אי-היכולת להרגיש מהווה את הבסיס למרבית התחלואים והסבל האנושי. זה לא הכאב, אלא הפחד מהכאב. הרגש זו האנרגיה המניעה את גופנו לשינוי וכדי שנוכל ליצור שינוי בחיים אנו צריכים להרגיש! כאב זו האנרגיה המניעה את גופנו להחלים וכדי שנוכל להחלים אנו צריכים להרגיש! זו אינה חלילה גישה מזוכיסטית כלל וכלל, כשאנו מרגישים אנו מאפשרים את זרימה ותנועת החיים. כשיקירנו חשים בכאב אנו יכולים לגלות אמפטיה, חמלה, ולתמוך בהם בתהליך, אך איננו יכולים לחוש עבורם את הכאב, זו סימפטיה (=סימפטום). כאב ומחלה אינם טעויות, אלא חלק ממנגנוני ההחלמה. ככול שנלמד להרגיש נאפשר את שחרור המטען האצור ועצור בגופנו.
למידע נוסף בנושא כאב ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום כאב
פורום נוירולוגיה, שבץ מוחי, אירוע מוחי
פורום תרופות ייעוץ תרופתי
פורום סרטן (אונקולוגיה)
פורום סרטן השד
כבר בינקותנו כשחשנו ברע מיד אימא המודאגת נזעקה לעזרתנו וחשנו את דאגתה. בהמשך אם חלינו אז גם בודדו אותנו ואסור היה לנו לצאת מהבית. כילדים אנו גם למדים כיצד להגיב למצבים רגשיים, כמו גם מחלות, בכך שאנו מחקים את תגובות ההורים שלנו למצבים דומים. אם למדנו שכאב זה משהו רע ושיש צורך להשמידו או לסממו, כך ננהג. ואין כאן חלילה מקום להאשמה או להלקאה עצמית, פשוט זה מה שלמדנו וכך זה עובר מדור לדור מתרבות לתרבות. בתפישה הרפואית העכשווית על שלל הדיסציפלינות הקונבנציונליות והאלטרנטיביות זה נדיר לשמוע "תקשיב לכאב", "תהיה עם הכאב".
כאב ואי-נוחות הינם בסך הכול מילים המתארות מצב אנרגטי, לא נעים, לא נוח, בגופנו, אם ברמה הפיזית, הרגשית או המנטאלית. התנגדות שלנו לכאב והפחד שלנו מהכאב מגבירים את המתח והכאב בגופנו ומעצימים את הסבל. בהמשך אנו מנסים להבין מה קרה, אם בעזרת בדיקות, צילומים ובאבחנות ובכך, במקום לחוש את הכאב אנו הופכים אותו לקונצפט מחשבתי. גם הגישה כמו בדמיון מודרך: "נסו לדמיין את הכאב כציפור ודמיינו כיצד הוא מתעופף לו אל מחוץ לגופנו" גורעות מיכולתנו לחוש את הכאב באופן ישיר ובלתי אמצעי.
להרגיש כאב זה כמו לשחרר את צינור המים החסום. כשאנו מקיאים זו אכן תחושה לא נעימה אך בכך גופנו פולט את מה שלא בריא לא ואנו חשים הקלה. תארו לעצמכם מה היה מתרחש בגופנו אילולא לא היינו חשים את מחושי הבטן? ויתרה מכך, לא ממסוגלים להקיאו? בכך שאנו מרגישים אנו מביאים את תשומת לבנו אל הגוף, כשאנו בורחים מכאב אנו בורחים לכיוון ההפוך, אל מחוץ לגוף. היכולת לבטא בכי וצחוק פורקת את המטען הרגשי.
להרגיש זה כמו לעמוד על נדנדה. כשאנו מאבדים את שיווי המשקל וחשים זאת, מיידית גופנו מבצע את התמרונים הנדרשים ומאזן את הגוף. אך אם איננו מרגישים שאנו לא בשיווי משקל, אנו נופלים ומתעוררים כשהרצפה בפנינו. וזה בדיוק מה שקורה לנו בחיים, אנו מתנהלים מבלי לחוש שגופנו אינו במצב מאוזן. כול שנדרש הוא להרגיש שאנו לא מאוזנים ומיידית גופנו מבצע את התיקון, את ההחלמה. מחקרים מראים שאנשים החשים ומודעים לגופם כמעט ואינם נוטים לחלות ולסבול מכאב.
למאמרים נוספים בנושא כאב:
כאב גרון, טיפול ביתי ורפואי
פתרון ארוך טווח נגד כאבי ראש
הכאב כאמצעי להשגת תשומת לב
כאבי ברכיים: תרגילי ירכיים עוזרים?
כאבי גב בקרב רוכבי אופניים
תרגיל
הנה תרגיל שמטרתו להגביר את יכולתנו להיות מודעים לגופנו ולהזרים את תחושת הכאב: שבו במקום שקט ונוח, תשאפו ותנשמו דרך האף. חשוב מאוד לא לעצור את הנשימה בין ההכנסה להוצאת האוויר ולשמור על רצף הנשימה. עתה, הביאו את המיקוד אל הכאב, או כול תחושה, רגשית או מנטאלית מבלי לשופטה, ואל תסיטו את תשומת לבכם ממנה. תרגלו זאת עד שתחושו שהכאב מתחיל לנוע למקום אחר או מתעצם או אולי גם עולה תחושה אחרת. זה סימן שאתם מתחברים אל הגוף הרגשי ושאנרגיית הכאב מתחילה לזרום. אל תכנסו לתרגיל זה מתוך מטרה להעלים את הכאב, כמו קרב שעליכם לנצח, אלא נסו לחוש חמלה כלפיו, כמו אל ילד קטן.
אף אחד לא יכול לחוש עבורנו. אף אחד גם לא יכול לקחת לנו את הכאב וכשזה קורה אנו קוראים לזה "כישוף" וחיים באשליה. כמורה ומאמן לבריאות מטרתי היא לתמוך ולהקנות למטופלים כלים שיאפשרו לחוות וללמוד לאזן ולנווט עצמם בתהליך ההחלמה. לקחת את הכאב, שלפעמים במצבי חירום יכול אולי לתת פתרון נקודתי, כמוהו כמו לתת דג לעני במקום לתת לו חכה ומקל דיג. ללא היכולת להרגיש לא תתכן החלמה.
* טל' לייעוץ ואבחון אצל ד"ר שגיב – זיכרון יעקב: 04-6291344. ת"א: 03-7440082
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
.jpg)
.jpg)
.jpg)




.jpg)


.jpg)
