במזון, הגודל כן קובע

תופעה של עליה במשקל קשורה באופן ישיר לכמות המזון שאנו אוכלים. ככל שיגישו לנו מנות גדולות יותר, כך נאכל יותר. אורנה לוי מסבירה איך פיתרון הבעיה מתחיל בהקטנת גודל מנות המזון שאנחנו צורכים
מאת אורנה לוי
| 18/11/2007 |
צפיות: 5,713
העליה בשכיחות ההשמנה עולה בקנה אחד עם עלית גודל מנות המזון הנאכלות בבית ובחוץ.

אכילת מנות גדולות יותר מהווה גורם משמעותי במגיפת ההשמנה. מתן מנות גדולות יותר של מזון, לילדים ולמבוגרים, יכול להוביל לעליה משמעותית בצריכת האנרגיה היומית.

אחת האסטרטגיות להעלאת המודעות לחשיבות גודל המנות, הינה להוריד את הצפיפות הקלורית (קק"ל לגרם) במזונות.

בארה"ב, גודל המנות של מזונות רבים נמצא במגמת עליה מאז 1970. הגדלת המנות רווחת במסעדות, סופרמרקטים ובבית. העליה בגודל המנות מתרחשת במקביל לעליה בשכיחות ההשמנה, מה שמוכיח את הקשר בין גודל המנה ומשקל הגוף.

למידע נוסף בנושא היכנסו לפורומים:
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה ודיאטה לילדים
פורום בישול בריאות
פורום הפרעות אכילה

השפעת גודל המנות על צריכת האנרגיה. בגילאים קטנים, צריכת המזון מושפעת פחות מגודל המנות. לכן, למרות העליה בכמות המזון המוצע, לא נרשמת עליה בכמות המזון הנצרך על ידי ילדים מתחת לגיל שנתיים.

עם העלייה בגיל, נראה כי גורמים פנימיים פחות משפיעים על צריכת מזון, ואילו גורמים חיצוניים משפיעים יותר. בגילאים גדולים יותר, גם ילדים וגם מבוגרים מושפעים מגודל המנות. כך עולה צריכת האנרגיה יחד עם גודל המנה, גם ללא עליה בתחושת הרעב.

בכדי שנוכל להשפיע על הרגלי האכילה שלנו ושל ילדינו, נוכל לנקוט בשתי אסטרטגיות. ניתן להציע מגוון מזונות בארוחה, ולעודד את הילדים להגיש לעצמם את כמות המזון הרצויה להם. כך, הילד יגיש לעצמו כמות קטנה יותר, כיוון שהוא מחליט כמה מזון הוא רוצה בצלחת.

חשוב לעודד הקשבה לגוף לרמזי רעב ושובע, ולא לדרוש לסיים את המוגש בצלחת. ברגע שחשים שובע, אין טעם להמשיך ולאכול.

גם אצל מבוגרים, צריכת המזון תלויה בגודל המנות. מבוגרים יצרכו יותר מזון כאשר הוא ארוז באריזות גדולות. אף לפני אכילה והגשה, מבוגרים יעריכו כי יאכלו יותר בארוחה, כאשר המזון מוצע באריזות גדולות, יחסית לאריזות קטנות.

ככל שהאריזה גדולה יותר, מזון רב יותר יוגש לשולחן, וכמות גדולה יותר של מזון אף תאכל. כך לדוגמא, כאשר נגיש מקרוני וגבינה בכמויות שונות בזמנים שונים, המבוגר יצרוך יותר, כאשר גודל המנה המוגש יהיה גדול יותר.

לכתבות נוספות בנושא:
דיאטה, לפי סוג הדם שלנו
מה אפשר לאכול ב-1,000 קלוריות?
אוכלים גם כשאתם שבעים? זה ביולוגי
שמן? העולם אשם
מחקר: ההשמנה מדבקת

הגורם הנוסף החשוב במצבים אלו, הינו חוסר השינוי בדרגת תחושת הרעב והשובע המלווים אכילת ארוחות גדולות וקטנות.

נראה כי מנות גדולות יותר משפיעות על הציפיה הסובייקטיבית לגבי כמות המזון שצריך לאכול, כך מושפעות אף תחושות הרעב והשובע לפני ולאחר הארוחה.

הבעיה היא, שאכילת מנות גדולות יותר לא גורמת לאיזון טבעי ולאכילת כמות קטנה יותר בארוחות הבאות. עליה בצריכת האנרגיה, בעקבות גודל המנות העולה, אופיינית לגברים ולנשים, בגילאים שונים, במשקלים שונים ובמצבי רוח שונים.

מדוע אנו אוכלים יותר?
חוסר מודעות.
התעלמות מתחושות רעב ושובע.
הרגלים - התרגלנו לאכול ללא התאמה לתחושת הרעב והשובע כילדים והמשכנו כמבוגרים והתרגלנו למנות גדולות יותר.

אז איך נוכל לעזור, ולגרום לצריכת מזון מאוזנת יותר? העלאת רמת המודעות לבעיה והשפעת גודל המנות יכול להעשות ישירות לצרכן או לסביבת האכילה. את הצרכן נוכל לחנך לגודל מנות מתאים. אך הדרך לחינוך הסביבה למודעות הנה קשה ויש לבחון את הדרכים הנכונות לכך.

בכדי לעזור לצרכן להימנע מהשפעת אכילת מנות גדולות ולרדת במשקל, נוכל להיעזר באריזות קטנות אשר גודל המנה בהם ורמת האנרגיה מותאמים לקהל היעד. נוכל אף לנסות ולהעלות את המודעות לתחושות רעב ושובע.

כיום ניתן לראות גם עליה במודעות לנושא זה באכילה מחוץ לבית בהצעות של מגוון גדלים של מנה, מנות אישיות או משותפות לכמה סועדים.

אכילה, בהתאמה לגיל, למין, לכמות הפעילות הגופנית המתבצעת בשגרה ולמצב הרפואי, הינה חיונית לשמירה על משקל ולירידה במשקל במקרה הצורך.

קיימת חשיבות גבוהה ביותר ללמידת גודל המנה הנדרשת לאכילה. גודל המנה המתאים תלוי בהרכב התזונתי של המזון - קק"ל, חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים. כך, כשנדע את גודל המנות המתאים, בהתאם להרכב המזונות השונים, נוכל לתכנן לעצמנו תפריט בריא יותר לאכילה.

מחקרים הראו כי אכילת מזונות בעלי צפיפות קלוריות נמוכה (כמו פירות, ירקות ומרקים) עוזרת לתחושת השובע יחד עם הורדת הצריכה הקלורית.

במחקרים אחרים, נמצא כי אכילת מזונות בעלי צפיפות קלורית נמוכה, תעזור לתהליכי ירידה במשקל יותר מאשר הורדת צריכת השומן יחד עם הקטנת גודל המנות.

אכילת מנות מספקות, של מזונות בעלי צפיפות קלורית נמוכה, יכולה לעזור להגדלת תחושת השובע ולשליטה ברעב, יחד עם הגבלת הצריכה הקלורית לניהול המשקל. כך לא יאכלו העיניים שלנו, אפילו לאחר שנשבע.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר