המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ניו יורק ופורסם לאחרונה ב-Science Daily, בדק את השפעתו של יין לבן על שיני פרות, אשר שכבת האמייל החיצונית המצפה את השיניים שלהן זהה לשכבת האמייל המכסה שיניים אנושיות. בניסוי נמצא כי קבוצת שיניים אשר הושרתה במשך שעה ביין לבן ולאחר מכן נטבלה בתה כהה, הוכתמה בגוון שחור, זאת להבדיל משיניים שנטבלו במשך שעה במים ולאחר מכן בתה כהה.
למידע נוסף בנושא שיניים, היכנסו לפורומים:
פורום רפואת שיניים
פורום אורתודונטיה - יישור שיניים
פורום רפואת שיניים לילדים
פורום מחלות חניכיים
פורום טיפולים אסתטיים בלייזר
לדברי החוקרים, שתיית יין לבן במהלך ארוחה (הזהה לטבילת השיניים ביין לבן במהלך הניסוי) גורמת לצביעת/הכתמת השיניים בגוון כהה. הסיבה, כך נראה, הינה רמת החומציות הגבוהה ביין הלבן התוקפת את אמייל השן, בדומה לחומצה הנוצרת על ידי חיידקי העששת ומשנה את שכבת האמייל. החומציות הופכת את המשטח החיצוני של השן למחוספס, מחורץ ובלתי אחיד וכתוצאה מכך חודרים הפיגמנטים (חומרי הצבע) שמקורם במזון ובמשקאות (תה, קפה, מיץ תפוזים, מיץ גזר ועוד) אל עומק אמייל השן ויוצרים כתמים עיקשים על פני השן.
כאשר חזרו החוקרים על הניסוי באמצעות יין אדום, הכתמים היו כהים ועיקשים יותר. לדברי החוקרים, יין אדום - שלא כמו היין הלבן - מכיל כבר בתוכו פיגמנט צבע באחוז ניכר הצובע את השיניים, זאת מעבר לפעולה החומצית כפי שמתרחשת בעת שתיית יין לבן.
תוצאות המחקר, אשר הוצגו בכנס השנתי של הארגון הבין לאומי בתחום מחקר בריאות השן במיאמי, ארה"ב, השנה, לא נועד למנוע או להקטין את צריכת היין דווקא, אלא הינו אחד מסדרת מחקרים אודות השפעת המזון אותו אנו צורכים על תחום האסתטיקה הדנטאלית.
למרות שנראה כי השיניים מצופות בשכבת אמייל חלקה ואטומה, הרי שדרך שכבת האמייל יכולים לחדור אל השן פיגמנטים בכמות רבה הנשארים בשכבות השן הפנימיות ולמעשה משנים בעצם נוכחותם את צבען של השיניים.
טיפים לשמירה על לובן השן במהלך ארוחות החג:

1. הפחיתו בשתיית משקאות מכתימי שיניים.
צריכת משקאות בעלי פיגמנט צבע חזק, כגון קפה, תה, משקאות המכילים צבעי מאכל כקוקטילים צבעוניים, מיצים ממותקים, מיצים טבעיים שאינם שקופים או לבנים או יין (לבן או אדום, כאמור), הינה אחת הסיבות המובהקות להכתמת גוון השיניים והצהבתן. זכרו כי כל מה שמכתים או צובע חולצה לבנה צובע גם את השיניים.למעוניינים לשמור על גוון השיניים, מומלץ להעדיף משקאות מעוררים או אלכוהוליים ללא פיגמנט או צבע (וודקה, ג'ין, מים, סודה, תה צמחים מעודן וכו') בכדי למנוע את האצת צביעת השיניים.
2. היזהרו ממשקאות חומציים. צביעת השיניים אינה הגורם היחידי המחייב תשומת לב. מיצי פירות הדר שונים (מיץ תפוזים, מיץ לימון, מיץ אשכוליות ועוד )מכילים חומצה, לכן שתייה מרובה של מיצים אלו או צריכה מוגזמת של פרי הדר, עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לשכבת האמייל.
3. מברשת שיניים בתיק.
למעוניינים בכל זאת במשקאות המכילים פיגמנט צבע, מומלץ לשאת בתיק מברשת שיניים קטנה בעזרתה ניתן לצחצח קלות את השיניים, בעיקר הקדמיות החשופות יותר למשקה (ניתן לצחצח עם או בלי משחת שיניים המיועדת להלבנת שיניים). הצחצוח מסייע במניעת שינוי גוון השיניים לצד שמירה על שיניים בריאות וחיוך נקי.4. תפוח בדבש מאבחן עששת? אכילת תפוח בדבש, כנהוג במנהגי ראש השנה, יכולה לעזור באבחון ולהצביע על מוקדי עששת בפה. הדבש המתוק עלול לגרות רגישות עד לרמת כאב בשן בה יש עששת וכך "לגלות" את המיקום הבעייתי. יש לזכור שהדבש הינו מאגר סוכר המשמש מזון מעולה לחיידקים ומעצם היותו דביק הוא נצמד לשיניים - סיבה נוספת לצחצח את השיניים מיד בסיום הארוחה.
5. מזונות עתירי סיבים. מזונות עתירי סיבים תזונתיים המומלצים לצורך שמירה על הבריאות ולתפקוד מערכת העיכול, מסייעים בשמירה על צבען הטבעי של השיניים ומונעים הכתמה על ידי הסרת משקעים שהצטברו על השיניים. בכך הם תורמים לניקיון שכבת האמייל החיצונית בעת הלעיסה ולמניעת הצטברות כתמי הצבע. במידה והשתתפת בארוחת חג "עתירת צבעים", מומלץ להעדיף קינוח הכולל פרי בהיר כתפוח, אפרסק וכדומה, או מאפה עתיר סיבים אשר יסייע "לליטוש" השיניים והסרת פיגמנטים לא רצויים.
למאמרים נוספים בנושא שיניים, יין לבן ועוד:
אומגה 3 לבריאות הלב - יש גם ביין
הכירו: טיפול שיניים בהרדמה מלאה
עוד כוס יין, פחות קילו
הבהרת שיניים: זו הבהרה, לא הלבנה
אסתטיקה דנטלית, כך תזכו בחיוך יפה ולבן
6. לעסו מסטיק אחרי הארוחה. גם שימוש בגומי לעיסה ללא סוכר לאחר הארוחה עשוי לתרום להסרת שכבת הצבע המצטברת על השיניים. גומי לעיסה גורם גם להגברת הפרשת רוק השוטף את השיניים ומונע הדבקות פיגמנטים ממזון ומשתייה.
7. ליפסטיק כהה. במידה ושינייך אינן צחורות או מוכתמות, העדיפי תמיד להשתמש בגוון ליפסטיק כהה המדגיש את צבען הבהיר של השיניים ביחס לצבע השפתון הכהה. בכך מתקבלת אשליה של מראה צחור ונקי.
8. מניעת רגישות למשקאות אחרי הלבנת שיניים.
בתהליך הלבנת שיניים באמצעות תכשירים הנרכשים למטרה זו או אצל רופא השיניים, עלולה להיווצר כתוצאה מחומרי ההלבנה רגישות זמנית למשקאות קרים או חמים. על מנת לצמצם את התופעה או למנוע את הרגישות, מומלץ לשטוף את הפה או לצחצח את השיניים כשבוע ימים לפני תחילת הטיפול בתכשירים המיועדים לטיפול בשיניים וחניכיים רגישות.9. צחצוח שיניים עם חלקיקים שוחקים אינו מומלץ.
לא מומלץ לצחצח את השיניים עם חומרים שוחקים, כדוגמת סודה לשתיה או חלקיקי מלח שונים ומשונים הנמכרים למטרה זו. אמנם צחצוח שיניים עם חלקיקים שוחקים יכול להסיר את השכבה החיצונית של משקעים הנצמדים על אמייל השן יחד עם שכבת אמייל, אך באותו זמן גם יחספס וישרוט את שכבת האמייל ועל ידי כך יתרום להצטברות מהירה יותר של פיגמנטים.דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר