לאכול כמעט הכל, עם כולסטרול

כולסטרול רע וכולסטרול טוב הלכו לים, הכולסטרול הטוב אזל ומי נשאר? כולסטרול רע הוא גורם למחלות רבות, בעיות כולסטרול מצריכות אמנם טיפול ושינוי באורח החיים, אבל עם שלל העצות שבכתבה, זה לא נורא כל כך
 ורד לב
מאת ורד לב
| 26/11/2007 |
צפיות: 29,287
דירוג: 4.0 מתוך 12 הצבעות
התקבלו 12 דירוגים בציון ממוצע 4.0 מתוך 5
קפצתם לביקור שגרתי אצל הרופא, ונחרדתם לשמוע שיש לכם כולסטרול, או שהכולסטרול שלכם גבוה? אל תיבהלו, לכל אחד יש כולסטרול טוב ורע.

ברגע שהכולסטרול הרע שלכם גבוה, הרופא בוודאי ימליץ לכם על דרכי התמודדות וטיפול במצב. גם אם אורח החיים שלכם לא מאפשר לכם לשנות תפריט, אל תתעלמו מהבעיה.

רק בשביל הפרופורציה, מחלות לב הן גורם התמותה מספר 1 בעולם המערבי! אז באמת כדאי לקחת את הדברים לתשומת הלב, תרתי משמע.

זהו מצב הדורש תשומת לב וטיפול, מדדים גבוהים של הכולסטרול הכללי (מעל 200) ובמיוחד של הכולסטרול הרע, ה-LDL, הם גורם סיכון ממשי למחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, אנגינה פקטוריס, יתר לחץ דם ולמוות משבץ או מהתקף לב.

למידע נוסף בנושא היכנסו לפורומים:
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום תזונה ודיאטה
פורום בישול בריאות
פורום כושר גופני
פורום רפואת משפחה

חשוב להבין שכולסטרול הוא רכיב חיוני בגוף שלנו. הוא חיוני למבנה של כל תא בגופנו, לפעילות המוח ומערכת העצבים ולפעילות המערכת ההורמונלית. לוקח חלק ביצירת מיצי המרה ובסנתוז הויטמינים מסיסי השמן. הגוף שלנו אף מייצר כולסטרול בעצמו, בכבד, מאחר והוא אינו יכול להסתמך רק על המקורות מהמזון.

אם כולסטרול כל כך טוב לנו, מה הבעיה איתו? הבעיה מתחילה כאשר יש לנו קצת יותר מדי מהטוב הזה, כולסטרול נחלק לשני סוגים, הטוב והרע.

הרע LDL, ידוע כנוטה לשקוע בכלי הדם עד שנוצר שם רובד טרשתי שמצר את כלי הדם. מה שלא מאפשר לדם לעבור ולהעביר איתו את החמצן וחומרי המזון לכל תאי הגוף ואיבריו. רובד זה מקושר עם סיכון מוגבר לשבצים והתקפי לב.

הטוב HDL, ידוע כמפנה רבדים טרשתיים שכאלה. ככל שרמתו בדם שלנו גבוהה יותר, פוחת הסיכון ללקות בשבצים ובהתקפי לב.

מצב תקין ורצוי הוא שהכולסטרול הכללי אינו ברמה גבוהה, ביחס להתפלגות בין ה-LDL ל-HDL כשהיחס המועדף הוא LDL נמוך ו-HDL גבוה.

אחת הבעיות הגדולות עם הכולסטרול אינה עצם קיומו, אלא תכונת ההתחמצנות שלו. כולסטרול מחומצן הוא הבעיה האמיתי של אלה הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.

לכתבות נוספות בנושא:
סי, סי, זה ויטמין C
דיאטה, לפי סוג הדם שלנו
5 סכנות תזונתיות מחיי היום יום
טיפול תזונתי למניעת מחלות
תוספי מזון - טרנד קטלני?

מה מותר ומה אסור לאכול למי שיש כולסטרול גבוה? חלק מהמלצות הטיפול כוללות ירידה במשקל, תפריט מתאים, הפחתת מתחים, פעילות גופנית, הפסקת עישון וכמובן טיפול תרופתי. בכתבה זו ינתן משקל לפן התזונתי של הטיפול בכולסטרול.

מומלץ להיות במעקב בכדי לוודא שהגוף אכן מגיב לטיפול ורמות הכולסטרול יורדות, כדי שהמטופל יקבל את התחושה שהוא לא סתם מתאמץ, אלא יש תמורה לעמלו. אפשר להעזר בדיאטן/ית או בנטורופת/ית לשם כך.

אנשים רבים שעברו דיאטה צמחונית מודעת עקב מצבם הבריאותי, מתארים שיפור ניכר במצב והפחיתו בכך את הסיכון שלהם ללקות במחלות לב וכלי דם. אין זה אומר שכולם חייבים להפוך לצמחוניים, אך זו אופציה חשובה וטובה!

מזונות המכילים כולסטרול הם המזונות מהחי: בשר, עוף, הודו, דגים, ביצים, חמאה, גבינות וחלב. כל המזונות מהצומח אינם מכילים כולסטרול, אף פעם!

אל תתפתו לקנות מוצרים מסויימים המתהדרים בהכרזה "ללא כולסטרול" כשזה אינו רלוונטי עבורם, יש שפע מוצרים שאינם מכילים רכיבים מהחי, או שמנים מסויימים מהצומח.

מה שנכון הוא, שישנם מוצרים המכילים שומני טראנס שמקורם מהצומח ואלה עשויים להחמיר את המצב הטרשתי.

והרי ההמלצות: רצוי לבסס את התזונה על מזונות מלאים, עתירי סיבים תזונתיים הקרובים למקורם ככל האפשר. סיבים תזונתיים מתפקדים כמטאטא רב עוצמה המפנה ממערכת העיכול שאריות פסולת, עודפי שומנים ועוד.

תפריט המבוסס על מזונות מהצומח הוא עשיר בפיטוסטרולים, מבנים דמויי כולסטרול שאינם מתעכלים בגופנו ומסייעים להפחתת רמות הכולסטרול.

קבוצות המזון החשובות הן: דגנים מלאים למיניהם, חיטה מלאה ומוצריה, שיבולת שועל , אורז מלא לסוגיו, קינואה, דוחן, גריסים, כוסמת, אמרנט ועוד.

קטניות - יש להן ערך קלורי נמוך יחסית והן משביעות ביותר. הסיבים שבהן מסייעים באופן ספציפי להורדת כולסטרול. הסויה ומוצריה ידועות כמסייעות לחולי כולסטרול.

ירקות - מקור נפלא לסיבים תזונתיים ולויטמינים נוגדי חימצון. מה גם שהם מסייעים לירידה ושמירה על משקל מאוזן. כדאי לאוכלם טריים, מאודים, מבושלים, אפויים. רצוי לא בטיגון עמוק.

אגוזים - אגוזי מלך, שקדים, ברזיל, קשיו, לוז, פקאן, פיסטוק, צנוברים ועוד.

עלים ירוקים ונבטים, אלה עשירים בנוגדי חימצון ובסיבים תזונתיים.

שמנים - מומלץ להשתמש בשמן זית בלבד לבישול ואפייה. יש לאכול שומנים בריאים כמו אבוקדו, זיתים, טחינה משומשום מלא, פשתן.

חלבונים מהחי - יש להעדיף דגים ועוף על פני בשר בקר. בדגים המומלצים הם דגי ים צפוני: סלמון, סול, הליבוט, מקרל, טונה וסרדינים במים או בשמן זית.

ביצים מכילות ביחד עם הכולסטרול חומר בשם לציטין המסייע בהפחתת הכולסטרול, כך שניתן לשלב ביצים בתפריט השבועי, אך לא בהגזמה. 3-4 ביצים בשבוע זו כמות סבירה.

מתוקים - כדאי להמנע ממאפים תעשייתיים המכילים שומני טראנס למיניהם: בורקסים, עוגות, עוגיות, קרואסונים וכו'. אפשר לעבור למתוקים בהכנה ביתית, לפירות יבשים, למעט שוקולד (רצוי עם אחוז גבוה של מוצקי קקאו).

מזונות מיוחדים הידועים כמסייעים להפחתת כולסטרול (רשימה חלקית): שום, בצל, פלפל אדום, חילבה, סיבי פסיליום, פטריות שיטאקי, אספסת- אלפלפה, זרעי פשתן, פירות יער למיניהם, תה ירוק ועוד.

וממה להמנע? יש להמנע מתפריט עשיר בשומנים מהחי ובשומנים רוויים ככלל. יש לצמצם ואף להמנע ממזונות מהחי, בהתאמה אישית ולפי המצב. להגביל צריכת בשר בקר, להפחית חמאה וביצים.

יש לצרוך מוצרי חלב בעלי 3%-5% שומן (חשוב לי לציין שמה שמתחת ל- 3% אינו מגיע כך מהטבע...).

יש להימנע ממרגרינות ומוצרים המכילים שומנים מוקשים, או מוקשים למחצה למיניהם. אלה מכילים שומני טראנס המזיקים לחולי כולסטרול.

תזונה נכונה והקפדה על פעילות גופנית הם שילוב מנצח לחיים ארוכים ובריאים, קל להתפתות למזון המהיר, חטיפים, מתוקים ועוד. אבל אם זה עולה לנו בבריאות, חשוב שהבריאות שלנו תתעלה ולא הכולסטרול יעלה...

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר