טחורים, סימפטומים
הסימפטומים הקלאסיים של טחורים הם כאב, אי נוחות וצריבה בפי הטבעת, גרד ודימום שניתן לראות לאחר ניגוב ואף באסלה לאחר היציאה.
נשים סובלות יותר מבעיית טחורים. בין הסיבות לכך נמצאים ההריון והלידה שיוצרים לחץ לא מבוטל על מערכת העיכול ועל אזור פי הטבעת. כל ישראלי שישי סובל או סבל מטחורים. החל מגילאי ה-20 השכיחות של טחורים הולכת ועולה, בייחוד אצל אנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול ומנטייה לעצירות. ההערכה היא ש-50% מהאנשים אחרי גיל 50 סובלים מבעיית טחורים. טחורים מאוד נפוצים במדינות העולם המודרני אליהן חדרה התזונה המערבית.
למידע נוסף בנושא רפואה משלי ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
פורום צמחי מרפא
פורום נטורופתיה
פורום גוף נפש, רפואת גוף נפש
פורום דיקור סיני
טחורים, גורמים
1. עצירות. הפעלת לחץ בזמן יציאה עשויה לגרום לטחורים עקב העלייה בלחץ הבטני, אשר מפריע לזרימת הדם התקינה, מגביר את הלחץ שבורידים ומחליש את דפנות כלי הדם.
2. הריון. גם בהריון קיים לחץ של הרחם על האזור התוך בטני הפוגע בזרימת הדם ובמקרים רבים קיימת גם עצירות, לעיתים עקב נטילת תוספי ברזל.
3. סטרס ולחץ. טחורים יכולים להיות תולדה של סטרס ולחצים.
4. הרמת משאות. מאמץ יתר, הרמת משקלים כבדים גם בחדר כושר, עבודה פיזית הכרוכה בהרמת משאות כבדים עלולה לגרום לצניחת טחורים.
5. חוסר בפעילות גופנית. חוסר בתנועה והזרמת דם נמרצת לכל חלקי הגוף והפריפריה, מגדילה את הסיכון לטחורים.
6. בעיה בכלי דם. עלולה לגרום להפרעה בניקוז הדם הורידי ולהגביר את הסיכוי לטחורים.
7. תורשה וגיל. עם התקדמות הגיל, גדלים הסיכויים לצניחת טחורים. הסיבות יכולות להיות חולשה/איבוד טונוס שרירים ו/או נטייה לעצירות עקב שינוי בחילוף החומרים ו/או שימוש בתרופות.
8. עודף משקל. אנשים הסובלים מעודף משקל נוטים יותר לסבול מטחורים.
טיפולים קונבנציונאליים
1. אלחוש. הרדמה מקומית של המקום ובכך הקלה על הכאב. במשחה עם חומר מאלחש ניתן לעשות שימוש המוגבל בזמן.
2. שכבת הגנה. יצירת שכבה המגנה על הטחורים, כך שהצואה מחליקה על פניהם ומונעת גירוי.
3. חומרים מכווצים. מאפשרים כיווץ של הטחורים הנפוחים, ריפוי העור ושיקום הרקמה ובכך מושגת הקלה בצריבה והגרד.
4. קשירה. שיטת טיפול נפוצה, לא כואבת, לא מצריכה הרדמה. הקשירה נעשית על ידי גומייה המוחדרת דרך פי הטבעת בעזרת מכשיר. הגומייה חוסמת את זרימת הדם לטחור וגורמת לו להתנוון ולנשור. תהליך זה אורך עד שבוע וחצי לערך וקיים סיכון לדלקות או נמק, בעיקר אם קושרים יותר מטחור אחד בכל פעם.
5. שידוך. משתמשים במכשיר דמוי שדכן המשדך את הטחור בחזרה במקומו בתעלה האנאלית. הסיכוי לדימום רב בזמן שלאחר הניתוח הוא גדול.
6. טיפול בחשמל. מחממים וצורבים את הטחורים עם זרם חשמלי.
7. הטרשה. מזריקים מסביב לטחור חומר כימי מטרש הגורם לניוונו.
8. לייזר. שימוש בלייזר/קרן אינפרה אדומה לצריבת הטחורים. שיטה זו לא מספיק טובה לבעיית טחורים בדרגה חמורה.
9. ניתוח לכריתת הטחורים. זהו ניתוח קצר, 30 דקות לערך, מחייב הרדמה של חצי גוף או הרדמה כללית. זהו ניתוח כואב והסיבוכים האפשריים הם בין היתר, זיהום, דימום שיכול גם להתנקז לתוך המעי, זיהום באגן, עצירת שתן שלרוב אמורה לחלוף ונזק לספינקטר שיכול לגרום לאי יכולת להתאפק.
10. טיפול באמצעות מכשיר דופלר. באמצעות גלי קול ואור המכשיר יודע לזהות את כלי הדם המובילים דם לטחורים. לאחר זיהויים הכירורג תופר ומהדק אותם כך שתיווצר חסימה והדם לא יוכל להגיע ולהזין את הטחור.
טחורים, טיפול בעזרת רפואה משלימה
טיפול רפואה משלימה באמצעות נטורופתיה הוא בראש ובראשונה טיפול מונע. לכן, הטיפול יתמקד בשיקום מערכת העיכול ואיזונה, הסדרת היציאות ומניעת מצב בו יהיה צורך בהפעלת לחץ בזמן היציאה.
אם עבודתכם כרוכה בשעות ישיבה ארוכות כגון, עבודה משרדית, נהיגה וכדומה, אם ידוע לכם על מצב מתקרב שבו לא תהיה לכם גישה נוחה לשירותים מסודרים ונקיים, מצב שגורר איתו התאפקות ועצירות, אם קיימת עצירות או נטייה לכך, אם קיים אלמנט של לחץ, תזונה קלוקלת ודלה בסיבים, עודף משקל או הריון מתוכנן בדרך, רצוי כבר היום להתחיל טיפול מניעתי.
טיפול בטחורים קיימים נועד להביא להקלה, להוריד נפיחות, גודש, דימום וכאב, לחזק כלי הדם ולכווץ אותם על מנת שיחזרו לגודלם ולמקומם הטבעי והראוי.
הטיפול הנטורופתי נעזר בכמה כלים במקרה של טחורים:
1. תזונה.
2. צמחי מרפא לשימוש פנימי וחיצוני כאחד.
3. תנועה.
4. שינוי הרגלים.
5. גוף - נפש.
6. שינוי הרגלי תזונה ואכילה, אכילה בזמנים קבועים, לא להגיע למצבי רעב, לאכול לאט, ללעוס היטב - חשוב לעיכול תקין.
7. להימנע ממזונות המחלישים את הגוף כגון סוכרים ומזונות שומניים המפריעים בסופו של דבר לזרימת הדם.
8. לצרוך מזונות שיכולים לסייע לזרימת הדם כגון בצל ושום.
9. להעדיף מזונות כתומים כגון, גזר, דלעת, דלורית ובטטות המסייעים בשיקום וריפוי הריריות והרקמות, הם מכילים אנטי אוקסידנטים וסיבים רבים, ועל פי התורה הסינית, הם מחזקים את הטחול, דבר חיוני מאחר ותפקיד הטחול, בין היתר, הוא להחזיק את האיברים במקומם ולמנוע את צניחתם.
10. להימנע ממזונות חריפים ומשתיית אלכוהול אשר משפיעים על מערכת העיכול.
11. אם לא קיימת בעיית סוכר גבוה בדם, תוכלו להיעזר באכילת סלק עם מיץ מלימון סחוט כחלק מהטיפול בעצירות.
12. כמובן שמיותר לציין שיש להרבות בשתיים מים. שתייה של שמונה עד 12 כוסות מים ביום. המים מסייעים לריכוך היציאות ובכך להקלה בהתפנות ללא כאב ומאמץ.
13. להרבות בסיבים תזונתיים המצויים במזון מלא, בפירות וירקות על קליפתם, שיבולת שועל, ירקות עליים ירוקים ועוד. הסיבים ידועים בתכונתם לספוח נוזלים ובכך הם תורמים לצואה רכה יותר, בעלת נפח אופטימאלי אשר תמנע השקעת מאמץ בזמן יציאה.
14. אכילת ירקות ופירות צבעוניים (אדום, כתום, צהוב) המכילים פלבנואידים. ככל שהפרי יותר עז בצבעו, כך הוא מכיל יותר פלבנואידים. הפלבנואידים הם חומרים הקשורים לצבע שיש לירקות ולפירות והם בעלי תכונות רבות, ביניהן: תכונה אנטי דלקתית, אנטי אוקסידנטית (נוגדת חמצון) עוצמתית, הם חשובים מאוד להגנה ולחיזוק של כלי הדם ומסייעים לספיגת ויטמין C שהוא חיוני לבניית הקולגן ושיפור גמישות כלי הדם. את הפירות והירקות יש לאכול טריים מאחר וחימום או בישול הורס את הפלבנואידים שהם מכילים. טיפ: בין הפירות הידועים לחיזוק כלי דם נמנים הדובדבנים, האוכמניות ופירות היער.
טיפול רפואה משלימה בעזרת צמחי מרפא
צמחים לטיפול בבעיית טחורים הם בדרך כלל צמחים המכילים חומרים מכווצים כגון טאנינים, צמחים המגנים ומחזקים את כלי הדם, מרגיעים את אזור הטחורים ומפחיתים את הכאב והגרד. הפורמולה מותאמת אישית לכל אדם בנפרד ברקיחה אישית.
דוגמא לחלק מהצמחים לטיפול טבעי בטחורים:
צמח ההממליס. מחקרים רבים הוכיחו את תכונתו העוצמתית בכיווץ כלי הדם. ההממליס הוא בעל תכונה אסטריג'נטית, כלומר: מכווצת, יוצרת שכבת מגן ומשפרת את יכולות ההחלמה של הרקמה. להממליס גם תכונה אנטי-דלקתית ומפחיתת כאב. לשימוש פנימי בצורת מיצוי מרוכז של הצמח ולשימוש חיצוני כקומפרס (רטייה) או כמשחה.
פרחי צמח הקמומיל. בעלי תכונה מרגיעה המסייעת לטיפול והרגעת טחורים. לשימוש פנימי כמיצוי מרוכז של הצמח או בצורת חליטת תה מהפרחים ולשימוש חיצוני כמשחה, רטייה או בתוך באמבט ישיבה.
ציפורני חתול/קלנדולה. הקלנדולה מכווצת, וגם אנטי דלקתית, מחטאת, מרגיעה ומפחיתה כאב. לשימוש חיצוני.
אלוורה. לתחושת קרירות נעימה והרגעת אזור פי הטבעת, לסיוע בריפוי והרגעת גרד.
רימון. מאז ומתמיד היה הרימון ידוע בסגולותיו הרבות, ולכן נמצא בשימוש נרחב כבר כמה מאות שנים. קליפת הרימון מכילה הרבה מאוד טאנינים בעלי התכונה המכווצת המסייעת לריפוי, והפרי עצמו עשיר בפלבנואידים המדוברים, החשובים לשמירה ולחיזוק של כלי הדם הורידיים.
<@ --- IMG_2 --- @>
פסיליום. צמח בעל תכונה אדירה לספיחת מים, דבר המגדיל את נפח הצואה וגורם לה להפעיל לחץ על המעי ולהגביר בכך את הפריסטלטיקה (תנועתיות) שלו, ולמנוע או לטפל בעצירות. דבר זה מביא להקלה גדולה כשיש טחורים מדממים.
ערמונית הסוסים. מיועד, בין היתר, לטיפול בטחורים בעקבות פעילותו על רקמת החיבור של כלי הדם, הגברת הטונוס והפחתת שבירותם.
שינוי הרגלים
1. יש סיבה טובה שאמרו לנו כילדים "לא להתאפק"... כשצריך להתפנות גשו מיד, אל תמתינו או תחכו אפילו שנייה אם זה תלוי בכם. התאפקות עשויה להוביל לעצירות.
2. אם פיתחתם הרגל להתיישב באופן ממושך בחדר השירותים ואף לעסוק בקריאה תוך כדי, רצוי לקצר את זמן השהות בישיבה שם.
3. מומלץ בחום להחזיק בחדר השירותים מעבר לנייר טואלט גם מגבונים לחים - עדיף ללא בישום, ויכול להיות נחמד אם הם יכילו אלוורה וקמומיל, לשמירה על היגיינה לאחר יציאה.
4. יש אנשים העושים שימוש בבידה ונעזרים בו על מנת לשטוף את האזור עם מים וסבון, רצוי מקמומיל, לאחר היציאה כדי לשמור על ניקיון ולמנוע סיכון לזיהום.
5. אם הבריאות חשובה לכם, רצוי מאוד לא להשתמש בחומרים משלשלים למיניהם המגרים את אזור פי הטבעת מהריצות התכופות לשירותים.
למאמרים נוספים בנושא רפואה משלימה:
מיגרנה בראי רפואה סינית
רפואה משלימה: טיפול טבעי במחלת קנדידה
רפואה משלימה: הפתרון לתסמונת מעי רגיז
אלצהיימר: נקודת מבט של רפואה משלימה
רפואה משלימה: הכל על מרכזי אנרגיה בגוף
גוף - נפש
הרפייה, שחרור, נשימות ודמיון מודרך הן שיטות נפלאות להרפיית שרירים, התמודדות עם לחצים וטיפול בעצירות, המהווים גורמים לטחורים. מומלץ בחום לבצע תרגילי נשימה והרפייה לפחות פעם אחת ביום.
על פי כמה גישות הוליסטיות, עצירות נתפסת מבחינה נפשית ורגשית כ"שמירה בבטן" תרתי משמע. כלומר, שמירה בבטן של רגשות, כעסים וכדומה, הגורמת לעצירות שהיא "שמירה בבטן" של פסולת שאמורה לצאת. רפואת גוף - נפש נותנת במקרים הללו מענה מצוין. השימוש בדמיון מודרך לגילוי מקור הבעיה וטיפול בה הוא עוצמתי.
דיקור סיני (אקופונקטורה) עוזר ומסייע מאוד לתהליך הריפוי. מסייע לזרימת דם תקינה, שחרור סטגנציות (חסימות) אם קיימות, חיזוק ואיזון הטחול ואיברים נוספים אם צריך, משלים את הטיפול התזונתי ואת צמחי המרפא ועוד.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר