תזונה נכונה, לפי הצבע

איזה תענוג לראות סלט צבעוני - תאווה לעיניים! מסתבר שסלט צבעוני ומגוון הוא לא רק מעורר תיאבון, אלא גם מוסיף לבריאות יותר מאשר סלט עשיר בירקות ודל לצבעים. גלית אלדרוטי, מסבירה מה תורם לנו כל צבע
מאת גלית אלדורטי
| 16/07/2007 |
צפיות: 9,197
מאז ומתמיד, נודעה חשיבות רבה לצריכת ירקות. "בריא", "לא משמין", "מונע מחלות", הם דוגמא לשלל ההגדרות הנקשרות לאכילת ירקות ופירות.

החשיבות שבגיוון נובעת מהעובדה שלכל צבע של ירק או פרי יש תפקיד והיא משפיעה על הגוף בצורה שונה.

בירקות, פירות וצמחים אחרים ישנם פיגמנטים, המעניקים את הצבע. כמו כן, קיימים פיטוכימיקלים, שהם רכיבים בעלי סגולות בריאותיות, המיוצרים על ידי צמחים. חלק מהפיטוכימיקלים הם בעצם פיגמנטים.

מחקרים מוכיחים כי הפיטוכימיקלים על צבעיהם השונים, פועלים יחד עם הרכיבים הנוספים בירקות, וחיוניים לשמירה על בריאות הגוף ולהגנה מפני מחלות והזדקנות.

קיימות חמש קבוצות של צבע: ירוק, אדום, כתום, לבן וסגול, כאשר כל קבוצה מהווה מקור לפיגמנט או לפיטוכימיקל דומיננטי.

מה הם יתרונות הצבע הירוק? קבוצת הירוקים מכילה לוטאין, נוגד חמצון המסייע לשמירה על ראייה תקינה, האטת הזדקנות העין, חיזוק העצמות ומפחית את הסיכון למחלות לב וסרטן.

דוגמא לירק מקבוצה זו הוא תרד. פופאי ידע כנראה באיזה ירק לבחור כי התרד הוא מקור לשלל אדיר של רכיבים פעילים, שאחד הבולטים שבהם הוא לוטאין.

שאלות על תזונה בריאה? בפורום תזונה ודיאטה ישמחו לעזור
איזה ויטמינים כדאי לקחת? היכנסו לפורום ויטמינים ותוספי תזונה
נפתח פורום חדש ומומלץ- פורום פוד קואצ'ינג
בישול בריא וטעים? גלו כיצד, בפורום בישול גורמה בריאותי

התרד הינו מקור עשיר לברזל, מגנזיום פולאט (הקשור לחומצה הפולית), בטא קרוטן, ויטמין ,K ויטמין C, כלורופיל - התורם להגנה מפני חומרים מסרטנים, וקוורצטין - נוגד חמצון ונוגד דלקות רבות עוצמה.

לאנזים מסוים בתרד יש השפעה על לחץ הדם, והוא תורם להפחתתו. עוד נמצא כי התרד עשוי לסייע בצמצום השפעותיה של הירידה תלויית הגיל בפעילות המוח.

לאור שלל החומרים המזינים והמגנים בתרד, מומלץ לשלבו בתפריט היומי לעיתים קרובות.

מה הם יתרונות הצבע האדום? קבוצת האדומים מכילה ליקופן, נוגד חמצון רב עוצמה העוזר במלחמה בסוגי סרטן שונים (בעיקר סרטן הערמונית, הריאות והלבלב) ובמחלות לב.

דוגמא טובה לקבוצה זו היא העגבנייה, אשר צבעה האדום נובע מהפיגמנט האדום ליקופן.

הליקופן ורכיבים נוספים בעגבנייה תורמים להפחתת הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי. העגבנייה עשירה במיוחד בוויטמין C, גם הוא נוגד חמצון יעיל, המסייע בהפחת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן וסיבוכי סוכרת.

מומלץ לתת לעגבנייה מקום של כבוד בתפריט ולשלב בו לפחות מנה אחת של עגבניות טריות או מבושלות באופן יומיומי (הליקופן יעיל מאוד גם בעגבניות מבושלות ומעובדות כגון קטשופ).

מה הם יתרונות הצבע הכתום? קבוצת הכתומים מכילה בטא קרוטן וקרוטנואידים נוספים, המסייעים בהפחתת הסיכון לסרטן ולמחלות לב ובשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון.

דוגמא לירק מקבוצה זו הוא הגזר הנחשב כמלך הבריאות וזאת בזכות עושר של פיגמנטים צהובים - כתומים ממשפחת הקרוטנואידים. כמו כן, הגזר מהווה מקור לשלל ויטמינים, ביניהם ויטמין E - נוגד חמצון התורם למניעת מחלות לב ותהליכי הזדקנות, לתפקוד תקין של מערכת החיסון, למניעת סרטן ולבריאות העור.

מלון כתום הוא פרי מקבוצת הכתומים. צבעו נובע מהפיגמנטים הצהובים - כתומים בטא קרוטן ואלפא קרוטן, האופייניים גם לגזר, ומהפיגמנט הצהוב - כתום לוטאין.

בטא קרוטן ואלפא קרוטן תורמים להפחתת הסיכון לסרטן מהווים גם מקור לויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור. הלוטאין הוא נוגד החמצון העיקרי בעין, המגן עליה מפני תהליכי הזדקנות.

המלון הכתום עשיר גם בויטמין C - נוגד חמצון יעיל, התורם למניעת מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן וסיבוכי סוכרת. מומלץ לשלב את המלון הכתום במסגרת התפריט השבועי כמקור ל"כתום" ולויטמין C.

עוד על פירות וירקות:
סוד הבריאות של הענבים
תאנה, גם לבריאות וגם לתאווה
מחקר: אוהבים מתוק? קחו פרי
צמחונות, האם זה בריא?
אפרסמון - דבש מהצומח

מקורות הלוטאין- בצהוב ובכתום: תירס,פלפל כתום, שעועית צהובה ופלפל צהוב.

מה הם יתרונות הצבע הלבן? קבוצת הלבן מכילה תרכובת גופרית, לשמירה על בריאות כלי הדם ולמלחמה בחיידקים ובדלקות.
<@ --- IMG_2 --- @>
דוגמא לקבוצה זו הוא הבצל. שכבה אחר שכבה, אוצר בתוכו הבצל הלבן ארומות, טעמים וסגולות רבות עוצמה.

תרכובות הגופרית הייחודיות רק לו ולבני משפחתו, מקנות לו אוצר יתרונות. תרכובות הגופרית תורמות להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, סרטן הוושט וסרטן השד. בנוסף, הן פועלות כ"תרופות" לדילול הדם ולמניעת קרישויות יתר של הדם, ובכך, הן תורמות גם למניעת מחלות לב.

תרכובות הגופרית והכרום - מינרל שנמצא בשפע בבצל - תורמות להפחתת רמות הסוכר בדם ולכן מסייעות למניעה וטיפול בסוכרת.

הבצל עשיר גם בקוורצטין, נוגד דלקת ונוגד חמצון, המנטרל רדיקלים חופשיים מזיקים במיוחד. כך, הוא תורם למניעת תהליכי הזדקנות ומחלות לב וכלי דם. יכולת הלחימה של הקוורצטין בדלקת, מאפשר לו להקל על בעיות דלקתיות ועל מצבים אלרגיים.
<@ --- IMG_2 --- @>
הבצל מהווה גם מקור לוויטמינים מקבוצה B, למשל B6. נוכח עוצמתו הבריאותית של הבצל, מומלץ לשלבו בתפריט באופן יומיומי.

מה הם יתרונות הצבע הסגול? קבוצת הסגולים מכילה אנתוציאנינים, נוגדי חמצון רבי עוצמה התורמים להאטת תהליכי הזדקנות הגוף והמוח. האנתוציאנינים נלחמים גם בטרשת העורקים, במחלות הלב וכלי הדם, תורמים להגנה מפני סיבוכי הסוכרת, והינם בעלי סגולות נוגדות דלקת.

דוגמא לירק מקבוצה זו הוא הכרוב הסגול ממשפחת המצליבים, המכיל אנתוציאנינים וחומרים נוספים הנלחמים בסרטן. כמו כן, הכרוב הסגול עשיר במיוחד בוויטמין C, ומהווה מקור זמין לסידן.

להפחתת הסיכון לסרטן, מומלץ לאכול לפחות 2-3 מנות ירקות ממשפחת המצליבים בשבוע, או כמנה מדי יום .

דוגמא נוספת הוא הסלק. הסגול שלו הוא סגול מיוחד, שמקורו בקבוצה של פיגמנטים סגולים יוצאי דופן, הבטאלינים. לבטאלינים ולסלק סגולות נוגדות חמצון חזקות במיוחד וכושר לחימה בסרטן ובמחלות הלב.

סלק הוא המקור העיקרי לבטאלינים בתזונה. הסלק מכיל גם חומצה סליצלית - קרובת משפחה של האספירין, הנוגדת דלקות, ותורמת לשמירה על בריאות כלי הדם והלב, וחומצה פולית - התורמת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומסייעת להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

בנוסף, הסלק מכיל ברזל מינראלי החיוני למניעת עייפות וחולשה שמקורן באנמיה ולתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה לתינוקות וילדים.

לבריאות אופטימאלית, מומלץ לאכול באופן יומיומי, ירקות ופירות מכל קבוצות הצבע.

לאתר דיאטה קלאב

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד