מחקרים אנתרופולוגים מצביעים על כך שפירות הם המזון העתיק והקדום ביותר שאנו מכירים. בהשוואה לדגנים, לקטניות ולמוצרי החלב שבהם החלו להשתמש רק לפני 10,000 שנים, הפירות היוו מאז ומתמיד את המרכיב העיקרי והחשוב ביותר בתזונת האדם.
למרות הערך התזונתי שבפירות, בתודעתם של אנשים רבים פירות עדיין מהווים רק "נשנוש" או קינוח. גם אם אותם אנשים מודעים לסגולות הבריאותיות שבפירות, הם ממעטים להשתמש בהם כמזון עיקר בתזונה.
בשנים האחרונות מתרבות העדויות לגבי חשיבות הפירות בתזונה, ואנשים רבים מנסים לבסס את תזונתם בעיקר על פירות. השינויים המדהימים שמתרחשים דומים להתעוררות מחלום: אותם אנשים משתחררים מהעייפות המתמדת שסחבו איתם לאורך החיים, המחשבה נשמרת צלולה ונינוחה, ורמת האנרגיה נשארת יציבה לאורך היום כולו.
ברפואה הקונבנציונאלית לעומת זאת, מייחסים לפירות לא מעט היבטים שליליים ועיקרם בתנודות חדות ברמות הסוכר בדם. יש לרדת אל מקור הבעיה בכדי למצוא את האמת, והמקור נמצא בדרך כלל בשומנים שבדם.
הפירות מעוכלים למחצה, לכן עיכולם דורש מאמץ מזערי מהקיבה ושומר על מערכת העיכול מפני שחיקה ומאמץ יתר. מחקרים רבים הוכיחו, שככל שאנשים צורכים יותר פירות חיים בתזונתם, הם חיים יותר וסובלים פחות ממחלות וסיבוכים.
פירות אוכלים לפני הארוחה
פירות מכילים בעיקר סוכרים פשוטים שאינם זקוקים לעיכול ולשהות כלשהי בקיבה. הסוכרים נספגים מיד בדם, ומייצרים אנרגיה זמינה לגוף. לעומתם, מזון עשיר בשומן, חלבון ועמילן זקוק לעיכול ארוך ומורכב.
מסיבה זו, אנשים רבים האוכלים פירות לאחר הארוחה סובלים מהפרעות עיכול, שכן הסוכר מתעכב בקיבה שלא לצורך ומתחיל תהליך של תסיסה וריקבון. מומלץ לאכול פירות לפני הארוחה, כך גם "אלרגיות" רבות לפירות נעלמו כלא היו אצל אנשים שאימצו המלצה זו.
אנשים רבים שאכלו פירות לארוחת בוקר דיווחו גם הם על הפרעות עיכול לאחר האכילה, הסיבה לכך נעוצה בארוחה הקודמת. ארוחת ערב כבדה ומורכבת סמוך לשינה תישאר בקיבה לזמן ארוך במיוחד, לכן כדאי להמתין עד ל"התרוקנות" הקיבה בבוקר לפני שמכניסים מזון נוסף לגוף.
כשאוכלים פירות, מומלץ לאכול פרות מאותו הסוג, שכן שילוב של פירות מתוקים עם פירות חמוצים יצור תסיסה והפרעות עיכול מיותרות. אכלו פירות מתוקים בארוחה אחת, ופירות חמוצים בארוחה נפרדת. אבטיחים ומלונים אכלו כל אחד לחוד.
לאחר שאכלתם את הכמות הרצויה של פירות, המתינו 5-10 דקות ואכלו כל מזון אחר הראוי לטעמכם. זוהי דרך פשוטה להכניס יותר פירות לתזונה, במקביל לשמירה על צירופי מזון נכונים שיאפשרו עיכול יעיל ללא הפרעות של תסיסה וריקבון.
מדוע אנשים נכשלים במעבר לתזונה טבעית?
תופעה נפוצה היא אנשים שבאמת משתדלים לעשות שינוי ולצרוך מזון חי וטבעי, ולמרות זאת ממשיכים לסבול ממצב בריאותי משובש. הסיבה העיקרית לכך היא שבדרך כלל אותם אנשים אוכלים כמויות גדולות מידי של שומן בכדי לפצות על השינוי המבורך שעשו.
הם צורכים כמויות מוגזמות של טחינה (חמאת שומשום), חמאת אגוזים וגרעינים שונים, שמנים מזוקקים, אבוקדו, קרקרים מפשתן ועוד, עד שהשומן מהווה כ-50-70% מסך הכמות הקלורית היומית שלהם.
כשצורכים שומן בכמויות גדולות אכילת פירות מתוקים הופכת לנטל ולמעמסה, שכן הרמות הגבוהות של השומן בדם גורמות להפחתת רגישות האינסולין (האחראי להעברת הסוכר לתאים) המתבטאת בהעלאת רמת הסוכר בדם באופן קיצוני, ולאחר מכן לירידה קיצונית ולתחושת עייפות.
כשמפנימים שהמקור האיכותי ביותר לאנרגיה פיסיולוגית הוא הסוכר הטבעי, הדרך היחידה בה ניתן להגזים בצריכת הסוכר תהיה אכילת יתר. אכילת יתר של פירות נובעת בעיקר ממצב מנטאלי ונפשי לא מאוזן ולמרות הנזק הטמון בה, היא עדיפה על אכילת יתר של מזון מעובד ועתיר רעלים.
מהי ארוחת פירות משביעה?
רוב האנשים טוענים שפירות לא מספקים, לא משביעים ושאין בהם מספיק אנרגיה, אך הפירות עשירים באנרגיה האיכותית ביותר (סוכר פירות) הנספג במהירות בדם ומספק אנרגיה לכל חלקי הגוף. בנוסף, פירות עשירים במינרלים, בסיבים ובנוזלים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
אותם אנשים שאכלו במשך שנים מזון עתיר בשומן ובחלבון לארוחת בוקר, אינם מצפים שביום אחד הגוף יתרגל לשינוי קיצוני כל כך. ארוחת בוקר בתזונה המודרנית מכילה בממוצע 700-1000 קלוריות לעומת פרי ממוצע מכיל בין 50-100 קלוריות, לכן פרי אחד לא יכול לבוא כתחליף לארוחה שלמה.
הפיתרון הוא פשוט - יש לאכול כמויות גדולות בהרבה של פירות. במקום לאכול פלח מלון או תפוז אחד לארוחת בוקר, אפשר לאכול מלון שלם או 6-12 בננות, או כל פרי אחר בכמות סבירה. זוהי ארוחת פירות מושלמת שתספק אנרגיה ותחושת שובע לאורך זמן.
לאתר של אלירן דה-מאיו
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר