למידע נוסף בנושא מתח, סטרס ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום התמודדות עם לחץ, פרידה, בגידה, פיטורין
פורום יתר לחץ דם, לחץ דם גבוה
פורום דיכאון חרדה
פורום טיפול משפחתי, קשר משפחתי
פורום חרדות, טראומות, פחדים
היתכן מתח בסביבה של צמחייה וטבע?
פרדריק אלמסטד, מתכנן הסנטרל פארק בניו יורק כתב: "סביבה הכוללת צמחייה וטבע מעסיקה את המוח מבלי לעייף אותו, מרגיעה ובמקביל מעוררת אותו, וכך באמצעות השפעת המוח על הגוף, החוויה מעניקה תחושה של מנוחה מרעננת" (אלמסטד 1865). מאה שנים אחרי אלמסטד החלו להתפתח תיאוריות מודרניות שמסבירות את טענתו זו.
אפקט הפחתת מתח
מתח (Stress) הוא תהליך של תגובה פסיכולוגית פיזיולוגית ולרוב התנהגותית למצב של איום על חיי האדם. הסימנים הפיזיולוגיים של מתח הם עלייה בדופק, בקצב נשימה, לחץ דם, הזעה, תחושת חרדה וכדומה. הימצאות במצב מתח לאורך זמן היא תופעה שלילית שאנו שואפים להפחיתה, כיוון שבטווח הארוך היא עלולה לפגוע בתפקוד, באיכות חיים ובבריאות האדם.
מחקרים רבים מעידים על בילוי בחיק הטבע כדבר המסייע בהתמודדות עם מתח וכמפגש המספק צרכים מרגיעים. מחקרים חדשים, אשר בדקו השפעת נוכחות צמחייה בתוך חדר על המצב הנפשי של האדם, העלו כי נבדקים אשר סבלו ממצב של מתח שנגרם במכוון באמצעות התנסות במטלה קוגניטיבית, חזרו לאיזון בתחושותיהם בצורה הטובה ביותר לאחר טיול רגלי של 40 דקות בסביבה אשר עצים וצמחייה היו הנוף העיקרי בה. זאת לעומת חבריהם בקבוצות ביקורת, אשר קראו במגזין והאזינו למוסיקה או טיילו באזור עירוני למשך אותו פרק זמן.
אנשים רבים נמצאים במצב של מתח אשר לא נגרם מאיום ישיר על חייהם, אך הגוף מגיב כאילו זה המצב. מדובר על עומס עבודה, לחץ, טראומה, מחלה ועוד. התגובה שאנו שואפים להגיע אליה היא תגובת הרגיעה (Relaxation response)ף שבה הסימנים הפיזיולוגיים הם הפוכים: ירידה בקצב לב ובקצב הנשימה, ירידה בלחץ דם וכו'.

במחקר מסוג שונה השוו חדרי עבודה בעלי חלונות וחדרים חסרי חלונות. במחקר זה נמצא כי חדרים בעלי חלונות המשקיפים על נוף מועדפים על ידי אנשים וכן מבריאים. מההשוואה נלמד גם כן שחדרים מחוסרי חלונות אינם אהובים וגורמים למתח בעיקר במקומות עבודה, מרכזי יום רפואיים וחדרי טיפול. עוד נמצא, שהעובדים בחדרים חסרי חלונות תולים יותר פוסטרים המכילים תמונות טבע ונוף, אולי כפיצוי על החסר בנוף אמיתי.
ממצאים פיזיולוגיים
בנוסף לביטוי הפסיכולוגי, יש למתח ולרגיעה מימדים פיזיולוגיים, למשל גלי מוח. במחקר שוודי, נמצא שבמהלך צפייה בשיקופיות של טבע, נמדדה פעילות גבוהה של גלי מוח מסוג אלפא המעידים על מצב של רגיעה בעירות. במחקר אחר נמצאה ירידה בלחץ דם, מתח שרירים והזעה בקרב נבדקים ששהו במתח, לאחר עשר דקות של צפייה בסרט וידאו של טבע. גם מהירות ההחלמה ממצב המתח היתה הגבוהה ביותר בקרב נבדקים אלה לעומת קבוצה אחרת שצפתה בסרט על עיר. במחקר שבדק רמת מתח אצל מטופלים בחדר המתנה של רופא שיניים, נמצאה ירידה בקצב לב בעקבות הימצאותו של פוסטר גדול של טבע בחדר ההמתנה. גם בשאלון הערכה עצמי, ממתינים דיווחו על תחושת רוגע בימים בהם נתלה הפוסטר.
למאמרים נוספים בנושא מתח, סטרס ועוד:
התמודדות עם מתח: עצות לחיים בריאים יותר
התמודדות עם סטרס בעקבות משבר כלכלי
עשרת הדיברות להפחתת מצבי סטרס
חרדה? מתח? פחדים? יש ארומתרפיה
סטרס גורם בעיות עור. הפיתרונות
הטבע ואני
כאשר אדם צופה בצמחים גדלים ומשתנים, הוא לומד על החיים ורוכש הבנה לגבי תהליכים אשר משליכים על חלקים אחרים של חייו. מהימצאות בסביבת הצמחים, מהתבוננות בצמיחתם, האדם רוכש הבנה על החיים ועל הקצב המשמר אותם. מתוך הטבע האדם שואב תחושה של "יציבות דינמית דרך שינוי". ללא שינוי מתמיד, צמחים לא יכלו לשרוד. הצמח חייב לפרוח בזמן כדי לייצר זרעים, הוא חייב להיכנס לתרדמה כדי לשרוד את החורף. ישנו מקצב טבעי, זמן ועונה לכל הדברים ודבר לא יוכל לשרוד אם נוציאו מהסדר הטבעי. הבנה זו מסייעת לאנשים להתמודד עם שינויים שקורים להם עצמם ואף מסייעת להם לקבל אותם כחלק בלתי נפרד ממהלך החיים וכשלבים הכרחיים בדרך להחלמה.
*לאתר עמותת רעות - לחצו כאן
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
.jpg)
.jpg)
.jpg)





.jpg)