במחקר נערך מעקב במשך 12 שנים אחר כ-58 אלף איש (בריאים ללא מחלות כרוניות בתחילת תקופת המעקב), כאשר כשני שליש מאוכלוסיית המחקר היתה נשית. צריכת הקפאין הוערכה על ידי שאלונים לאורך התקופה.
במחקר נמצא שנבדקים שהגבירו את צריכת הקפאין שלהם לאורך השנים עלו מעט פחות במשקל מאלה שהפחיתו את צריכת הקפאין שלהם. בקרב נשים עובדה זו היתה משמעותית יותר עבור אלו שהיו בעודף משקל בתחילת המחקר (BMI הגבוה מ-25), לא עשו פעילות גופנית ועישנו.
החוקרים ניטרלו סטטיסטית את ההשפעה של שתית קפה על צימצום האכילה, כלומר ההשפעה על הפחתת העלייה במשקל שנצפתה, אינה נובעת מהפחתה באכילה בעקבות שתיית קפה. מסקנת החוקרים היא כי עליה בצריכת הקפאין עשויה להפחית עליה במשקל בטווח הארוך.
השלכות המחקר. רגע אחד לפני שאתם רצים למכונת הקפה הקרובה, עדיף שתקראו את השורות הבאות. לקפאין יש השפעה מעוררת ומכאן אולי הקשר לירידה במשקל, אבל לשתיה מוגזמת של קפה ומשקאות המכילים קפאין (משקאות אנרגיה, שוקו, קולה וכו') יש גם תופעות לוואי כגון עליה בלחץ הדם ונדודי שינה.
הממצא החשוב ביותר במחקר זה הוא ניפוץ המיתוס. קפה אינו פוגע בירידה במשקל ולכן אין צורך לצמצם את שתייתו בתחילת כל דיאטה. מוטב להתמקד בשינויים אחרים בתזונה שהשפעתם על הירידה במשקל מוכחת. בנוסף, יש לחשב את החלב (שגם לו ערך קלורי לא מבוטל)ששמים בקפה.
הקפאין. הוא נמצא בקפה, בתה, בקקאו, בשוקולד, במשקאות הקלים ויש גם תרופות המכילות אותו.ה קפאין הוא חומר פרמקולוגי פעיל (כמו תרופה) ויכול להשפיע על פעילות מערכת העצבים המרכזית.
בעבר נמצא כי הקפאין מעלה את רמת הערנות ומפחית עייפות, ובכך משפר את יכולת הביצוע בעיקר של מטלות הדורשות ערנות (כמו נהיגה או הפעלת מכונות).
בכוס קפה נמס המכילה 190 מ"ל נוזלים יש כ-75 מ"ג קפאין; בכוס קפה פילטר, אספרסו או מפרקולטור באותו הגודל יש בין 100ל-180 מ"ג קפאיאן; בקפה נטול קפאין יש הרבה פחות (מן הסתם) - כארבעה מ"ג לכוס המכילה 190 מ"ל נוזלים; בכוס תה מסוגים שונים (באותו הגודל)יש בין 15 ל-100 מ"ג קפאין, תלוי בסוג התה; בכוס שוקו המוכן מאבקת קקאו בתכולה דומה יש בין 1.1 ל-8.2 מ"ג קפאין; בפחית משקה אנרגיה (250 מ"ל) המכילה קפאין או גוארנה יש בין 28 ל-87 מ"ג קפאין; בפחית שתייה מסוג קולה, רגילה או דיאטטית (המכילה 330 מ"ל), יש בין 10 ל-70 מ"ג קפאין וב-50 גרם שוקולד יש עד ל-40 מ"ג קפאין.
צריכת כמויות גבוהות של קפאין בשעות הערב עשויה לדחות את שעת השינה. הקפאין גורם להרחבת כלי דם מסוימים, להצרה של אחרים ולהגדלת הקיבולת לעבודת השרירים (זו אולי הסיבה שיש שממליצים על שתייתו לפני פעילות ספורטיבית). הוא גם יכול להרגיע כאבי ראש מסוימים באמצעות הגברת זרימת הדם למוח.
ישנם אנשים הידועים כ"רגישים" לקפאין. התופעה מתבטאת בתסמינים כמו הפרעות שינה, חרדה, דיכאון ועצבנות, הפרעות במערכת העיכול, ופעימות לב מהירות ובלתי סדירות גם לאחר צריכה רגילה של 100 מ"ג קפאין (כוס קפה למשל). לאנשים אלה מומלץ להפחית את צריכת הקפאין. גם לסובלים מיתר לחץ דם ובעלי גורמי סיכון לשבץ ומחלות לב, מייעצים להוריד את צריכת הקפאין בהתייעצות עם הרופא.
צריכה עודפת של קפאין, מעל ל-600 מ"ג קפאין ליום (שמונה כוסות קפה נמס ליום) עלולה להביא ל"קפאיניזם". הסימפטומים כוללים חרדה, חוסר מנוחה, עיכוב בהירדמות, שלשול, כאבי ראש ודופק מואץ.
למרות כל הטענות הקושרות צריכת קפאין למחלות מסוימות, אין כל הוכחה מדעית חד משמעית כדי לקשור כמות מתונה של צריכת קפאין במזון לכל גורם סיכון בריאותי.
יש הטוענים שצריכת קפאין פוגעת במסת העצם ועלולה לגרום לאוסטאופורוזיס. מסקירת עשרות מאמרים שנערכו בעשור האחרון מסתבר, כי תכונה זו המיוחסת לקפאין הינה זניחה ודי בתוספת של 1-2 כפות של חלב לכוס קפה בכדי לבטל אותה.
מומלץ לצמצם עד מאוד את צריכת הקפאין בהריון (לכמות מקסימלית של 300 מ"ג). מספר מחקרים מראים שצריכת קפאין גבוהה עלולה להיות קשורה ללידת תינוקות במשקל נמוך. כמות מתונה ושימוש בשכל הישר הם המפתח לצריכת מזונות ומשקאות המכילים קפאין למעשה, כמו בצריכת כל מזון אחר.
כמות מתונה נחשבת עד 300 מ"ג קפאין ליום וזה יכול להתבטא, למשל, בשתייה של 2-3 כוסות קפה, תלוי בסוג הקפה ובכמות הקפאין במנה (כוס קפה עשויה להכיל קפאין בכמות של 70-180 מ"ג). כמות זו שווה בכמותה לצריכת: שש כוסות תה, או ארבע פחיות המכילות קולה או 400 גרם שוקולד. אנשים הידועים "כרגישים" צריכים להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין.
לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם ובעלי גורמי סיכון לשבץ ומחלות לב, מייעצים להפחית את צריכת הקפאין תוך התייעצות עם רופאים. לנשים בהריון מומלץ להגביל צריכת הקפאין ולא לעבור כמות קפאין של 300 מ"ג ביום.
מיתוס. יש האומרים שאין להתייחס לסידן המגיע מהחלב שבקפה, כי הקפה מבטל את ערכו. כאמור, מדובר במיתוס. נכון שקפאין משפיע לרעה על מאזן הסידן בגוף, אך במה שנוגע לסידן, הכל נחשב. עדיף לשתות קפה עם חלב מאשר בלעדיו. כל כמות סידן שנאכלת (או נשתית) נחשבת ומבורכת, כי כמות הסידן היומית שאנו זקוקים לה קשה להשגה.
לאתר של חברת שומרי משקל
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר