דלקת פרקים: עצות מתחום הרפואה הטבעית

דלקת פרקים נמשכת פרק זמן ממושך ומלווה בכאב רב לחולה, ובצער לבני משפחתו ולסובבים אותו. בעזרת תזונה, כושר גופני וטיפולים נוספים מחוץ לרפואה הקונבנציונאלית ניתן להתמודד עם דלקת פרקים בצורה טובה יותר.
איה הוד
מאת איה הוד
| 10/04/2010 |
צפיות: 15,624
דירוג: 4.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 4.0 מתוך 5
דלקת פרקים הינה מחלה נפוצה המלווה את החולים בה במשך זמן רב. דלקת פרקים מלווה ברמות גדולות של כאב ומגבלות פיזיות. הנטורופתיה מציעה לטפל בדלקת פרקים בשילוב של תזונה נכונה, כושר גופני וטיפולים חיצוניים.

קיימים עשרות מצבים שיכולים לגרום לדלקת פרקים (ארתריטיס). המחלות המוכרות ביותר של דלקת פרקים הן האוסטאוארתריטיס (OA) והראומטואיד ארתריטיס (RA). מחלות אלו נפוצות מאד ומלוות אנשים שנים רבות (אם כי לא כל החיים). הן משנות אנשים מקצה לקצה וניתן בהחלט להבין זאת - אין להתעלם מהעובדה, שלחיות עם רמות כה גדולות של כאב ומגבלות פיזיות יכול לשנות את החיים. החולים סובלים ולומדים, בלית ברירה, לחיות עם הכאב, והמשפחות והסובבים חסרי אונים ולא יכולים לעזור.

למידע נוסף בנושא דלקת פרקים ועוד, היכנסו:
פורום נטורופתיה
פורום בעיות מפרקים, החלפת מפרק, בעיות ברכיים
פורום כאב ורפואה סינית
פורום ראומטולוגיה, מחלות פרקים, שיגרון, זאבת, לופוס, פיברומיאלגיה
פורום שיקום פציעות ספורט, שיקום אורטופדי

הגדרה וסימפטומים של דלקת פרקים


ה- RA היא מחלה אוטו-אימונית כרונית שבה מערכת החיסון תוקפת את הרקמות הבריאות וגורמת ליצירת דלקת פרקים הפוגעת במפרקים רבים. בדרך כלל, הפגיעה היא סימטרית בשני צידי הגוף - בעיקר במפרקים קטנים יותר כגון, אצבעות הידיים והרגליים, שורש כף היד והקרסוליים. המחלה יכולה להתפרץ בכל גיל, אך הממוצע נע לרוב בגילאים 25-40 כאשר היא עשויה להחמיר עם הזמן. לנשים יש נטייה לסבול מהמחלה פי שלוש. RA היא מחלה מערכתית שעשויה לפגוע באברים נוספים פרט לפרקים. דלקת פרקים עלולה להתפשט ולהגיע לריאות, שרירים, עור, כלי דם, קרום הלב ועוד. במפרקים קיימים אודם, חום ונפיחות ובשלבים מתקדמים גם דפורמציות (שינוי צורה, עיוותים) של המפרקים. המפרק מרגיש רך למגע כי הנוזל הסינוביאלי מודלק והרקמות הרכות נפגעות. ישנם כאבים ומוגבלות תנועתית עד כדי נכות.

ה- OA היא מחלה על רקע ניווני של הגיל המבוגר בעיקר, ללא הבדלה בין נשים לגברים. אין זו מחלה אוטואימונית, אלא מצב של התבלות ושחיקה של סחוסים תוך גדילה מפצה של עצם לא איכותית הבאה לידי ביטוי כאוסטאופיטים, שהם בליטות (זיזים) בעצמות המפרק הגורמים לכאבים. קיימת דלקת קלה של מעטפת המפרק. OA פוגעת באופן לא סימטרי בעיקר בפרקים הגדולים (ברך, כתף, אגן), גב תחתון ובמפרק הדיסטאלי שבקצות האצבעות, היא תוקפת בגילאי 40-70 ומעלה.

הטיפול הקונבנציונלי בדלקת פרקים ותופעות הלוואי



1. ראומטואיד ארתריטיס


באופן כללי ניתן לומר שאין תרופה לדלקת מפרקים. הטיפול הקונבנציונלי אינו מטפל בבעיה אלא מתרכז בסימפטומים בלבד ומנסה לשמר את המפרק. לכן, סוג התרופות הנפוצות בשימוש הן תרופות לשיכוך כאבים, NSAIDs - תרופות אנטי-דלקתיות לא סטרואידאליות , תרופות המדכאות את מערכת החיסון, סטרואידים (גם בזריקות ישירות למפרק), מלחי זהב, משחות למריחה חיצונית ועוד.

לכל התרופות הללו יש תופעות לוואי. תרופות המדכאות את מערכת החיסון (הנעשה בהן שימוש גם למצבים סרטניים) עשויות לגרום לבחילות, נשירת שיער, פגיעה בתפקודי הכבד וירידה ביכולת הגוף להתגונן בפני מחוללים ויראליים ופתוגנים שונים. תופעות לוואי של מלחי זהב עשויות להיות פריחות, הפרעות ופגיעה במערכת העיכול, פגיעות בכליות ודיכוי לשד העצם. לפני שנתיים פרסם ה- FDA אזהרת בטיחות לתרופות ה-NSAIDs אשר מדווחת על עלייה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים כגון אוטם שריר הלב וסיכון לבעיות ודימומים במערכת העיכול.

2. אוסטאוארתריטיס


הטיפול המומלץ הוא מנוחה, פיזיותרפיה, משככי כאבים ועד ניתוח להחלפת המפרק. משככי הכאבים יעילים לשלבים הראשוניים ולאחריהם עוברים לאספירין ו- NSAIDs.

נקודת הראיה הנטורופתית בטיפול בדלקת פרקים


הנטורופתיה מאמינה אדוקה ביכולת הגוף לרפא את עצמו. גוף האדם שואף תמיד לחזרה לאיזון והוא מאוד מתוחכם בפעולתו, לכן יש להקשיב באמת ובתמים לגוף ולכל הסימנים שהוא שולח לנו כשהוא "מתלונן" שמשהו לא בסדר ויצא מאיזון.

1.

גוף ונפש


קיימות הוכחות רבות שמצבים נפשיים כגון מתח, טראומה נפשית, חרדה, התרגשות, דיכאון, דאגה ומשברים נפשיים יכולים להוות טריגרים להתפרצות דלקת פרקים ו/או לגרום להחמרתה. לכן, לטיפולי גוף-נפש כגון דמיון מודרך, הפחתת מתחים, הרפייה ונשימות יש תפקיד חשוב כחלק מהטיפול והן נמצאו יעילות ביותר.

2.

שמירה על תזונה בטיפול בדלקת פרקים


אי אפשר להתעלם מהעובדה שישנם אנשים המרגישים החמרה במצב הכאבים לאחר אכילת מזונות מסויימים. נמצא במחקרים, שישנם מזונות בעלי נטייה גדולה יותר מאשר מזונות אחרים, לגרום לרגישות יתר בגוף, לתגובה חיסונית ולהוות גורם להתפרצות דלקת פרקים אצל חלק מהאנשים.


אחת ההמלצות החמות ביותר היא להוריד את עומס החומציות במפרקים, לכן רצוי להימנע ממזונות ממשפחת הסולניים. יש להימנע ממזונות אלרגניים ומסוכרים פשוטים המחלישים את הגוף ומחמירים מצבי דלקת. גם עודף חלבון - בעיקר מהחי, אינו רצוי.

בהתייחסות התזונתית ישנה חשיבות גדולה להסרה או הפחתה משמעותית של חומצות שומן המעודדות מצבים דלקתיים בגוף וצריכה גבוהה יותר של מזונות במכילים חומצות שומן המפחיתות מצבי דלקת.

ב- OA יש לשים דגש על צריכת מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים, אשר שומרים על בריאות ותקינות המפרק והרקמות שמסביב לו.

לאחר תשאול יסודי אותו עורך הנטורופת, מותאמת תוכנית תזונתית אישית אשר בה מוצאים מהתזונה כל המזונות "החשודים" כגורמים לדלקת ורגישות. המעבר לתזונה אנטי-דלקתית ואנטי אלרגית מסייעת רבות למצב הדלקת ולמצב המפרקים. לאחר מספר שבועות, ניתן להתחיל להוסיף בחזרה ובהדרגה לתפריט את המזונות שהוצאו ממנו אחד אחד ולבדוק את תגובת הגוף. אם לאחר מספר ימים של הוספת מזון מסויים בחזרה לתפריט, אין הרעה במצב, ניתן להמשיך לצרוך ממנו. שיטת זו מכונה "דיאטת אלימינציה" והיא מאפשרת לגלות מאילו מזונות כדאי להימנע אשר מעוררים תגובה חיסונית. דיאטת אלימינציה נמצאה יעילה ביותר לטיפול בדלקת פרקים.

יש לקחת בחשבון גם תוכנית להורדה במשקל אם צריך - בעיקר בדלקת פרקים ניוונית - OA על מנת להקל מהעומס על הפרקים. מחקר שפורסם בשנת 91' בכתב העת המדעי The Lancet הראה שצום הביא להקלה ושיפור המצב של דלקת פרקים, ושהחזרה לאכילה רגילה החזירה עימה גם את התסמינים. הצום הרפואי נחשב לאחד הכלים המופלאים של הנטורופת ומכונה גם "סכין המנתחים של הטבע". בצום רפואי משתחררים רעלנים ותוצרי דלקת רבים אשר מנותבים אל מחוץ לגוף. חשוב לזכור: אין לערוך צום לבד, ישנן דרכים נוספות ופחות קיצוניות לניקוי רעלים מהגוף אשר ניתן לעשות בליווי נטורופת מוסמך. בנוסף, שתיית תה ירוק גם היא מומלצת ומסייעת במניעת דלקת פרקים ניוונית.

3. שמירה על כושר גופני בטיפול בדלקת פרקים


חשיבות אדירה ניתנת לשילוב פעילות גופנית מתאימה, אשר בין היתר תסייע להוריד או לשמור על משקל גוף תקין. הורדה של 5 ק"ג ממשקל הגוף מורידה את הסיכון לחלות ב- OA ב- 50% !

פעילות גופנית ממריצה דם לכל הגוף, דבר זה בפני עצמו מסייע לריפוי, להפחתת הכאב, פינוי פסולת מהגוף והתחדשות רקמות בריאות. המרצת הדם חיונית מאחר והיא מובילה דם גם לסחוסים. סחוס המקבל דם באופן תקין וטוב יתמלא בדם (בדומה לספוג) וכך תיווצר הקלה בשחיקה במפרק.

<@ --- IMG_2 --- @>
להתעמלות יש תפקיד חיוני בשיפור גמישות המפרק ומצב רוח, היא חשובה לשמירה או להפחתה במשקל אשר מורידה מהעומס על המפרקים. ניתן לשלב תרגילי חיזוק ומתיחה אשר מגדילים את טווח התנועה וגמישות המפרק. חשוב לוודא שעושים תרגילים המותאמים באופן אישי ולהקשיב היטב לגוף על מנת לדעת מתי הגזמתם או מתי לא עשיתם מספיק. בגילאים מבוגרים, הפעילות צריכה להיות תחת פיקוח אנשי מקצוע.

למאמרים נוספים בנושא דלקת פרקים ועוד:
טיפול ע"י הרפואה החדשה נגד דלקת פרקים
שמונה שאלות על דלקת מפרקים שגרונית
חולי דלקת מפרקים שגרונית, שיאצו עשיתם?
פעילות גופנית לחולי דלקת מפרקים שגרונית
תזונה נכונה מקלה על דלקת מפרקים שגרונית

4. טיפול חיצוני בדלקת פרקים


שיטות טיפול חיצוניות כגון הידרותרפיה - חום וקור לסירוגין - ממריצות את זרימת הדם במפרק ומביאות להקלה גדולה. ישנן מספר אפשרויות לחימום חיצוני למשל, על ידי קומפרסים של צמח הקפסיקום, רטיות חמות, מקלחת חמה וכדומה. שימו לב: ישנם מקרים בהם דווקא קור מביא להקלה. בדרך כלל האדם יכול לזהות האם קור או חום מקלים עליו. משחות למריחה חיצונית על בסיס טבעי מסייעות גם הן. לא כל אדם מגיב באופן דומה לכל משחה ולכן, אל תתייאשו מלנסות עד שתמצאו את המשחה היעילה ביותר עבורכם.

סיכום


קיימת נטייה לשכוח, שמקורן של מחלות רבות, הינו בתזונתנו ובאורח חיינו הלחוץ. במדינות פרימיטיביות שהתזונה המערבית לא הגיעה אליהן, לא קיימת דלקת פרקים שגרונית ובעיות ניווניות אף הן נדירות מאחר וקיים אורח חיים של תנועה ופעילות. גם אם לא תמיד ניתן לרפא מחלה, אין זה אומר שלא ניתן לשפר משמעותית את אורח ואיכות החיים ולהרוויח מניעת התדרדרות או נכות.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

לקביעת תור עם איה הוד
נטורופתית מוסמכת Rna, מרצה בנושאי ריפוי טבעי, בעלת קליניקה המתמחה ברפואה טבעית, תזונה, צמחי מרפא, תוספי מזון, רפואה פונקציונלית, אוליגותרפיה, הומוטוקסיקולוגיה, רפואת גוף נפש, EFT ודמיון מודרך.