7 דברים על בטיחות תוספי מזון

בעולם משתמשים היום בכ-3,000 תוספי מזון שנועדו לשימור ומניעת התפתחות חיידקים, לאחסון לתקופה ארוכה, לשיפור המרקם והצבע ועוד. עד כמה הם בריאים לנו ומה הסכנות הטמונות בהם. יפה כהן, דיאטנית קלינית, עם 7 דברים שחשוב לדעת על בטיחות תוספי מזון וצבעי מאכל במזון שלנו
מאת יפה כהן
| 31/08/2007 |
צפיות: 13,938
1. בעולם משתמשים היום בכ-3,000 תוספי מזון. המדובר בחומרים המוספים בתהליך הייצור למוצר מזון למטרה טכנולוגית, כמו שימור ומניעת התפתחות חיידקים הגורמים למחלות, אחסון לתקופה ארוכה ושיפור המרקם והצבע. תוספי מזון לא כוללים חומרי טעם וריח.

2. הסיכון מתוספי מזון הינו נמוך יחסית לשומן או לסוכר שנמצא במזון. לחלק קטן מהאוכלוסייה (עשירית אחוז) יש רגישות יתר לתוספי מזון מסוימים (כמו מונסודיום גלוטמט), כפי שלחלק מהאנשים יש רגישות יתר לסוגי מזון טבעיים מסוימים (חלב, קמח וכו').

3. כל תוסף מזון מקבל מספר כשלפניו מופיעה האות E. חובה לציין מהם תוספי המזון במוצר תחת הכותרת "רכיבים" בתווית סימון המזון. הדבר חשוב במיוחד לגבי אנשים שידוע שהם בעלי רגישות יתר לחומרים מסוימים, ועליהם להימנע מצריכת מזון המכיל תוספים אלה.

4. לא ניתן להוכיח באופן מוחלט את בטיחותו של תוסף מזון. ההחלטות בקשר לבטיחות תוספי המזון נקבעות על סמך עדויות הניתנות להשגה באותו זמן.

להתייעצות על תזונה נכונה, היכנסו לפורומים שלנו:
פורום פוד קוא'צינג
פורום תזונת נשים בהריון
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום ויטמינים
פורום תזונה ודיאטה
פורום בישול גורמה בריאותי

תוספי המזון עוברים סקרי בטיחות באופן שוטף ובהתאם לממצאים החדשים, ההחלטה על בטיחות התוסף יכולה להשתנות. כל תוספי המזון המותרים לשימוש בארץ מותרים גם בארצות אירופה ועל פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי.

5. צבעי מאכל הינם תוספי מזון אשר מוסיפים או מחזירים לקדמותו צבע למזון. קבוצה זו כוללת חומרי צבע ממקורות טבעיים, לדוגמא קרמל (E150), המשמש צבע מאכל במשקאות קלים, מאפים ורטבים.

כמו כן נכללים בקבוצה זו חומרי צבע מלאכותיים כמו: טרטרזין (E102). זהו צבע אשר מקנה גוון צהוב-כתום למזון. הטרטרזין עלול לגרום לגירוי בעור אצל אחוז קטן באוכלוסיה הרגיש לחומר זה. קיימת מחלוקת לגבי הבטיחות בשימושו. ישנם מחקרים המראים שחומר זה פוגע במוליכים הכימיים במוח ולכן עלול לגרום לבעיות כגון היפראקטיביות והפרעות קשב וריכוז, בעיקר אצל ילדים.

6. לא כל צבע טבעי הוא בריא. ישנם, למשל, צבעים המופקים מחומרים טבעיים, אך אינם מיועדים למאכל (חלק מצבעי הפחם,למשל).

7. מנגד, צבעי מאכל מלאכותיים יכולים להיות באיכות טובה ואחידה יותר ממקביליהם הטבעיים. כך שאין קשר בין סיווג צבע המאכל כטבעי או כמלאכותי לבין בטיחותו.

את רשימת תוספי המזון המותרים לשימוש בארץ ניתן למצוא באתר שירותי המזון והתזונה של משרד הבריאות

לאתר המרכז הרפואי וולפסון

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר