הפרדת נשים-גברים משפרת הישגים לימודיים?

הפרדה בין נשים וגברים בכיתות לימוד יכולה לשפר הישגים לימודיים, מאחר שהאנרגיות והריכוז של הלומדים מופנים רק לקליטת חומר הלימודים ולשיפור הישגים לימודיים ולא להרשמת בני המין השני, הימנעות ממבטים שעלולים להיתפס כמטרידים ועוד. מאמר דעה.
מאת שי כהן.
| 20/11/2010 |
צפיות: 9,231
לאחרונה עלה נושא ההפרדה בין גברים ונשים בלימודים לכותרות בעקבות מודעת פרסום מטעם משרד החינוך שהציעה מלגות למוסדות אקדמיים חרדים המקפידים על הפרדה בין המינים. לימודים נפרדים של גברים ונשים נתפסים בחוגים מסוימים כמיושנים או אף כפגיעה בזכויות הפרט ללמוד בכל מוסד שיחפוץ, אולם מחקרים שנערכו בארץ ובעולם העלו שלימוד בנפרד משפר הישגים לימודיים של שני המינים.

לימודים מעורבים גורמים להסחות דעת רבות של נערים ונערות בבית הספר וגם של גברים ונשים בוגרים ועלולים לפגוע בהישגים לימודיים. תשומת הלב, האנרגיות והריכוז שאמורים להיות מרוכזים בקליטת חומר הלימודים מופנים להרשמת בני המין השני, הימנעות ממבטים שעלולים להיתפס במטרידים ודברים לא ענייניים אחרים.

למידע נוסף בנושא למידה למבחנים, הפרעות קשב וריכוז ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום הפרעות קשב וריכוז
פורום הפרעות קשב וריכוז, רפואה משלימה
פורום לימודי רפואה
פורום ליקויי למידה, טיפול בליקויי למידה
פורום פסיכולוגיה

כמו כן, קיימים הבדלים ביכולות ובכישורים המולדים של גברים ונשים. בעידן "התקינות הפוליטית" שבו אנו חיים מאוד אופנתי לטשטש את ההבדלים בין המינים – ופעמים רבות גם בצדק. אולם בכל הקשור ללימודים, קיימים מסיחים ברורים ופערים מסוימים העלולים לגרום חוסר הצלחה בקרב התלמידים – בנים ובנות כאחד, כאשר בלימוד הנפרד ניתן "לרוץ קדימה" בתחומים החזקים ולתת דגש מיוחד לתחומים החלשים יותר, בהתאם להרכב הכיתה.

ההבדלים בצורת החשיבה בין גברים ונשים הם מורכבים, אבל ממחקרים שבוצעו בארץ ובעולם, בין היתר על ידי משרד החינוך של מדינת ישראל, עולה כי נשים מצטיינות במקצועות המילוליים יותר מגברים ואילו הגברים מצטיינים במקצועות כמו מתמטיקה, גיאומטריה ותפישת המרחב יותר מנשים. לימוד משותף מתבסס פעמים רבות על המכנה המשותף הנמוך יותר, מעכב לחינם את מי שקלטו את החומר ולא נותן די הצורך למי שזקוקים לתרגול נוסף ובכך פוגע בהישגים לימודיים.

למרות שההבדלים שציינתי ידועים לאנשי חינוך רבים, הלימודים הנפרדים לא נפוצים מחוץ למגזר הדתי ויש לכך לטעמי מספר סיבות:

כסף


למוסדות ולחברות שמעבירות את תוכניות הלימודים יש עניין בקיום קורסים משותפים בשל היעילות הארגונית והחיסכון הכספי שיש בכך. כיתות מעורבות מאפשרות לרכז ביתר קלות את מספר התלמידים המינימלי ולהגדיל את מספר התלמידים בכל כיתה.

עניין


גם התלמידים מעוניינים לעיתים בלימודים מעורבים מאחר והם אינם מודעים לפגיעה שיכולה להיות בכך בהישגיהם והם רואים בלימודים אפשרות למפגשים חברתיים והכרות עם בני המין השני.

לכתבות נוספות בנושא למידה למבחנים ועוד:
להתחיל כיתה א' ללא תחושת מתח
גיל ההתבגרות - שיעורי בית להורים
הפרעות קשב וריכוז בגיל ההתבגרות
ביטוח תלמידים, לא רק בביה"ס
להתמודד עם המתבגרים (ולהישאר בחיים)

ועוד נקודה למחשבה לשר החינוך, גדעון סער ולמתווי מדיניות החינוך במדינה. כשהתוצאות גבוהות יותר – המדינה כולה מרוויחה עוד סטודנטים בפקולטות היוקרתיות והנחשבות כקשות בתנאי קבלתן. אז אולי במקום לתת מלגות לימוד רק לחרדים ולעודד רק אותם ללמוד בנפרד, תעודדו את כלל האוכלוסייה- הרי אתם יודעים מעל לכל ספק שכך כולנו נשיג תוצאות טובות יותר!

חשוב שנפריד בין עיקר וטפל! התלמידים במוסדות האקדמיים ובקורסי ההכנה הם לרוב בגיל שבו הסקרנות כלפי בני המין השני גדולה וחלקם נמצאים בשלב שבו הם שוקלים ובוחנים בני זוג עימם ירצו לחלוק את חייהם. דבר זה מובן וטבעי, אך ככל שנשמור זאת לשעות הפנאי ומחוץ למערכת הלימודים כך ירבו התוצאות וההישגים הלימודיים, שבשבילם אנחנו באים ללמוד.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר