איך לעודד תינוקות לנוע ולהתפתח?

לעיתים קרובות הורים לתינוקות מתלוננים שהתינוקות שלהם בקושי זזים, אדישים, עצלנים וכו'. חשוב לדעת כי לכל התינוקות ישנה המוטיבציה הטבעית לנוע ולהתפתח, ואם הם לא עושים זאת, זה בגלל קושי פיזי או חוסר בגירויים שמעודדים תינוקות לזוז.
מאת אפרת פינקלר
| 25/10/2010 |
צפיות: 11,419
המוח של תינוקות ושל מבוגרים מושפע כל העת ממידע שהוא קולט מסביבתו: מראות, קולות, ריחות ותחושות, והתפתחותו תלויה במידע אותו הוא קולט ואליו הוא מגיב. המוח בנוי ממיליארדי תאי עצב, ופועל באמצעות מסרים חשמליים בניהם. פעולתו של המוח תלויה בארגון יעיל של הקשרים שבין תאים אלה. כל גירוי וכל התנסות יוצרים פעילות חשמלית בין-תאית במוח ותורמים להתפתחותו.

המוח אחראי גם על תנועתיות. תנועתיות היא דחף מולד. באמצעותה חווה התינוק הנאות חושיות ותפקודיות, מגלה את העולם. תנועה, גוף, תפיסה ורגשות, זוהי מערכת העצמי, שהיא מערכת אינטראקטיבית אחת. התנועה מאפשרת לתינוק להביע רצונות או לסרב, עוד בטרם למד לדבר.

למידע נוסף בנושא התפתחות תינוקות, הריון ולידה, היכנסו לפורומים:
פורום התפתחות תינוקות
פורום תזונת תינוקות
פורום עגלות תינוקות, מוצרי תינוקות
פורום תאומים ושלישיות
פורום פגים

את כל זאת כתבתי בעקבות שאלה שנשאלתי: עד כמה זקוקים תינוקות לתיווך שלנו ע"מ להתפתח, ואיך תושפע התפתחותו של תינוק שלא "יפעילו" אותו? ועוד נשאלתי: בני זוחל במרץ, מטפס ונעמד, מתיישב, אך קשה מאוד להפעיל אותו אם אין זה רצונו. האם נובע הדבר מפחד/הגנה/סתם חוסר רצון לשתף פעולה?

התשובה המשולבת היא שתינוקות זקוקים לגירויים והתנסויות, הן להתפתחות מוחם והן להתפתחותם המוטורית. את הגירויים האלה תינוקות מקבלים מסביבתם שהמרכיב העיקרי בה הוא אתם, ההורים. התנועה גם היא אמצעי להשגת גירויים אך גם התנסות בעצמה. ולכן לא יתכן מצב של "סתם חוסר רצון לשתף פעולה" או תינוק עצלן או אדיש, כי לכל תינוק ישנה המוטיבציה הטבעית לנוע ולהתפתח.

לכן, כאשר תינוק אינו מרים את הראש או אינו מתהפך וכו', יש לבדוק מדוע: האם קיים קושי פיזי או שמא חוסר בגירויים שיעודדו אותו לנוע, או אולי שניהם. זוהי אחריותם של ההורים וזו מטרתו של הליווי ההתפתחותי.

כיצד אנו יכולים לעזור לתינוק לממש את המוטיבציה שלו לנוע ולהתפתח?



גירויים ועוד גירויים, אך לא להפריז בהם. לדוגמא: כדי לעודד תינוק לשכב על הבטן, גירויי טוב יכול להיות אמא או אבא שפשוט שוכבים לידו טופחים לו מעט על הגב, מדברים איתו ושרים לו.

דברו עם התינוק ושירו לו, אל תסתפקו בטלוויזיה או בדיסק. התינוק צריך לראות את תנועות השפתיים שלכם ואת הבעות הפנים שלכם, זה יעזור להתפתחות השפה והדיבור.

למאמרים נוספים בנושא התפתחות תינוקות ועוד:
שלבי התפתחות תינוקות: עד גיל 15 חודשים
התפתחות תינוקות: כך תעודדו התהפכות
מדוע זחילה כ"כ חשובה להתפתחות תינוקות?
התפתחות תינוקות: על חשיבות ההתהפכות
התפתחות תינוקות: שלב אחר שלב

גרמו לתינוק לבצע פעולות בעצמו. כדי לעודד אותו להושיט יד לצעצוע הניחו את הצעצוע במרחק סביר כך שיוכל להגיע אליו. כך ילמד שאם הוא רוצה להגיע לצעצוע עליו להושיט את ידו.

לעומת זאת הימנעו מלעשות את הדברים עבור התינוק: תינוק ששוכב והמטפלים מגישים לו את הצעצועים, ילמד מהר מאד שקל יותר לצרוח מאשר להושיט את היד.

עודדו אותו לתנועה. הרבו, ככל האפשר, להיות איתו בסביבה בה הוא יכול לנוע; פחות טרמפולינות, סלקלים ועגלות ויותר מזרוני פעילות, דשא ורצפה.

בהצלחה!

* הכותבת היא מלווה התפתחותית, טל': 050-7869334.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    רופא מוהל מוסמך מטעם הרבנות הראשית לישראל וגם נוירוכירורג בכיר. בוגר בית הספר לרפואה של אוני` ת"א והתמחות בנוירוכירורגיה בבית החולים בלינסון. כיום רופא בכיר בבית החולים בלינסון והרצליה מדיקל סנטר. בעל... קרא עוד