יתכן ובגלל שהיא נפוצה בכל העולם, גדלה בכל אקלים, דורשת טיפול זול ופשוט, הפטרוזיליה לרוב לא מוערכת כראוי.
מחקרים שנערכו לאחרונה קבעו כי פטרוזיליה נמנית בין שלושת צמחי המרפא הטובים ביותר (לצד השום והסרפד).
ולמרות כל זאת, מעטים אוכלים את הפטרוזיליה בפני עצמה, ואלו שכבר עושים זאת, משתמשים בפטרוזיליה לרענון הפה בעיקר לאחר אכילת ארוחה כבדה או שום.
הפטרוזיליה, שקיימת כבר מעל ל-2,000 שנה, שימשה כתרופה הרבה לפני ששימשה כתוסף למזון. היוונים הקדמונים יחסו לה יכולות בתחום הבריאות וכמחזקת ספורטאים. ברומא אף ייחסו לפטרוזיליה השפעת קסם נגד שכרות.
עם הזמן גילו במטבחים הים תיכוניים את תרומתה של הפטרוזיליה בהעשרת טעמם של המאכלים. משם לאורך ההיסטוריה, שימשה הפטרוזיליה כמזון, תבלין וכתרופה ושרדה בהצלחה עד למטבח המודרני.
שאלות על תזונה בריאה? בפורום תזונה ודיאטה ישמחו לעזור
איזה ויטמינים כדאי לקחת? היכנסו לפורום ויטמינים ותוספי תזונה
נפתח פורום חדש ומומלץ- פורום פוד קואצ'ינג
בישול בריא וטעים? גלו כיצד, בפורום בישול גורמה בריאותי
ההשתלבות היתה דומיננטית וטבעית, העלייה בצריכתה עומדת בפני עצמה וללא קשר לייחוס הרפואי. אגב, לפטרוזיליה שימושים נוספים גם מחוץ למטבח, בשמנים הנמצאים בגרעין הירק משתמשים ליצור ריח הניחוח בבשמים, בסבונים או בקרמים.
האבסורד הוא שבעולם המערבי, המייחס חשיבות רבה למזון הבריא, בעיקר במסעדות הגורמה, הפטרוזיליה תופסת מקום נכבד רק כקישוט הצלחת, בנפרדת מהמזון המוגש, ונזרקת לצד כשאוכלים את המנה. מעכשיו - אוכלים את הקישוט.
פטרוזיליה איכותית יש לקנות טרייה, עם עלים ירוקים ללא סימני יובש ודהיית הצבע. יש לשטוף ולייבש ואת פעולת הקיצוץ יש לעשות סמוך לזמן האכילה על מנת למנוע "בריחת ויטמינים". אם משלבים את הפטרוזיליה בבישול, יש להוסיפה לקראת סופו כדי לשמר את מרבית הטעם והאיכות תזונתית.
וקצת הסתייגות: העלים והשורש נחשבים לבטוחים ואין הגבלה בצריכתם ללא חשש מהרעלה. החלק הבעייתי היחיד הינם הגרעינים המכילים חלק מהשמנים החיוניים ויש ליטול מהם באופן מדוד.
צריכת יתר של הגרעינים יכולה לגרום לבחילה, כאב ראש, רגישות לאור השמש ופגיעה לאורך זמן בכבד ובכליות. הפטרוזיליה גם אינה מומלצת לנשים בהריון מחשש לזירוז לידה וגם לא למיניקות מחשש ליבוש החלב.
מה יש בפטרוזיליה? הפרופיל התזונתי של הפטרוזיליה מורכב ממגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ושמנים חיוניים וברמת צפיפות (כלומר, רמת השפעה רלוונטית) טובה עד מצוינת.
אלו היתרונות הבריאותיים של שלל הוויטמינים והמינרלים הנמצאים בפטרוזיליה:
1. ויטמין A (בטא קרוטן). תורם לשיפור ראיית לילה ועור בריא.
2. קומפלקס ויטמין B. שיקום תאי הגוף ושחרור אנרגיה מהתאים.
3. ויטמין C. מסייע בתחזוקת המערכת החיסונית.
4. ויטמין E. תורם להגנה על התאים מפני התבלות הבאה עם הגיל.
5. ויטמין K. מסייע לוויסות סמיכות הדם וניקוי וסינתזה של חלבון הכבד.
6. ברזל. משמש ליצור המוגלובין הנדרש לאנרגיה.
7. מנגן. עוזר לספיגת ויטמין C, מייצר את הורמוני המין.
8. אשלגן. נדרש לגדילה, בניית שרירים ומערכת העצבים.
9. אבץ. מחזק את המערכת החיסונית ומונע אקנה.
10. סידן. פועל לחיזוק העצמות, השיניים והשיער.
11. סיבים וכלורופיל. מטהרים, מונעים זיהום בקטריאלי ומגבירים את המערכת החיסונית.
ב-30 גרם של פטרוזיליה, המכילים כ-10 קלוריות, מתחבאים:
רמה מצוינת (מעל 75% מהדרישה היומית) של ויטמינים Cו-A וחומצה פולית.
רמה טובה מאוד (מעל 50% מהדרישה היומית) של ברזל.
רמה טובה (מעל 25% מהדרישה היומית) של אשלגן, סידן, סיבים תזונתיים, מגנזיום, ויטמין E ומנגן.
בכוס פטרוזיליה, על-פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA) יש יותר בטא קרוטן (ויטמין A) מאשר בגזר גדול, פי שניים ויטמין C מאשר בתפוז, יותר סידן מאשר בכוס חלב ופי עשרים ברזל מאשר במנת אכילה של כבד.
עוד על פירות וירקות:
סוד הבריאות של הענבים
תאנה, גם לבריאות וגם לתאווה
מחקר: אוהבים מתוק? קחו פרי
צמחונות, האם זה בריא?
אפרסמון - דבש מהצומח
בפעם הבאה שתופיע הפטרוזיליה בצלחתכם, כקישוט למאכל הגורמה או כמצע לנתח הבשר, זכרו את סגולותיה ואל תוותרו על תוספת של בריאות לגופכם.
לאתר של הדסה אופטימל
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר