אכילת מזון עתיר שומן וסוכר, פעילות גופנית מועטה, השמנת יתר וסטרס הם הגורמים העיקריים למגיפה.
כחצי מליון ישראלים סובלים מסוכרת סוג 2, וכ-25,000 סובלים מסוכרת סוג 1, המוכרת יותר כסוכרת נעורים. הקפדה על טיפול תרופתי או טיפול באינסולין לאיזון רמות הסוכר בדם חיונית ביותר.
יחד עם זאת, הטיפול התזונתי הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי לא רק באיזון רמות הסוכר והפחתת הסיכון לסיבוכים של מחלת הסוכרת, כי אם גם בשמירה על רמת שומנים תקינה ועל לחץ דם מאוזן.
שילוב של סוכרת, יתר לחץ דם, רמות שומנים לא תקינות (ערכיLDL וטריגליצרידים גבוהים וערכי HDL נמוכים) והשמנת יתר הינם גורמי סיכון עיקריים להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
למידע בריאותי נוסף היכנסו לפורומים:
פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
פורום סוכרת ילדים ובני נוער
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום תזונה ודיאטה
פורום בישול בריאות
בינואר 2008, פרסמה האגודה האמריקאית לסוכרת את המלצותיה החדשות לטיפול התזונתי במאמר שהתפרסם בעיתון הרפואי Diabetes Care.
עיקר ההמלצות למניעת סוכרת מבוגרים:
ירידה מתונה במשקל של שבעה אחוזים מהמשקל ההתחלתי לאנשים עם עודף משקל, וביצוע פעילות גופנית מתונה במשך 150 דקות בשבוע, מפחיתה משמעותית את הסיכון להופעת סוכרת בקרב אוכלוסייה עם גורמי סיכון.
פעילות גופנית גם משפרת את הרגישות לאינסולין ואת קליטת הסוכר בתאים ללא קשר לירידה במשקל, ובכך מסייעת עוד יותר לשיפור האיזון.
תוכנית הירידה במשקל יכולה להיות מבוססת על דיאטה דלת פחמימות (מדובר בחידוש מבחינת המלצת ארגוני הבריאות) או דיאטה דלת שומן סטנדרטית.
לדיאטה דלת פחמימות תוצאות טובות בטווח הקצר מבחינת הפחתה במשקל, שיפור ברמת הכולסטרול הטוב (HDL) והפחתת רמת השומנים בדם, אולם עדיין אין מידע על תוצאותיה לטווח של למעלה משנה.
מומלץ לצרוך מזון עשיר בסיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות.
שתייה מתונה של אלכוהול, כגון שתי כוסות יין ליום לגבר וכוסית אחת לאישה, קשורה בהפחתת הסיכון לסוכרת. לעומת זאת, מעל שלושה משקאות אלכוהוליים ביום עלולים להגביר את הסיכון לסוכרת!
הפחתת צריכת שומן רווי, הנמצא במזונות מהחי כמו גבינות שמנות, חמאה, שמנת ובשר שמן.
לכתבות נוספות בנושא סוכרת, השמנה:
סכנה לחולי סוכרת מסוג 2
מחקר: אלפי גנים אחראים להשמנה
תזונה נכונה לטיפול בסוכרת וכולסטרול
סקר: 30% מהישראלים סובלים מהשמנה
ניתוח לקיצור קיבה מרפא סוכרת
עיקר ההמלצות לחולי סוכרת:
קבוצת המזונות המכילים פחמימות היא הקבוצה בעלת ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר בדם.
קבוצה זו כוללת את הסוכרים הפשוטים, ה"מתוקים" המצויים במזונות כגון סוכר לבן וחום, דבש, ריבה, עוגות, עוגיות, ממתקים ואת הסוכרים המורכבים יותר, כגון אלה הנמצאים בדגנים, לחם, אורז, פסטה וקטניות.
מעקב אחר צריכת פחמימות הינו הבסיס לאיזון של רמות הסוכר והתאמת הטיפול. ניתן לבצע את המעקב על ידי ספירה של כמות הפחמימות.
לדוגמא, כמות פחמימות מומלצת בארוחה: 30-45 גרם, כאשר פרוסת לחם שווה 15 גרם פחמימה או לחילופין ספירה של מנות פחמימה (לפי קבוצות מזון).
לדוגמא, ארוחה הכוללת שתיים עד ארבע מנות פחמימה, כאשר מנה שווה פרוסת לחם, ששווה לשלוש כפות אורז, ששווה לתפוח אדמה קטן, ששווה לחצי כוס דגני בוקר וששווה לחצי כוס פסטה מבושלת.
בהנחה ששומרים על כמות הפחמימות המומלצות בארוחה, בחירת מזונות פחמימתיים בעלי אינדקס גליקמי נמוך (גריסים, גרגרי חומוס, עדשים, תותים, תפוזים) על פני אינדקס גליקמי גבוה (לחם אחיד, תפוחי אדמה, אורז לבן, אבטיח, תמרים) יכולים להעניק יתרון נוסף לאיזון.
מומלץ כי המקורות לפחמימות יהיו פירות, ירקות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן ולא מזונות מתוקים.
אולם, אם בוחרים לצרוך מתוק, יש לקחת בחשבון את כמות הפחמימות במזון ולהפחית אותה מסך כל הפחמימות הנצרכות בדרך כלל בארוחה, או להתאים את הטיפול באינסולין אם ניתן.
דיאטות עשירות בחלבון אינן מומלצות לסוכרתיים, בשל חוסר מידע לגבי השפעתן על תפקודי הכליות.
מומלץ לצרוך כ-25 גרם ליום של סיבים תזונתיים. על מנת להגדיל את הצריכה של סיבים כדאי תמיד להעדיף מוצרים מקמח מלא על פני קמח לבן.
דגנים מלאים כמו אורז מלא, בורגול, כוסמת, גריסים, פסטה מקמח מלא או קטניות (אפונה, שעועית, עדשים) עדיפים על פני אורז לבן, פתיתים וקוסקוס.
כמו כן, יש להעדיף ירקות ופירות שלמים בקליפתם (חמש ביום) על פני קלופים או סחוטים או דגני בוקר ויוגורטים מועשרים בסיבים על פני הרגילים.
צריכת ממתיקים מלאכותיים כמו סכרין, אספרטיים, אסולפאם K, בטוחה בהתאם לכמות היומית המומלצת לפי משרד הבריאות האמריקאי (לרוב קשה לעבור את התחום הבטוח לשימוש ובדרך כלל הגבול העליון לצריכה מצוין על גבי האריזה).
מומלץ לצרוך שתי מנות דג בשבוע, המספקים חומצות שומן מסוג W-3. המלצה זו אינה כוללת שניצלים של דג מוכן.
יש להגביל למינימום את צריכת חומצות שומן טרנס, חומצות שומן המצויות במרגרינה ומזונות מעובדים כגון: עוגיות, מאפים, חטיפים, וופלים וכדומה.
כמו כן, יש להגביל את צריכת השומן הרווי מהחי. כמות השומן הרווי המומלצת, הינה עד שבעה אחוזים מסך כל הקלוריות ביום.
יש להעדיף שומנים חד בלתי רווים ממקור צמחי כגון: שמן זית, קנולה, טחינה ושקדים טבעיים.
שתיית אלכוהול יכולה לגרום גם לירידה חדה ברמת הסוכר (היפוגליקמיה) וגם לעלייה חדה (היפרגליקמיה) בקרב סוכרתיים.
יחד עם זאת, בצריכת אלכוהול מתונה יחד עם ארוחה, לא נצפתה השפעה משמעותית על רמת הסוכר או האינסולין בדם. כמות האלכוהול המומלצת לגבר סוכרתי היא עד כוסית משקה ביום וקצת פחות לאישה.
רצוי לשתות אלכוהול עם הארוחה ולא בנפרד. יש להתחשב בעובדה כי אלכוהול הינו סוג של פחמימה ולכן גם בכמות מתונה, גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם.
דיאטה עשירה בירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן ודלה במלח (עד 2,300 מ"ג נתרן ליום) מפחיתה את לחץ הדם בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה וגם עם לחץ דם תקין.
בשל חוסר הוכחות מספקות כי צריכת תוספי ויטמינים ומינרלים מועילה לסוכרתיים, אין המלצה לנטילת תוספי מזון לסוכרתיים אשר אינם סובלים מחסרים, לרבות נוגדי חמצון.
לסיכום, טיפול תזונתי למניעת סוכרת בקרב הסובלים מגורמי סיכון וטיפול תזונתי לסוכרתיים, יש להתאים באופן אישי על ידי תזונאי/ת קליני/ת לאורח החיים, הרגלי האכילה, הפרופיל הרפואי והעדפותיו האישיות של המטופל.
ההמלצות הן לשמור על משקל תקין ולאכול מזון מגוון, עשיר בירקות, קטניות, מוצרי חלב רזים, דל בשומן רווי ובסוכרים פשוטים ובמקביל לעקוב אחר כמות הפחמימות שאנו צורכים ולנטר את רמות הסוכר גם לאחר הארוחות.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר