דיאטת המכורים לפחמימות
ידועה גם בשמה "דיאטת האושר" או "דיאטת דרך המלך". דיאטה זו מבוססת על העיקרון של הורדת רמות האינסולין במשך היום.
אכילת פחמימות ובעיקר פחמימות פשוטות כמו סוכר, דבש, פירות ושתייה מתוקה גורמת להפרשת מוגברת של אינסולין המעודד בניית רקמת שומן, מגביר את התיאבון ובעיקר את הרצון למתוק.
הדיאטה קובעת כי יש לאכול שלוש ארוחות ביום בלבד: שתיים מהן - דלות מאוד בפחמימות, ואילו השלישית יכולה להכיל (כמעט) כל מה שרוצים, וחייבת להסתיים לכל היותר תוך שעה.
יתרונות השיטה: לא צריך לוותר על מזון שאוהבים, יש מסגרת ברורה ומוגדרת. חסרונותיה: היא אינה מתאימה לכולם, בעיקר לא לילדים ולנשים בהריון והיא קשה לביצוע לאורך זמן.
דיאטת הלחם
דיאטה זו פותחה ע"י הדיאטנית הקלינית אולגה רז. היא מבוססת על הקשר בין דיאטה עתירת פחמימות מורכבות לבין עלייה של הסרוטונין בגוף. הסרוטונין הוא חומר שאחראי, בין היתר, על תחושת השובע, והוא נמצא ביחס ישיר לצריכת הפחמימות.
עקרונות הדיאטה: ארוחה כל שלוש שעות, הימנעות מפחמימות פשוטות, מותר לאכול שמונה עד 12 פרוסות לחם קל ביום עם ממרחים לא מתוקים, מנת פרי אחת ליום, מנת יוגורט ביו או לבן אחד ביום וירקות ללא הגבלה. בשר רזה או דגים - שלוש פעמים בשבוע במקום מספר פרוסות לחם. בארוחת הבשר/דגים לא ניתן לאכול פחמימה.
יתרונות הדיאטה: היא קלה לביצוע, יוצרת תחושת שובע, מאפשרת מגוון רחב של מזונות ומסייעת בהורדת כולסטרול ולחץ דם. חסרונותיה: תיאורית הסרוטונין אינה פועלת על כולם ויש לצורך תוספים של סידן ומולטיויטמין.
דיאטת אטקינס
עקרונות הדיאטה: איסור מוחלט על אכילת פחמימות, ואכילה כמעט בלתי מוגבלת של חלבונים ושומנים. התפריט יכול להכיל בשר אדום, גבינות שמנות, ביצים, מיונז, חמאה ומאכלים מטוגנים. אין לאכול סוכר, דבש, קמח ומוצריו, עמילן, תפוחי אדמה ואורז לבן. בשלב הראשון מותר לאכול כ-20 גר' פחמימות ביום ובשלב השני מותר להעלות את צריכת הפחמימות ל-40 גר' ביום.
יתרונות הדיאטה: יעילה מאוד בירידה במשקל ויוצרת תחושת שובע. חסרונותיה: חד גונית, קשה להתמיד בה, גורמת להשתנה מרובה ולאיבוד מלחים. עודף חלבונים בדיאטה עלול לגרום לנזק בכליות, בעיקר בקרב אנשים עם בעיה קלה או סמויה בכליות. עודף חלבון עלול לפגוע במבנה העצם ולגרום ל"בריחת סידן". הדיאטה חסרה במרכיבים חיוניים כמו סיבים תזונתיים וויטמינים, ולעומת זאת עשירה בשומן רווי וכולסטרול.
דיאטה לפי סוגי דם
בסיס הרעיון לשיטה הוא העובדה שסוגי דם שונים התפתחו עם השנים. העיקרון מתמקד בקשר בין העידן בו התפתח סוג הדם, לתפריט ממנו ניזונו בני האדם באותו עידן. סוג דם O (הקדום ביותר) - מותר לאכול חלבון מן החי, פירות וירקות. אסור לאכול מוצרי חלב, דגנים וקטניות.
בסוג דם A - תפריט צמחוני, יש להימנע ממזון מעובד משומר, מוצרי חלב וביצים. סוג דם B - מותר בשר אדום ומוצרי חלב, דגנים, קטניות, ירקות ופירות. יש להימנע מעוף, הודו,סויה, אגוזים וגרעינים. סוג דם AB - יש להימנע מעוף,תירס עגבניות.
היתרון המרכזי של הדיאטה הוא שהקפדה על תנאיה אכן מביאה לירידה במשקל. החסרונות הבולטים שלה: אין לה כל הוכחה מדעית, היא מורכבת וקשה ליישום (בייחוד בקרב משפחות עם סוגי דם שונים),וכל תוכנית מוציאה קבוצה מסוימת של מזונות, דבר שעלול לגרום למחסור תזונתי. גם בדיאטה זו כמו האחרות צריכה מוגברת של קלוריות גורמת לעליה במשקל.
אז בכל זאת במה לבחור?
ראשית, סוד הקסם טמון במאזן אנרגיה שלילי, כלומר להוציא יותר אנרגיה ממה שאנו מכניסים,או במילים פשוטות: לאכול פחות ולשלב פעילות גופנית.
יש להרכיב תפריט מאוזן המורכב מכל אבות המזון, הכולל ארוחה עיקרית ושתיים עד שלוש ארוחות-ביניים; להעדיף פחמימות מורכבות עשירות בסיבים תזונתיים (כמו למשל לחם מחיטה מלאה, קטניות ואורז מלא); להעדיף חלבונים דלים בשומן וכולסטרול (כמו עוף, הודו, דגים רזים וגבינות עד 5% שומן); לא לשכוח מוצרי חלב, שהם המקור העיקרי לסידן; להעדיף שמן זית או קנולה; רצוי לשלב בתפריט דגי ים צפוניים (כמו סלמון); לצרוך חמש עד תשע מנות ירקות ליום מכל הצבעים; ובנוסף להם עוד שלוש מנות של פירות כל יום.
לאתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר