החומרים שיעשו לכם טוב

כדי שנרגיש טוב עם עצמנו המוח זקוק לשורה ארוכה של ספקים תזונתיים. מחסור באותם רכיבים יכול לגרום לדיכאון. לפניכם רשימה של עשרת המרכיבים התזונתיים המשפיעים יותר מכל על מדד מצב הרוח
מאת מרגלית שילה
| 16/02/2006 |
צפיות: 5,975
ביוטין (B1). ממריץ את התאים בגוף ומאיץ את חילוף החומרים. מחסור בו ישרה דיכאון, תשישות קיצונית וישנוניות. הביוטין מצוי בשפע במזון מלכות, בשמרי בירה, בכבד בקר וכבש, בחלמון ביצה, בסרדינים, באגוזים, בפולי סויה ובבוטנים.

ציאניקובלמין (B12). מלבד זה שהוא מסייע ביצירת כדוריות דם אדומות, יש לו השפעה על העלאת רמות הסרוטונין הידוע כחומר נוגד דיכאון. מחסור קיצוני בו יכול להביא למצבים פסיכוטיים, דיכאון, אי שקט, מבוכה, אובדן זיכרון, תעתועים ואשליות עד כדי שיגעון. הוא מצוי בחלב וביוגורט, בגבינות עובש, בכבד בקר ועוף, בחלמון ביצה ובדגים.

ניאצין (B3). זהו רכיב המפרק עמילנים וסוכרים. מחסור בו גורם לירידה משמעותית בחילוף החומרים של אנרגיה במוח, ועלול להביא לחרדה, לאדישות, לתגובה מופרזת, למאניה, לירידה בזיכרון, לאדישות ולאי יציבות רגשית. הניאצין מצוי בכבד, בחלמון ביצה, בגרעיני חמניות, בצנובר, בקטניות, בחיטה, בקמח מלא, באגוזים, בבוטנים, באורז מלא ובאפונה.

חומצה פנטותנית (B5). חוסר בחומצה פנטותנית גורם לחוסר מנוחה, לתגובה מופרזת, לדיכאון ולעייפות. החומצה הפנטותנית מצויה בעוף, בדגים, בביצים, בכבד ובבשר בקר, באורז מלא, בפולי סויה, בשקדים, בברוקולי, באבוקדו ובחלב.

פירידוקסין (B6). זהו אנזים חשוב ביצירה של כל המונואמינים. נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון ושרויות בדיכאון, לרוב יימצא אצלן חסר בפירידוקסין. חוסר בו יבוא לידי ביטוי בסימנים של אי שקט, בדיכאון וברגישות יתר לשמיעה. הוא מצוי בשעועית, בתירס, בבוטנים, באבוקדו, בעוף, בבקר, בכבד, בבננות, בשמרי בירה ובדגנים מלאים.

תיאמין (B1). חיוני לפעולה תקינה של מערכת העצבים ולשמירה על תפקודי כבד. מחסור בו גורם לחמצת מטבולית ולכימיית מוח שונה שתבוטא בדיכאון נפשי, בחרדה ובאי שקט. התיאמין מצוי בכבד, בבשר, בחלמון ביצה, בגרעיני חמניות, בצנובר, בקטניות, בחיטה, באגוזים, בקמח מלא, בחומוס, בעדשים, בבוטנים, באורז מלא ובאפונה.

חומצה אסקורבית (C). חיונית לסינתזה של נוירוטרנסמיטורים (תרכובות ביוכימיות המשמשות כתקשורת המעבירה אימפולסיבים עצביים). מחסור בחומצה זו יכול להוביל לתשישות, ואף לגרום להיפוכונדריה, לדיכאון ולהיסטריה. החומצה האסקורבית נפוצה בפירות וירקות רבים כמו מלפפונים, בננות, כרוב, גזר ועגבנייה.

חומצה פולית. חשובה לתפקודי המוח וייצור נוירוטרנסמיטורים (תרכובות כימיות המשמשות כתקשורת המעבירה אימפולסים עצביים). מחסור בחומצה יבוא לידי ביטוי בשכחנות, בנדודי שינה, ברגיזות, באדישות, בדמנציה, בבלבול, ובמצבים קיצוניים למחלת נפש.

את החומצה הפולית ניתן למצוא בירקות עליים, בפטריות, בכבד, בירקות שורש, בתפוזים, באגוזים, בקטניות מיובשות, במשמש מיובש ובחלמון ביצה.

טריפטופאן. זוהי חומצת אמינו חיונית שהגוף אינו יודע לייצר. ידוע כי במוחו של האדם המדוכא יש מחסור בסרוטונין ויצירת סרוטונין במערכת העצבים המרכזית תלויה לגמרי ברמת הטריפטופאן בדם. הווה אומר: רמות נמוכות של טריפטופאן מובילות לכמות מופחתת של סרוטונין. הטריפטופאן יעיל גם במקרים שבהם סובלים חולי דיכאון מהפרעות בשינה.

חומצת אמינו זו ניתן למצוא במזונות רבים כמו אננס, בשר הודו, עוף, יוגורט וגבינות. חשוב לדעת כי השימוש בחומר זה כשלעצמו אינו יעיל כמו הכנסת רכיבים ואבות מזון נוספים לתפריט היומי. לעתים השימוש בטריפטופאן לבדו אף עלול להחמיר את המחלה.

חומצות שומן - אומגה 3 ואומגה 6. קיים קשר בין דיכאון למחסור בחומצת שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6. כל תא בגוף עטוף בקרום המכיל חומצות שומן שבמידה מסוימת קובעות את גמישותו ותפקודו. אומגה 3 גורמת לאותו קרום להיות גמיש יותר ובכך מגבירה את יעילות התא ואת האיזון בו. לגמישות הקרומים חשיבות רבה לשמירה על הפעילות התקינה של המוח, מאחר שהמוח הוא מאגר גדול של תאים העטופים בקרומים המכילים חומצות שומן אלה. הרכב השומן בתזונה יקבע את אופי הקרום.

מקורו העיקרי של אומגה 3 במזון הוא: דגי מים קרים, אצות וצמחי מי ים קרים. מקורו העיקרי של אומגה 6 במזון הוא: פירות, ירקות, גרעיני תירס, גרעיני סויה ואגוזי דקלים.

לחלקו הראשון שלהמאמר על התזונה ומצב הרוח
לאתר של קופת חולים לאומית

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר