באוויר הצח. הימנעו ממעבר מהיר וחד מטמפרטורות קרות לחמות - וההפך.
5. ליטול צמחי מרפא.
למאמרים נוספים בנושא נטורופתיה:
נטורופתיה יכולה לעזור לחולי פסוריאזיס?
סוכרת, נטורופתיה בעד שינוי
אנמיה? נטורופתיה יכולה לעזור
נטורופתיה מסייעת לשמור על הבריאות
נטורופתיה תעביר אותך את גיל המעבר בקלות
6. איזון רגשי - לטפל במצבי דחק, בדאגות ובלחצים אחרת הם יגבו מחיר כבד מהגוף ויחלישו אותו, בין היתר גם חיסונית.
7. להתחיל את הבוקר עם מים חמים וחצי לימון סחוט.
8. ליטול פרוביוטיקה.
9. להקפיד מאוד על ירקות, עלים ירוקים ועלי שום (הרבה שום!).
10. איכלו תפוח אחד ביום לפחות!
* הכותבת היא בעלת מרכז לרפואה משלימה, טל': 09-7677621.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר