המפקחת על הבריאות במשרד החינוך, עירית ליבנה, אומרת בראיון מיוחד למלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר, כי "לתפישתנו, אנחנו שותפים עם ההורים באחריות על בריאות התלמידים ואנחנו מחוייבים לעשות פעילויות מניעה כדי לקדם את בריאותם ואת הרגלי התזונה שלהם".
מחקרים שנערכו בנושא השתייה, הוכיחו באופן מובהק כי היא אחד הגורמים המרכזיים למגפת ההשמנה. אחד המחקרים העלה כי חמישית מצריכת הקלוריות של תושבי ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות מגיע מצריכת משקאות "קלים". מחקר אחר הוכיח כי הפחתה בצריכת משקאות סודה ומיצים ממותקים יכול להביא לירידה במשקל, אפילו ללא דיאטה.
לפני ארבעה חודשים נחקק בצרפת חוק האוסר על מכירת משקאות ממותקים במכונות אוטומטיות בבתי ספר. בשבוע שעבר הצטרפה לצרפת גם ארצות הברית, שם הסכימו יצרניות מובילות של משקאות קלים להפסיק למכור משקאות מסוכרים בבתי הספר, בניסיון להילחם במגפת ההשמנה.
"ילד לא בריא יגדל להיות מבוגר לא בריא", מסבירה ליבנה, שיזמה את התוכנית בישראל. "ולכן יש חשיבות גדולה להיצע שניתן לו בסביבה שהוא נמצא בה הרבה משעות יומו. אם נצליח להקנות לו דפוס התנהגות בריא וללמד אותו את הבחירה, זה עשוי להישאר איתו במהלך כל החיים. החזון והמטרה שלנו הם שהילדים יקחו הביתה את מה שנעשה בבתי הספר".
התייחסות קפדנית להרכב המזון
"היצע מזון מתאים יסייע בבניית תשתית להתפתחות תקינה שתסייע בתהליך הלמידה, ברכישת מיומנויות, בפיתוח היכולות החברתיות ובתהליך גדילתם של התלמידים להיות מבוגרים בריאים ומאושרים", קובע החוזר. "לפיכך נדרשת התייחסות קפדנית להרכב המזון והשתייה המוצעים במכונות האוטומטיות למזון ולשתייה ובמזנונים במוסדות החינוך".
נוסף על האיסורים, מכיל החוזר רשימת מאכלים מומלצים למכונות, בהן: סלט פירות, ירקות טריים, סלט ירקות, כריכים מקמח מלא עם ממרחים ועם תוספת ירק, לחמנייה מחיטה מלאה עם ממרחים ותוספת ירק, לחמניות מחיטה מלאה עם ממרחים ועם ירק, חטיפי דגנים (עד 6% שומן), יוגורט טבעי או לבן (עד 3% שומן), מעדני חלב בטעמי פירות (עד 3% שומן ו-10% פחמימות), מעדני חלב דל שומן, מנה קרקרים וגבינה לבנה (עד 5% שומן) ומנה אישית של דגני בוקר דלי סוכר ושומן.
"כל מורה וכל גננת הם החיילים שלנו בשטח", מדגישה ליבנה. "ומבחינתי כל אחד מהם הוא מחנך לבריאות. הוא נמצא עם הילד והוא משמעותי לו. 99 אחוזים מהילדים במדינה הם בריאים, וכמעט כולם נמצאים בבתי הספר ובגני הילדים. שם המקום לפגוש אותם, לחנך אותם ולהקנות להם הרגלים בריאים לחיים".
"אני מאמינה בתהליך", מסכמת המפקחת על הבריאות, "וזה תהליך שצריך להיות חינוכי. אנחנו לא נביא בשנה הבאה פקחים כדי לאכוף את החוזר - אלא נגיע להעמקת המודעות באמצעות הבנות והסכמות".
ומה הלאה? "השלב הבא שלנו הוא להתערב בקיוסקים ובמזנונים, וגם שם להפוך את הבחירה לבריאה יותר. אני מקווה שנהיה הסמן הימני של המערכת, ושהתהליך יגיע בסופו של דבר גם לאוניברסיטאות. בכל מקרה זה לא 'בום וגמרנו'".
לאתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר