אקנה מתאפיינת גם בבעיה בחילוף חומרים של האבץ. חוסר באבץ אצל הסובלים מבעיית אקנה יגרום לפעילות גדולה יותר של האנזים אלפא-רדוקטאז שיביא לעלייה ב- DHT ולסבירות גדולה יותר להופעת אקנה. בדרך כלל, תהליך זה קורה בגיל ההתבגרות.
למידע נוסף בנושא אקנה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום רפואת עור משלימה
פורום מחלות עור ומין
פורום רפואת עור פוטודינמית
פורום קוסמטיקה טבעית
פורום הורים ומתבגרים, גיל ההתבגרות
אצל נערות יש קשר למחזור החודשי, 90%-80% מהן מדווחות על החמרה של אקנה לפני ימי הווסת. בדרך כלל גלולות למניעת הריון משפרות את המצב, אך נטילתן אינה מהווה פתרון לבעיה ועל פי הגישה הנטורופתית היא אינה מומלצת כלל, בעיקר כאשר ניתן לאזן את המערכת ההורמונלית בדרכים טבעיות ללא נטילה חיצונית של הורמונים.
למרות הקשר ההורמונלי להופעת אקנה, בעיקר בגיל ההתבגרות כתוצאה מתגובה לקויה להורמון הטסטוסטרון, קיימים גורמים נוספים להופעת אקנה ולכן הוא יכול להופיע בכל קבוצות הגיל, מתינוקות ועד מבוגרים. קיימת עלייה במספר האנשים מעל גיל 25 שסובלים מהתפרצות מאוחרת או אקנה עיקש. בנוסף, עם הגיל, הבלוטות הגורמות לזיעה ולשימון העור מתחילות לעבור תהליך אטרופיה (ניוון), אם הן נעשות עמוסות, העור אומנם נעשה יבש יותר אך גם בעל נטייה לפתח אקנה.
אקנה, גורמים ומצבי החמרה
1. מצבי לחץ, סטרס נפשיים. אלו משפיעים ישירות על הפרשת הורמונים בגוף. לחצים כמו: לחץ מבחנים, לחץ בעבודה, לחץ בזמן הריון ופחד מהלידה, בעיות בקשרים אישיים ועוד.
2. חילוף חומרים. הפרעה בחילוף החומרים של סוכרים ושומנים.
3. תורשה. ישנן משפחות בהן קיים אקנה קשה יותר. ישנה רגישות יתר של בלוטות חלב לגירוי הורמונאלי.
4. גורם הורמונאלי. עודף הורמונים גבריים גם אצל בנים וגם אצל בנות גורם לעלייה ביצירת החלב בבלוטות חלב.
5. מוצרי קוסמטיקה. רגישות למוצרי קוסמטיקה לא מתאימים.
6. תזונה. תזונה לא מאוזנת, אכילת מזונות המחמירים את הדלקתיות על העור, וחסרים בויטמנים ומינרלים, בעיקר אבץ, B קומפלקס, A ו- C.
7. הזעה. הזעה מחמירה את חסימת הנקבוביות על פני העור דרכן מפרישות בלוטות החלב.
8. תרופות. שימוש ממושך באנטיביוטיקה לטיפול בבעיית אקנה גורם לעמידות החיידקים ולהחמרת המצב. סטרואידים, תרופות אנטי דיכאוניות ועוד, עלולים לגרום או להחמיר מצב אקנה.
9. גורמים חיצוניים. לכלוך, איפור, תאי עור מתים, עודף שומן על העור ועוד יכולים לחסום את הנקבוביות ולגרום לפצעי אקנה.
10. עישון. נראה שאצל מעשנים יש נטייה לפתח מצבים חמורים יותר של אקנה.
11. בעיות עיכול. עיכול לא תקין.
אקנה, טיפול קונבנציונאלי
אם המצב אינו חמור, הטיפול הקונבנציונאלי מתרכז בטיפול חיצוני בלבד על ידי תכשירים לטיפול מקומי (חיצוני) אשר המרכיב הדומיננטי בהם הוא אנטיביוטי. יש אפשרות לשלב תכשירים כגון ה- oxy ודומיהם אשר פותחים את בלוטות החלב ומפחיתים בהם את כמות החיידקים. במצבים חמורים יותר אשר אינם מגיבים לטיפול המקומי, רופאים משלבים טיפול תרופתי דרך הפה.
טיפול תרופתי כולל אנטיביוטיקה, בעיקר ממשפחת הטטראציקלינים כגון: מינוציקלין ודוקסיציקלין ותרופות הדומות מבחינה כימית לוויטמין A כגון רואקוטן וקיורטן (איזוטרטינואין) שהיא חלופה גנרית זהה לרואקוטן. ויטמין A ידוע בהשפעתו על צמיחה תקינה של תאי עור, מניעת חסימה של צינוריות בלוטות השומן, קילוף שכבת העור העליונה, הסרת ראשים שחורים ולבנים ויצירת עור חלק יותר.
לשימוש ברואקוטן יש תופעות הלוואי אשר השכיחות שבהן הן יובש, קילוף העור ופגיעה בכבד. קיימת סיבה טובה מאוד שרופאים לא ממהרים להמליץ עליה מיד ומחכים איתה למצבים חמורים. בניגוד לוויטמינים המסיסים במים שעודפיהם מופרשים בשתן, ויטמין A שייך לקבוצת ויטמינים המסיסים בשומן ולכן קל מאוד להגיע לעודף שלו בגוף. לכן, חשוב ביותר לעקוב אחר רמת השומנים בדם ואחר תפקודי הכבד כל חודש בזמן נטילת התרופה. רואקוטן לוקחים במשך מספר חודשים והיא עלולה לפגוע בכבד. הטיפול האנטיביוטי אינו יעיל לטווח רחוק ומעבר לכך הוא מזיק וגורם להופעת בעיות אחרות לא פחות קשות. האנטיביוטיקה הורסת בגוף את פלורת החיידקים הטובים במעיים והגוף הופך פגיע וחלש עם נטייה לפתח עוד דלקות.
אקנה, טיפול נטורופתי
מבחינה נטורופתית אקנה הוא רק סימפטום חיצוני לחוסר איזון שמתרחש עמוק בגוף. הטיפול הנטורופתי לוקח בחשבון גורמים רבים ומותאם באופן אישי לכל אדם ואדם. הטיפול הינו גם פנימי וגם חיצוני. הזנחה גורמת להתפתחות דלקת קבועה הגורמת לנזק בלתי הפיך לעור הבא לידי ביטוי בחריצים, סדקים, קמטים וצלקות.
אקנה ותזונה
רוב הרופאים אינם עושים את ההקשר בין אקנה ותזונה, אך לתזונה יש חלק חשוב מאוד בהופעת אקנה, לא רק כטריגר או כגורם מעצים של הבעיה אלא כגורם מטפל. בתרבויות פחות מתקדמות שצורכות תזונה השונה באופן משמעותי מתזונה מערבית, ללא פחמימות מזוקקות או פשוטות וללא מזון מתועש ומעובד, שיעור מקרי אקנה נמוך מאוד.
<@ --- IMG_2 --- @>
ניתן לקבל הנחייה לתזונה שתתאים לא רק לטיפול בעור והפחתת הדלקתיות, אלא גם שתאפשר טיפול בשורש הבעיה בין אם הוא הורמונאלי או ממקור מתח וכדומה. קיימת הכוונה לתזונה אנטי דלקתית, תזונה תומכת במערכת העצבים באם קיים אלמנט של מתח, תזונה לאיזון המערכת ההורמונאלית, תזונה עשירה בויטמינים ומינרלים עם הכוונה למזונות המכילים בטא קרוטן ועוד.
יש לטפל במערכת העיכול מאחר ובעיית אקנה קשורה גם לעיכול לא שלם של מזון, דבר הגורם להיווצרות רעלנים בגוף המתבטא גם בעור. ככל שהתזונה תהיה פשוטה יותר כך העור יבריא מהר יותר. טיפול בניקוי רעלים מאוד מומלץ, בייחוד אם יש עבר של נטילת אנטיביוטיקה. במקרה של שימוש ברואקוטן יש לשלב גם צמחים לתמיכה בכבד ושיקומו. חשוב להרבות בשתיית מים על מנת לסלק רעלנים מהגוף ולשמור על רעננות ולחות העור.
אקנה ותוספי מזון
קיימים תוספי מזון שיכולים לסייע לגוף בשלב האקוטי לחזור לאיזון ולטפל בבעיה. לרוב אני מסתפקת בהשלמות ויטמינים ומינרלים דרך התזונה ואם צריך, אז גם בעזרת צמחי מרפא. ויטמינים חשובים: ויטמינים ממשפחת ויטמין B (משתתפים ביצירת תאים ומשפרים את תפקוד מערכת העצבים), ויטמין A ובטא קרוטנים, ויטמין C (אנטי אוקסידנט המנטרל רדיקלים חופשיים,בעל תכונה אנטי דלקתית, בעל תפקיד הדרוש לעור כדי לייצר קולגן וחשוב לבניה של רקמות חיבור), מינרל אבץ (בעל תפקידים רבים בגוף, מאפשר ניצול טוב יותר ויטמין A בגוף). יש לזכור ששימוש במוצרים שונים הקיימים בשוק אינו בא להחליף טיפול שלם או להזניח אכילה בריאה ונכונה.
למאמרים בנושא אקנה ועוד:
למה לסבול עם אקנה? יש רפואה סינית
"אקנה קוסמטיקה": מה זה ואיך מטפלים בזה
מניעת אקנה: עצות לסובלים ולבריאים
מהי אקנה וכיצד אקנה משפיעה על המתבגרים?
אקנה בחורף? לא אם תשמרו על הכללים
אקנה וצמחי מרפא
שימוש בצמחי מרפא גם חיצונית וגם פנימית, מזרז את תהליך ההחלמה ויכול אף למנוע צלקות כל עוד ניתן למנוע אותן. צמחים שיש לקחת בחשבון: כורכום , קיפודנית (אכינצאה), צפורני חתול / קלנדולה, תלתן אדום, שן הארי / שינן, גדילן מצוי, דבקה זיפנית, סרפד, בבונג (קמומיל). מומלץ גם להכין מסכות עם שמן אשכולית, עץ התה, לבנדר, קמומיל ועוד.
אקנה ובעיות פסיכולוגיות
לעיתים, בעיות שנראות קלות או לא מזיקות הן בעלות השלכות עצומות על הנפש ואין להתעלם מהן. בעולמנו קיימת מודעות גדולה (גדולה מידי לטעמי) למראה ולקוסמטיקה. ישנם אנשים אשר אקנה פוגע בהם לא רק במובן בפיזי אלא גם באספקט נפשי. בושה, דימוי עצמי נמוך, חרדה, בעיות חברתיות, אפשרויות תעסוקה ועוד הם חלק בלתי נפרד לעיתים מהבעיה ויש להתייחס אליהם. שיחות, טיפולי גוף נפש, דמיון מודרך, אהבה עצמית, חיזוק הביטחון העצמי, העצמת התכונות החיוביות, התחברות לאני הפנימי הם חלק מהטיפול הנטורופתי שאני מציעה והם יכולים לסייע רבות במילוי החלל, בהתמרת הפחדים והדימוי שנוצרו גם הרבה אחרי שהפצעים נעלמים.
*הכותבת הינה בעלת קליניקה פרטית, טלפון: 09-7677621.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר